Små og store sommergleder for meg med diabetes (Del 3/3)

Små og store sommergleder for meg med diabetes (Del 3/3)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 15.08.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Denne sommeren har jeg hatt en rekke små og store gleder. Gleder som både har hatt direkte og indirekte innvirkning på diabetesen og blodsukkeret mitt. Og gleder er til for å deles.

Annonse

Dette er siste del i en artikkelserie i tre deler. Les gjerne del 1 her, og del 2 her.

Nylig var jeg i utdrikningslag til ei venninne. De som kjenner meg godt vet at jeg kan få problemer med blodsukkeret dersom det er lenge siden jeg har drukket alkohol, og skal ta meg en skikkelig fest.

Denne dagen var planen å drikke fra tidlig ettermiddag, til sent på kvelden. Slik som det ofte er i utdrikningslag. Det var veldig varmt, og jeg var litt bekymret for hvordan det skulle gå. Lenge vurderte jeg å droppe alkoholen helt denne dagen, men jeg visste at bruden ville bli skuffet.

Kvelden før utdrikningslaget ringte ei annen venninne for sjekke at jeg husket alle tingene mine, mat, følingsmat og masse vann. Hun sa hun hadde kjøpt inn sukkerholdig saft, i tilfelle jeg hadde glemt det. Og hun lovet at hun skulle hjelpe meg å passe på blodsukkeret dagen etterpå.

Da roet jeg meg ned, og utdrikningslaget ble en vellykket dag for alle som deltok.

Annonse

Når slike ting skjer føler jeg meg ekstremt takknemlig og veldig ydmyk. For andre er dette kanskje en «liten ting», men for meg betyr det veldig mye å vite at jeg har så gode venner som alltid stiller opp og bryr seg om meg.

LES OGSÅ: Ny jobb? Når bør du egentlig fortelle at du har diabetes?

Fikk frikort på helsetjenester

For et par dager siden mottok jeg frikort i posten, et par måneder tidligere enn hva jeg vanligvis får. Da kjente jeg veldig på gleden og takknemligheten for at jeg faktisk bor i Norge.

Her har vi en velferdsordning som bidrar til at vi som er kronisk syke kun må betale 2258 kroner, deretter får vi medisiner på blå resept, «gratis» på apoteket.

I mange andre land er det ekstremt dyrt å ha diabetes, og mange velger å bortprioritere insulin og nok insulin, fordi de rett og slett ikke har råd. Jeg er glad for at jeg slipper det, og jeg har mulighet til å ta nok insulin til enhver tid.

LES OGSÅ: Vet du hva som skal til for å få pleiepenger?

Takknemlig for ekstra eksamenstid

Som elev ved ungdomsskole og videregåendeskole har man som diabetiker rett til ekstra tid på eksamen. Som student er rettighetene derimot annerledes.

Ved flere tilfeller har jeg hørt om personer med diabetes som studerer ved høgskole og universitet i Norge, som ikke får ekstra tid på eksamen. Jeg har studert ved to ulike høgskoler, og de siste to årene ved Universitetet i Oslo, og heldigvis har jeg fått ekstra tid til hver eneste eksamen.

små og store sommergleder

Foto: Pexels.

Det er ingen selvfølge, ettersom det er opp til hvert enkelt studiested å avgjøre hvilke regler de vil ha i forhold til dette.

Det skal ikke være en fordel å ha diabetes under eksamen, men jeg mener at det skal heller ikke være en ulempe. Det tar tid å måle blodsukker, sette insulin, spise og drikke, og hele tiden ha et halvt øye med på blodsukkeret.

Vi skal ikke bli «straffet» for å ha en ekstra belastning. Vi bør få de samme mulighetene til å gjennomføre eksamen, som andre friske. Derfor er jeg ekstremt glad og takknemlig for at jeg faktisk har fått den muligheten. Dersom jeg ikke hadde hatt de ekstra dyrebare minuttene, hadde jeg ikke blitt ferdig med eksamen.

LES OGSÅ: Vet du hvilke rettigheter barn med diabetes har i skolen?

Blodsukkersensor på eksamen

Dette punktet har jeg skrevet om ved flere anledninger, men hovedgrunnen til at jeg fikk sensor var fordi jeg ofte sliter med lavt blodsukker under eksamen.

Med blodsukkersensoren kan jeg ha tilnærmet full kontroll hele tiden, selv om det er viktig å ha i tankene at sensoren henger 15 minutter etter måling i fingeren.

Sensoren har gjort mine siste måneder som student betydelig lettere, spesielt i eksamenssituasjonen.

Hva har du vært glad for den siste tiden?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: