Slik blir det lettere å ta gode valg på farten

Slik blir det lettere å ta gode valg på farten

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 14.12.17 | Sist redigert: 22.09.22

Når du er hjemmefra og blodsukkeret blir lavt er det fort gjort å ta dårlige valg. Her er mine beste tips for å unngå å gå i fella.

Å leve med diabetes krever en del ekstra planlegging, gode innarbeidede rutiner og gjennomtenkte valg.

Annonse

Min diabetes trives best i en hverdag med forutsigbarhet og minst mulig stress. I tillegg til sunne og regelmessige måltider.

På jobb eller skole har jeg alltid med meg matpakke, men derimot sjeldent når jeg er ute på farten. Her vil jeg dele mine beste tips til hvordan du kan ta gode valg når du er ute.

LES OGSÅ: Fresh opp matpakka

Start dagen med frokost

Når jeg skal ut på noe, om det så er ærender, møte en venninne eller ut på reise, har jeg ofte spist frokost hjemme først.

Det er viktig for meg å ha en rolig start på dagen. Slik har jeg tid til å måle blodsukkeret i ro og mak, og sette dagens første insulindose. Jeg spiser ofte det samme til frokost, og vet da også hvor mye insulin jeg trenger.

Annonse

Forutsigbarhet og kontinuitet er viktige stikkord for et stabilt blodsukker hos meg.

LES OGSÅ: Hvordan lure mer grønnsaker inn i kostholdet

Spis før du får føling

Jeg spiser hver tredje til fjerde time om ikke blodsukkeret skulle kreve noe annet. Så godt det lar seg gjøre, prøver jeg å spise før blodsukkeret blir for lavt. Dette fordi jeg da blir mer ukritisk til de valgene jeg tar. Faren er da at jeg velger sjokolade eller søtsaker fremfor mat.

Kjenner jeg at det er på tide med mat, enten fordi jeg er sulten eller på grunn av blodsukkeret, tar jeg en pause fra det jeg driver med. Mat er drivstoff for kroppen, og for oss med diabetes er den kanskje enda viktigere. Ta gode valg og spis før det er for sent!

Går jeg inn i butikken eller en kafé uten mål og mening, er det ikke lett å ta gode valg.

Er jeg ute og det nærmer seg lunsjtid, velger jeg ofte å kjøpe noe der jeg er. Jeg vil ikke risikere å få en føling på veien hjem da jeg ofte kjører bil.

Ute er det mange flere fristelser, og ikke minst valg, enn hjemme. Jeg har derfor et par enkle regler som jeg følger når jeg er ute på farten.

1. Bestem deg før du handler

Det første jeg gjør når jeg kjenner det er på tide å spise, er å bestemme meg for hva jeg skal kjøpe. Går jeg inn i butikken eller en kafé uten mål og mening, er det ikke lett å ta gode valg.

Handler jeg på butikken blir det ofte en yoghurt og en frukt. Eventuelt med litt nøtter. Dette fordi det er mat som er enkelt å spise, og mat som kroppen min er vant med.

LES OGSÅ: Et fornuftig kosthold – hvor vanskelig kan det være

2. Kjøp mat som du kjenner til karbohydratinnholdet i

Jeg bruker boluskalkulatoren på insulinpumpen min, og er derfor avhengig av å telle karbohydrater. Dette innebærer også at jeg ønsker å kjøpe mat som jeg kjenner til karbohydratinnholdet i.

Frukt er da veldig fint fordi det er én porsjon, og jeg er ikke avhengig av å vite antall gram. Mat som er innpakket er også fint, da det er oppgitt næringsinnhold.

Er det matvarer jeg ikke kjenner til karbohydratinnholdet i, eller det ikke er oppgitt, prøver jeg å finne matvaren i appen «Karbohydrater og insulin». Finner jeg det heller ikke her, prøver jeg å velge noe annet.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: