Små (og store) gleder i sommervarmen (Del 1/3)

Små (og store) gleder i sommervarmen (Del 1/3)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 01.08.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Blodsukkeret mitt har alltid trivdes bedre om sommeren, enn om vinteren. Og når blodsukkeret trives, da trives også jeg.

Annonse

I en artikkelserie på tre deler vil jeg fortelle om de små og store gledene jeg har hatt i livet den siste tiden. Gleder som både har, og har hatt, direkte eller indirekte innvirkning på diabetesen og blodsukkeret mitt.

Vinteren har vært veldig lang i år, og jeg må ærlig innrømme at det har vært tungt å komme seg gjennom hverdagen, både i forhold til studier, jobb og fritid. Ikke minst har det vært ekstremt tungt å holde blodsukkeret stabilt og under kontroll til enhver tid.

På et tidspunkt var jeg så lei at jeg rett og slett tok litt fri fra sensoren, som holdt meg våken flere timer hver eneste natt.

LES OGSÅ: Nei, det er ikke bare én fasit for hvordan leve godt med diabetes 

Mer stabilt blodsukker i varmen

Etter hvert som dagene har blitt lengre og varmere, har motivasjonen og livsgnisten steget betraktelig, og fokuset på diabetes og blodsukker har blitt større og mer lystbetont.

Annonse

Rekordvarmen i mai kom på et veldig godt tidspunkt for en ekstremt sliten student, altså meg. Det ble ordentlig varmt et par dager før jeg var ferdig med min siste eksamen for denne gang. Siden har jeg nytt tiden, varmen og fritiden, før plikter og jobb kaller om et par uker.

Blodsukkeret mitt har alltid trivdes bedre om sommeren, enn om vinteren. Det holder seg mer stabilt da enn resten av året, og akkurat hva som er grunnen vet jeg ikke helt sikkert. Det blir alltid en del lavt, men heldigvis slipper jeg som oftest unna de store toppene etterpå. Da blir jeg ikke så sliten som jeg kan bli etter en føling, og det er selvfølgelig deilig.

Normalt prøver jeg å tenke på hva jeg spiser, men akkurat når jeg har føling er ikke kaloritelling det viktigste.

LES OGSÅ: Sommeren har vært fantastisk, og det kan jeg takke sensoren for

Iskrem i store mengder

Når jeg har lavt blodsukker om sommeren frister iskrem mer enn noe annet, og det er noe jeg vanligvis tillater meg i sommermånedene, dersom det er mulig. Fryseren er full av is, det er enkelt å kjøpe på farten og det kjøler ned en varm kropp. For meg er det vinn – vinn når jeg er avhengig av å få blodsukkeret raskt opp.

Dette er en vane jeg har hatt siden jeg var lita jente, og den vil bli fulgt videre i årene som kommer.

Det finnes naturligvis sunnere måter å få opp blodsukkeret på, men jeg vet at det fungerer på kroppen min. Akkurat da er det ikke så farlig hva jeg putter i munnen, så lenge jeg vet at jeg kan stole på at kroppen blir bedre.

Normalt prøver jeg å tenke på hva jeg spiser, men akkurat når jeg har føling er ikke kaloritelling det viktigste. Da er hovedprioritet å få opp blodsukkeret, og få hodet til å fungere som normalt.

Frisk frukt fungerer også kjempefint i sommervarmen når annet ikke er tilgjengelig, og det blir selvfølgelig mye brukt. Vannmelon og jordbær er helt klart favorittene!

LES OGSÅ: Lyst på is? Prøv en hjemmelaget skogsbærsorbet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: