En uforklarlig episode med diabetes og alkohol

En uforklarlig episode med diabetes og alkohol

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 09.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Var det bare flaks og tilfeldigheter, eller har menneskene jeg omgås større betydning for diabetesen enn jeg har vært klar over?

Annonse

Diabetes og alkohol kan være en uheldig kombinasjon, og dette er heller ikke noe jeg har særlig gode erfaringer med. Tidligere har jeg skrevet om da det gikk skikkelig galt og jeg havnet på akuttmottaket på sykehuset. Dette var en utrolig skremmende opplevelse og noe jeg skammet meg veldig over.

Så å si hver gang jeg drikker alkohol, opplever jeg et blodsukker som blir vanskelig å regulere. Dette har ført til at det er svært sjeldent jeg drikker, og når jeg først gjør det er det mest i små mengder for kosens skyld.

LES OGSÅ: Vintips til deg med diabetes: Vin med lite sukker

Blodsukkeret ødelegger ofte hyggen

De få gangene jeg er i sosiale lag hvor det er større mengder alkohol inne i bildet, opplever jeg nesten alltid at blodsukkeret ødelegger hyggen for meg. Jeg har vært inne på tanken om å kutte ut alkohol fullstendig, men jeg synes dette er litt trist også. Det kan jo være kos å ta seg et glass vin eller en øl av og til.

Jeg opplever at jeg blir veldig fysen på både salt og søtt når jeg får litt alkohol i kroppen, og dette gjør det ikke akkurat lettere å regulere blodsukkeret. I tillegg til at alkoholen og den snacksen som ofte inntas i litt store menger, gjør blodsukkeret umulig, tror jeg også at mengden stress og bekymring jeg opplever når jeg drikker, gjør det hele enda verre.

Annonse
diabetes og alkohol

Foto: Privat.

Uforutsigbarheten rundt hva kvelden vil bringe, stress rundt om blodsukkeret blir for høyt eller lavt, og at jeg er avhengig av å få sjekket blodsukkeret og ha tilgang på noe søtt, gjør meg veldig stresset og bekymret.

LES OGSÅ: Når bakrus blir alvorlig

Tok en råsjans på helgebesøk hos venninne

Da jeg for en tid tilbake var på helgebesøk hos en venninne, opplevde jeg derimot en helt uforklarlig hendelse med diabetes og alkohol. Jeg har tenkt mye på hva som er årsakene til dette, og enten så skyldes det ren flaks og tilfeldighet, ellers så har menneskene rundt meg mer å si for min diabetes enn jeg har vært klar over.

Den ene kvelden skulle vi ut på byen, så vi startet med en hjemmelagd pizza, drinker og et par øl. Dette i seg selv er ikke akkurat suksessoppskrift på et letthåndterlig blodsukker.

Jeg drikker sjeldent drinker siden de ofte inneholder veldig mye sukker. Men, denne helgen hadde jeg bestemt meg for å spise og drikke det jeg hadde lyst på, og ikke tenke så mye over det.

Videre ute på byen fortsatte alkoholinntaket. Jeg tok en råsjans og drakk noen drinker her også. I tillegg til øl. Jeg danset, koste meg, sjekket blodsukkeret og ble helt satt ut av at det holdt seg stabilt rundt 10 mmol/liter. Dette gikk jo strålende!

LES OGSÅ: Akkurat nå skulle jeg ønske jeg ikke hadde diabetes

Kan trygghet ha så mye å si for blodsukkeret?

Jeg kan ikke minnes sist gang jeg var i så god form med større mengder alkohol inne i bildet. Da vi omsider dro hjem, sjekket jeg blodsukkeret, spiste litt, la meg og våknet med perfekt blodsukker dagen etter.

For meg er hele denne kvelden et mysterium. Men når jeg ser tilbake minnes jeg hvor avslappet jeg var og hvor trygg jeg følte meg.

Venninnen min, og de andre som var med, er mennesker jeg kjenner godt, og som også kjenner godt til min diabetes. Jeg føler at de valgene jeg tar blir forstått og respektert, og jeg vet at de er i stand til å hjelpe meg om det skulle bli nødvendig. Jeg har stor tro på dette kan være den utløsende årsaken.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker alkohol blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: