Vet du hva som skal til for å kunne få pleiepenger? (Del 2 av 2)

Vet du hva som skal til for å kunne få pleiepenger? (Del 2 av 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 04.01.18 | Sist redigert: 11.01.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hva gjør du egentlig hvis du ikke kan gå på jobb over lang tid fordi du må pleie et sykt barn? Det er viktig at foreldre av barn med diabetes er kjent med rettighetene de har.

Annonse

Når en familie har barn med behov for kontinuerlig hjelp, og kun en av foreldrene har mulighet til å arbeide, kan det naturligvis skape økonomiske problemer. Enda verre er det for de som er eneforsørger for barna.

Pleiepenger er det heldigvis ikke så ofte behov for når det gjelder barn med diabetes, men noen kan selvfølgelig ha dette behovet for en periode.

Dette skal være en økonomisk kompensasjon som gjør at foreldrene kan ta vare på barnet sitt, uten å være bekymret for familiens økonomi.

LES OGSÅ: Fulltidsstudent med diabetes – Til slutt klarte jeg ikke mer

Å pleie sitt barn uten å bekymre seg for økonomi

Moren min fikk pleiepenger da jeg var 14 til 16 år, ettersom jeg hadde så mange innleggelser på sykehus i løpet av kort tid. Hun måtte vekke meg flere ganger hver natt for å spise, fordi jeg slet med kraftige følinger. Ofte sov hun ikke i det hele tatt.

Annonse

Dette var selvfølgelig ikke forenelig med en fulltidsstilling, og diabeteslegen ønsket at hun skulle søke om pleiepenger, noe hun fikk med en gang. Det var til stor hjelp for familien vår i den perioden det pågikk.

Jeg vet nå at hvis hun hadde jobbet i den perioden, ville det vært umulig for henne å hjelpe meg slik som hun gjorde. Faren min har alltid jobbet mye, og vært mye utenlands i forbindelse med jobb, derfor var det mamma som måtte ta seg av meg.

LES OGSÅ: Nei, diabetes type 1 og type 2 er ikke samme sykdom

For å få pleiepenger må barnet altså være såpass dårlig at det er nødvendig med hjelp døgnet rundt i den perioden.

Nye regler for pleiepenger

1 oktober 2017 trådte det i kraft nye regler vedrørende pleiepenger, noe som har fått mye kritikk. Ordningen endres kanskje etterhvert med grunnlag i kritikken, men likevel vil jeg informere om dagens regler.

Hovedregelen om retten til pleiepenger står i folketrygdloven § 9-10 første ledd.

Den av foreldrene som har den daglige omsorgen for et barn under 18 år har rett til pleiepenger, hvis forelderen må være borte fra arbeidet fordi barnet har behov for kontinuerlig tilsyn og pleie på grunn av sykdom eller skade.

For å få pleiepenger må barnet altså være såpass dårlig at det er nødvendig med hjelp døgnet rundt i den perioden.

Da min mor fikk pleiepenger var jeg som sagt ofte innlagt på sykehus, men når jeg først var hjemme prøvde jeg å være på skolen som normalt. I blant gikk det fint, og andre dager klarte jeg å være der noen få dager før mamma måtte hente meg.

LES OGSÅ: Vet du hvilke rettigheter barn med diabetes har i skolen?

Tidsbegrensning på mottak av pleiepenger

Med de nye reglene har det kommet en tidsbegrensning. Det kan gis 100 prosent dekning av lønn for den som får pleiepenger, inntil 260 dager (1 år). Deretter inntil 1040 dager (4 år) med 66 prosent dekning av lønn, noe som står i folketrygdloven § 9-12 første ledd.

Det kan gis 100 prosent dekning av lønn opp til 6 ganger grunnbeløpet i folketrygden, noe som tilsvarer en årslønn på 561 804 kroner.

To omsorgspersoner kan også dele inntil 100 prosent pleiepenger mellom seg, men vær oppmerksom på at hvis begge tar ut ugradert ytelse samtidig, telles to stønadsdager.

Behovet for pleiepenger må dokumenteres i form av legeerklæring fra den legen som behandler barnet, enten i helseinstitusjon eller spesialisthelsetjenesten. Når det gjelder barn med diabetes vil det si at det er diabeteslegen som behandler barnet som i utgangspunktet kan søke om pleiepenger for foreldrene. Dette står i folketrygdloven § 9-16.

Mer informasjon om retten til pleiepenger finner du på NAV sine hjemmesider.

LES OGSÅ: – Har vi ikke rett til å få vite karbohydratinnholdet i maten vi spiser ute?

Ingen egenandel for barn

Medisiner og behandling koster mye, selv om vi bor i et land der mye dekkes av staten. Foreldre med kronisk syke barn skal i utgangspunktet ikke oppleve det som en økonomisk belastning å gi barnet de nødvendige medisinene.

Dette er en av grunnene til at barn under 16 år ikke skal betale egenandel, noe som betyr at legebesøk, både hos fastlege og diabeteslege er gratis.

Det samme gjelder alle medisiner som gis på blå resept. For en diabetiker vil det si insulin, sprøytespisser, blodsukkerstrimler og annet medisinsk nødvendig utstyr.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: