Når bakrus blir alvorlig

Når bakrus blir alvorlig

Tone Liabø
Jeg er ei 23 år gammel jente fra Singsås, driver aktivt med hest og sprangridning ved siden av veien til å finne et passende yrke. Fikk diabetes type 1 i en alder av 12 år, og senskaden polynevropati i begge bein i 2012. Aktiv, jordnær og oppegående jente som også elsker å uttrykke meg gjennom tekst og bilder. Min visjon er å vise at Diabetes ikke skal være en hindring for mål og drømmer her i livet, og inspirere andre til å tørre å gå utenfor sin komfort-sone.
Publisert første gang: 01.06.16 | Sist redigert: 02.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg var ute av stand til å sette meg opp i sengen, beholde mitt eget spytt nede i halsen og klarte så vidt å prate. Ett døgn uten væskeinntak hadde gått, og jeg forstod at jeg trengte hjelp.

Annonse

Alkohol gir både høyt og lavt blodsukker. Alkohol omsettes i kroppen på omtrent samme måte som fett, og alkohol inneholder omtrent like mange kalorier. Derfor kan inntak av alkohol hos en person med diabetes få blodsukkeret til å stige.

Mange alkoholholdige drikker inneholder mye karbohydrater (f.eks. øl og søt vin) og blodsukkeret kan øke kraftig etter inntak. Hyperglykemi (høyt blodsukker) etterfølges gjerne av hypoglykemi (lavt blodsukker). Blodsukkeret blir lavt fordi leveren ikke får sluppet ut glukose til blodet, den er nemlig opptatt med å bryte ned alkoholen.

Etter at du har avsluttet inntaket av alkohol, kan du over noen timer gå fra et høyt til et lavt blodsukker.

LES OGSÅ: Kunsten å kose seg på julebord til tross for diabetes

Vinen påvirker blodsukkeret

I tenårene var jeg den som ikke likte å drikke. Jeg ble gjerne med på fest innimellom, men likte ikke smaken av alkohol og syntes generelt det var ukomfortabelt å være rundt mennesker som var sterkt beruset.

Annonse

Da jeg bikket tjue ble det turer til byen med gode venninner. Bygdefester ble jeg også med på, og det gikk da i vodka og blandevann – en kombinasjon jeg kunne nyte. I løpet av 2015 falt smaken på vin, uten å tenke særlig mye over hva det kunne gjøre med blodsukkeret. Det ble et par festligheter med litt bakrus dagen etter, men aldri alvorlig.

jente i bakrus på sykehuset

Foto: Tone Liabø

Lite mat + mye vin = dårlig idé

Årets julebord stod for tur, og jeg hadde kjøpt favorittvinen. Det ble lite mat gjennom lørdagen, både på grunn av forberedelser og andre aktiviteter. Som de fleste kjenner til, bør man ikke ha stort alkoholinntak ved lite matinntak, spesielt ikke en lav og liten person med diabetes, som meg.

Maten som stod på menyen for julebordet, var selvfølgelig julemiddag, noe som er langt ifra min favoritt. Kvelden fortsatte derfor med lite middagsmat, men drikkingen fortsatte.

Det skulle ikke mange vinglass til før evnene mine ble svekket, og plutselig var kvelden over. Blodsukkeret hadde vært stabilt hele dagen. Det var likevel et høyt hopp midt på kvelden, som etter kort tid ble lavt da festlighetene tok slutt.

LES OGSÅ: Hvordan få til en vellykket russetid med diabetes?

Dehydrert og hjelpesløs i bakrus

Bakrusen kom tidlig. Jeg var kvalm og manglet derfor matlyst på natten. All maten gjennom dagen hadde kommet opp, og slik fortsatte det videre gjennom natten og søndag morgen. Blodsukkeret var fint og stabilt, egentlig perfekt.

Jeg var ekstremt kvalm og svimmel gjennom hele søndag, og det eneste jeg maktet var en tissepause, ellers hang jeg ut fra senga over en bøtte. Kjæresten min passet meg som en hauk – målte blodsukkeret, så til at jeg kunne prate og tilbød hele tiden mat. Jeg klarte ikke en gang å beholde mitt eget spytt nede – det kom opp igjen etter kort tid.

Jeg følte meg mer og mer dehydrert, og hadde til slutt ikke krefter til å svare han skikkelig. På ettermiddagen var ikke kjæresten min i tvil lengre – jeg måtte få hjelp før blodsukkeret ble faretruende lavt.

Intravenøst på legevakten

Rett før vi kjørte avgårde til sykehuset, klarte jeg å få i meg et glass pepsi max. Det tok ikke mange minuttene før det kom opp igjen. Vi godt tatt imot på legevakten, og jeg fikk legge meg i en seng på eget rom. Jeg fikk noen spørsmål, og forklarte om problemene før helgen.

Etter litt venting, ble en veneflon satt inn i armen. Jeg fikk endelig tilført væske til kroppen, og fargen i ansiktet kom tilbake. Det var glukose og kvalmenedsettende de hadde ordnet.

på sykehuset med kanyle i armen får væske mot bakrus

Foto: Tone Liabø

Et par timer etter ankomst hev jeg nedpå en hel flaske med cola zero. Det var det beste jeg hadde smakt på lenge! Blodsukkeret ble hele tiden nøye fulgt med, samtidig som andre undersøkelser ble gjort. Fem timer etter ankomst, fikk vi endelig dra hjem igjen.

Problemer i forveien

Med diabetes kan andre plager fort påvirke blodsukkeret. Hele uken før julebordet, hadde jeg mageproblemer og gikk på tabletter for dette. Jeg var derfor allerede dehydrert før alkoholinntaket, og med dårlig matinntak ble dette en veldig dårlig kombinasjon.

Blodsukkeret hadde vært vanskelig hele uken, men med tablettene for magen ble det stabilt. Jeg tenkte ikke på at man kunne bli dehydrert av dem, noe jeg burde ha undersøkt og tenkt på i forveien.

LES OGSÅ: Fem tips for å drikke mer vann

En stor redning

En ting er at man ikke er så redd selv, til tross for at man innerst inne vet alvoret med diabetes og alkohol. Alle gjør feil, og noen ganger innser man ikke at «nok er nok», selv om det er betraktelig et lavere alkoholinntak enn man normalt ville tålt.

Skammen jeg sitter igjen med er ovenfor foreldre, svigerforeldre og min fantastiske kjæreste. Hadde det ikke vært for han, tør jeg ikke tenke på hvordan det kunne gått. Han fulgte nøye med blodsukkeret mitt og om jeg var «klar».

En person med høy promille, og en person med føling er skremmende like. Det at jeg ikke fikk i meg væske, forteller hvor livstruende denne fyllesyken var. En fyllesyke for et friskt menneske, er ikke særlig alvorlig i seg selv, men for en med diabetes kan det stå mellom liv og død.

Kilde: NHI

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: