Dette bør du være bevisst på når glasset fylles

Dette bør du være bevisst på når glasset fylles

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 16.06.15 | Sist redigert: 11.12.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det kan ofte bli noen sene kvelder med god mat og vin, og for de som har diabetes er det kanskje lurt å være litt ekstra påpasselig. God mat serveres gjerne med godt drikke.  Glassene fylles med øl, rosevin, hvitvin, dessertvin og annet følge.

Annonse

For mennesker med diabetes kan regulering av alkoholinntaket være en større utfordring enn regulering av selve maten. Men dette er en sannhet med modifikasjoner; alkohol stimulerer nemlig matlysten. Det kan lett bli at du spiser for mye og blodsukkeret ditt kommer ut av kontroll.

En annen ting det er viktig å tenke på, er å aldri drikke alkohol på tom mage – mat forsinker opptaket av alkohol i blodet.

LES OGSÅ: En uforklarlig episode med diabetes og alkohol

Jo søtere drinken eller vinen er, desto mer øker blodsukkeret.

Drikk alltid vann

Når du drikker alkohol stiger blodsukkeret. Jo søtere drinken eller vinen er, desto mer øker blodsukkeret. Et tips er også å bytte ut ølet med rødvin. Det er også lurt å alltid ha vann ved siden av, og dette gjelder forøvrig også resten av befolkningen.

Drikk langsomt

Et annet tips som kanskje gjelder alle, men spesielt deg med diabetes, er å unngå å drikke store mengder alkohol. En tommelfingerregel er at menn med diabetes kan drikke to flasker øl, to glass vin eller to drinker. Kvinner bør ikke drikke mer enn én av alkoholenhetene.

Annonse

Til sist et råd som også gjelder for alle: drikk langsomt. Når kveldens festligheter med selskapsleker og dans setter inn, må du være bevisst at fysisk aktivitet samtidig med alkoholinntak øker forbruket av sukker. Risikoen for at blodsukkeret blir lavt etter at festen er over, er høy.

Det kan være lett å bli lurt etter noen drinker. Symptomene på beruselse og lavt blodsukker kan være ganske like. Du kan føle deg døsig, svimmel, ha snøvlende tale, ustø gange eller være desorientert. Både du og omgivelsene dine kan tro at dette skyldes det du har drukket. Og ingen, verken du selv eller andre, tenker på at blodsukkeret bør justeres.

Ønsker du noe godt ved siden av vinen? Prøv denne deilige snacks-retten!

LES OGSÅ: Vintips med lite sukker

Sjekk blodsukkeret

Det er viktig å følge nøye med på blodsukkeret før, under og etter festen om du har drukket alkohol. Er du redd for å glemme dette kan du bruke SMS-varslinger.

Når kvelden er over, og du har avsluttet inntaket av alkohol, kan du gå fra et høyt til et lavt blodsukker i løpet av noen få timer, og opptil 12 timer etter festen. Gjør det til en regel å alltid sjekke blodsukkeret før du legger deg, og følg nøye med på blodsukkeret det første halve døgnet etter at du har drukket.

Spis litt før du legger deg

Når du går og legger deg etter å drukket alkohol, vil leveren være opptatt med å bryte ned alkoholen, og kapasiteten til å produsere sukker vil være redusert. Har du lavt blodsukker når du skal legge deg, bør du spise litt for å få opp blodsukkeret. Dagen derpå bør du stå opp i rimelig tid, kontrollere blodsukkeret og foreta justeringer ved behov.

LES OGSÅ:: En skremmende opplevelse med diabetes og alkohol

Norsk helseinformatikk/ forum.lavkarbo.no/Diabetesklinikken Trondheim ved Harriet Selle

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
3/5 2 tilbakemeldinger
Del: