Passer diabetes med drømmejobben?

Passer diabetes med drømmejobben?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 27.04.16 | Sist redigert: 18.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg hadde studert i flere år og var i jobb da jeg fikk diabetes for ti år siden. Å være journalist var drømmejobben.

Min drømmejobb var å bli journalist og jeg brukte tid på å komme inn på journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Studiene ble valgt uten å måtte ha diabetes i bakhodet. Det er jeg glad for.

Annonse

Uforutsigbar arbeidstid

Før jeg begynte på journalistutdanningen, arbeidet jeg som nyhetsansvarlig i en lokalradio. Jeg stod opp klokka fem hver ukedag. Hardt for meg som egentlig er et B-menneske. Likevel gikk det fint, jeg hadde verken diabetes eller barn på det tidspunktet, kun meg selv å tenke på.

Etter endt utdanning i 2002 hadde jeg ønske om å jobbe i TV eller avis. Det var vanskelig å få drømmejobben som journalist på det tidspunktet og jeg hadde flere deltidsjobber. Jeg jobbet både kvelder og helg, og arbeidstiden varierte fra uke til uke. Dette taklet jeg helt fint, jeg var frisk og hadde få hensyn å ta.

Nedtur

I 2003 ble jeg gravid og var i kjempefin form hele svangerskapet. Jeg jobbet fulltid helt til jeg gikk ut i permisjon tre uker før termin. Det var etter fødselen av mitt første barn helseproblemene dukket opp. I tillegg gikk magasinet jeg skrev for konkurs da jeg var i permisjon.

Jobben er ofte en stor del av livet og kan kreve mye av deg. Foto: iStock

Jobben er ofte en stor del av livet og kan kreve mye av deg. Foto: iStock

Forutsigbar jobb

Etter endt permisjonstid stod jeg uten jobb og var ikke klar for å ha mange ulike småjobber slik jeg hadde hatt tidligere. Jeg registrerte meg som arbeidssøker hos NAV og fikk etter kort tid tilbud om jobb som informasjonskonsulent. Dette var en fulltidsjobb med ordinær arbeidstid, noe som passet meg perfekt nå som jeg var småbarnsmor. Ikke drømmejobben, men det fungerte.

LES OGSÅ: Er diabetes en fordel eller ulempe når man er jobbsøker?

Annonse

Diagnose

Jeg var veldig mye syk og i dårlig form frem til jeg endelig fant ut hva som var galt i august 2006. Jeg var i jobb, men det var det eneste jeg orket. Jeg hadde ingen energi på ettermiddag eller helgene. Å få vite hva som var galt med meg var en lettelse samtidig som det var en stor sorg å få en kronisk alvorlig sykdom.

Drømmejobben

Jeg hadde jobben min og fikk brukt utdannelsen min i den. Men jeg hadde et ønske om å en dag jobbe i en hektisk redaksjon med kvelds-, natt- og helgejobbing. Ville det bli mulig nå som jeg hadde fått en sykdom som fungerte best med rutiner og forutsigbar arbeidshverdag? Ville det fungere å ha drømmejobben med diabetes?

LES OGSÅ: Hvor mye sier du til arbeidsgiver?

Valg

Jeg er fortsatt ansatt samme sted som da jeg fikk diabetes i 2006. Jeg har ikke søkt meg til andre jobber med turnus og kvelds- og nattejobbing. Det har jeg rett og slett valgt bort til fordel for en forutsigbar arbeidshverdag med åtte til fire jobb.

Jeg trives veldig godt i jobben min og tenker det holder i massevis. Og muligheten for en dag jobbe i en hektisk redaksjon har heller ikke forsvunnet, selv om jeg har lagt den drømmen på is.

Ikke gi opp drømmejobben. Mye kan tilpasses en hverdag med diabetes. Foto: iStock

Ikke gi opp drømmejobben. Mye kan tilpasses en hverdag med diabetes. Foto: iStock

Permisjon

Det siste halve året har jeg tatt permisjon fra min faste jobb for prøve meg som frilans journalist. Jeg har lagt opp arbeidshverdagen selv ut i fra hvor mye jeg har å gjøre, barn, fritid og diabetes. Det har fungert utrolig godt og jeg ser at jeg kan klare å jobbe til andre tider.

LES OGSÅ: Fritak fra arbeidsgiverperioden

Nye tider

I april går jeg tilbake til min faste jobb i en 70 % stilling. Jeg savner kolleger og arbeidsmiljø, og synes det er en trygghet å ha fast inntekt og en delvis fast jobb.

Resten skal jeg jobbe frilans og skape min egen arbeidsplass. Det har jeg stor tro på er en god kombinasjon av det forutsigbare og det uforutsigbare jeg trenger for å være fornøyd med meg selv som arbeidstager.

Har du gitt slipp på drømmejobben på grunn av diabetes?

LES OGSÅ: Tips til hvordan overleve lockdown

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: