En skremmende opplevelse med diabetes og alkohol

En skremmende opplevelse med diabetes og alkohol

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 03.12.15 | Sist redigert: 02.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes og alkohol kan være en uheldig kombinasjon. Det er dermed ikke sagt at du må avstå helt fra alkohol og festligheter selv om du har diabetes. Likevel er det visse forholdsregler du bør ta. For eksempel at ulike typer alkohol kan ha ulike innvirkninger på blodsukkeret. Jeg hadde selv en veldig ubehagelig opplevelse med dette.

Annonse

Grunnen til at jeg vil fortelle denne historien, er for å advare om hvor galt det faktisk kan gå. Samtidig ønsker jeg å vise at det ikke trenger å ende slik. Jeg vil dele mine egne erfaringer etter denne hendelsen og hvordan jeg i dag håndterer situasjoner med diabetes og alkohol.

Hjemme- alene-fest

Jeg var 18 år og fullstendig «lovlig» da anledningen bød seg; foreldrene mine skulle reise bort for en helg og jeg var alene hjemme. Jeg hadde gitt beskjed og fått tillatelse til å invitere et par jenter på fest. På dette tidspunktet hadde jeg lite erfaring med alkohol, og det fikk konsekvenser.

Lite mat, mye alkohol

Det hele startet med at vi spiste mat, så klart med drikke til. Jeg spiste lite, men satte likevel litt insulin. Videre fortsatte drikkingen. Jeg spiste ikke noe utover kvelden, men alkoholinntaket var jevnt. Jeg drakk fort og mye, men husket fortsatt å sjekke blodsukkeret. Jeg husker ikke eksakt hva målingen viste, eller om jeg satte insulin. Det jeg derimot husker er at det brått gikk veldig galt.

Jeg husker ikke eksakt hva målingen viste, eller om jeg satte insulin. Det jeg derimot husker er at det brått gikk veldig galt.

Les også: Dette bør du være bevisst på når glasset fylles

Blodsukkeret sank drastisk

Jentene jeg hadde på besøk hadde heldigvis mye kunnskap om min diabetes. Jeg minnes at en av dem spurte om jeg ikke burde måle blodsukkeret mitt. På dette tidspunktet var jeg såpass beruset at jeg måtte ha hjelp til dette. Målingen viste et blodsukker under 3. I tillegg til et skremmende lavt blodsukker, kastet jeg opp. Det var ingen tvil om at jeg hadde drukket alt for mye og at noe måtte gjøres.

Annonse
iStock_000063784885_Large

Jeg skammet meg over min egen ansvarsløshet. Dette ga ikke akkurat inntrykk av at jeg tok godt vare på min diabetes. Venninnene mine var også preget. Foto: Illustrasjonsfoto fra iStock

Trodde jeg skulle dø

Når jeg fikk høre hvor lavt blodsukkeret mitt var, ble jeg veldig redd. På tross av dette nektet jeg å spise eller drikke det som ble tilbudt meg. Jeg kastet opp, var kvalm og det siste som fristet var mat. På samme tid kjente jeg at jeg hadde en kraftig føling og at blodsukkeret bare gikk nedover. Jeg minnes at jeg gjentatte ganger sa jeg at kom til å dø og at de måtte ringe noen. Det hele var utrolig skremmende. Jeg hadde ikke lenger kontroll verken over min egen kropp eller diabetes.

Les også: Følingsopplevelser

Hentet av ambulanse

Jeg strittet i mot, men ble til slutt geleidet mellom de to ambulansesjåførene. Hadde det ikke vært for at jeg hadde diabetes, hadde de ikke tatt meg med. Berusede ungdommer er vel ikke noe de har tid til å bruke ressurser på. Det siste jeg minnes er at jeg ble lagt på en båre bak i sykebilen før alt svartnet.

Det siste jeg minnes er at jeg ble lagt på en båre bak i sykebilen før alt svartnet.

Våknet opp på sykehuset

Hva som skjedde fra jeg ble hentet av ambulansen til jeg kom på sykehuset, er for meg uvisst. Jeg våknet i hvert fall opp på et lyst og sterilt rom. En sykepleier ba meg oppgi personalia og jeg ble tilbudt to brødskiver. Det takket jeg ja til. Kontrasten var stor mellom den jenta de hentet hjemme og hun som våknet opp på sykehuset. Jeg hadde sovet et par timer. Blodsukkeret hadde stabilisert seg og rusen var på vei ut av kroppen. Med andre ord var jeg relativt edru og ved godt hold. Jeg fikk derfor dra hjem kort tid etterpå.

Jeg har reflektert mye over hendelsen i ettertid, og tok med meg mye erfaring. Foto: Illustrasjonsbilde fra iStock

Jeg har reflektert mye over hendelsen i ettertid, og tok med meg mye erfaring. Foto: Illustrasjonsfoto fra iStock

Reaksjonene etter hendelsen

Når jeg våknet opp på sykehuset og skjønte hvor jeg var, kom reaksjonene. Jeg skammet meg over min egen ansvarsløshet. Dette ga ikke akkurat inntrykk av at jeg tok godt vare på min diabetes. Venninnene mine var også preget. De opplevde det som minst like skremmende som meg. At jeg hadde utsatt både meg selv og andre for noe slikt, var ikke en god følelse. Fra den dagen lovet jeg både meg selv og de rundt meg at dette ikke skulle skje igjen.  

Jeg fikk en skikkelig lærepenge

Det tok en liten stund før jeg sluttet å skamme meg over denne hendelsen. Nå i ettertid kan vi le av det, men alvoret sitter der fortsatt. På en måte er jeg glad det hendte, da det forhåpentligvis aldri vil skje igjen. I tillegg var det i trygge omgivelser og med mennesker som visste hva de skulle gjøre. Dette var også før russetiden, og jeg var derfor bedre rustet for denne tiden med mye alkohol og festing.

Situasjoner med diabetes og alkohol i dag

På tross av denne skremmende opplevelsen er jeg fortsatt med på festligheter og nyter alkohol. Noen viktige erfaringer har jeg likevel gjort meg. Disse handler om å spise godt på forhånd, men også å spise noe underveis. Jeg måler meg også oftere i slike situasjoner og er mer forsiktig med å sette insulin.

Det er også viktig at de rundt meg vet at jeg har diabetes og hva de gjør om jeg skulle få en skikkelig føling. For min del handler det om å drikke moderate mengder og stoppe i tide. Ikke minst, har jeg alltid noe søtt med meg i veska.

Les også: Kosthold og diabetes

Viktig å huske på når du drikker alkohol

Selv om man kjenner sin egen kropp og diabetes godt, vil begge deler oppføre seg annerledes med inntak av alkohol. Det er derfor viktig å være bevisst sine valg og måle blodsukkeret hyppig! Jeg erfarer ofte at blodsukkeret først stiger, for så å gå drastisk ned igjen. Dette er viktig å ha i bakhodet.

Tenk deg om to ganger før du setter en insulindose og sjekk blodsukkeret også i løpet av natten. Det er også lurt å spise noe før man legger seg. Jeg skal innrømme at dette ofte blir glemt. Som regel våkner jeg da opp med en føling i løpet av natten og det vil vi jo helst unngå!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
4.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: