Festen som ble en viktig lærepenge (Del 2/2)

Festen som ble en viktig lærepenge (Del 2/2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 27.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Selvfølgelig skal vi med diabetes ha muligheten til å drikke alkohol som alle andre, men vi må være forsiktige. Kanskje kan du også lære av min tabbe.

Annonse

Dette innlegget er fortsettelsen av historien «Festen som ble en viktig lærepenge», og jeg anbefaler deg å lese del én først.

Jeg var veldig full, og jeg hadde det kjempegøy med å danse på bordet og drikke drinker som jeg var for ung til å drikke. Det var selvfølgelig veldig uansvarlig av meg, men man gjør feil når man er ung.

Det tok ikke lang tid før det smalt skikkelig. Plutselig ble alt mørkt.

LES OGSÅ: Diabetes på festival – ingen hindring!

Våknet i forvirring, med føling

Dagen etter våkner jeg med tidenes hodepine, og forstår absolutt ingenting. Jeg vet ikke hvor jeg er. Hytta vår kjenner jeg godt, og selvfølgelig forstod jeg at jeg ikke var der, men hvor jeg var, visste jeg ikke.

Annonse

Sengetøyet var ikke mitt, rommet var ikke mitt og utsikten var ikke den jeg vanligvis våknet opp til.

Etter hvert som jeg våknet ordentlig til forstod jeg at alt ikke var som det skulle, jeg var ikke vanlig fyllesyk med hodepine og andre plager som følger med et stort alkoholinntak kvelden i forveien. Jeg hadde føling.

Plutselig begynte jeg å gråte, skikkelig høylytt og fortvilt gråt. Slik barn gråter når de ikke finner foreldrene sine på kjøpesenteret. Tankene begynte å spinne, og panikken kom snikende.
«Hvor er jeg, og hvem er det som eier dette stedet? Er det noe å spise her? Klarer jeg å stå på beina, eller trenger jeg hjelp? Hva skal jeg gjøre?» Alt dette var tanker som fòr gjennom hodet mitt.

Jeg prøvde febrilsk å finne mobilen min i senga, men den var ingen steder.

LES OGSÅ: Vanene som forverret blodsukkeret

Mamma kom til unnsetning

Deretter prøvde jeg å finne ut hvordan jeg skulle komme meg opp av sengen, få på meg klær og komme meg hjem til familien; der jeg måtte bortforklare situasjonen og alvorligheten rundt situasjonen til et par foreldre som sikkert var ekstremt fortvilet over datteren som ikke kom hjem natten før.

Når jeg snur meg rundt i sengen kjenner jeg en varm hånd på ryggen, og en kjent stemme som sier «Marte, det går bra, hvordan føler du deg?» Det var mamma sin stemme, men hva gjorde hun her, og hvordan fant hun meg?

Det viser seg at vi endte opp på hytta til bestevenninnen min, etter byen stengte. Men ettersom vi var så fulle og høylytte sov vi i annekset, som jeg kun hadde vært i en gang før, og derfor ikke kjente igjen.

De fleste har vel våknet opp bakfulle med et par sorte hull i minnene fra kvelden før, men når du våkner opp bakfull, med masse sorte minner og føling i tillegg, da blir den såkalte fylleangsten stor.

En times tid før jeg våknet hadde venninnene mine våknet av at jeg snakket i søvne. Da de ikke klarte å vekke meg forstod de raskt at jeg hadde føling og ringte til mamma.

Hun var heldigvis våken, og var fort på plass i annekset vi sov i. Med seg hadde hun honning som hun smurte i munnen min, og ventet rolig og tålmodig på at jeg skulle komme til meg selv igjen.

LES OGSÅ: Har type 2 diabetes – fikk skremmende føling

Opplevelsen ble en viktig lærepenge

Dette var selvfølgelig en skremmende opplevelse, som jeg har tenkt mye på i ettertid. Spesielt tok jeg erfaringen med meg inn i russetiden, og var ekstra påpasselig med både blodsukkermåling og spising underveis.

De fleste har vel våknet opp bakfulle med et par sorte hull i minnene fra kvelden før, men når du våkner opp bakfull, med masse sorte minner og føling i tillegg, da blir den såkalte fylleangsten stor.

Konklusjonen i dette innlegget er – vær forsiktig med alkoholinntak når du har diabetes! Mål blodsukker og spis nok mat underveis.

Selvfølgelig skal vi ha muligheten til å drikke alkohol som alle andre, men vi må være forsiktige. Ikke gjør flere uvanlige ting på samme tid som du drikker alkohol, uten å passe ordentlig på blodsukkeret.

I mitt tilfelle var det selvfølgelig ekstremt dumt å stå slalåm, bade i jacuzzi og drikke sprit, uten å spise mat. Jeg vet jo selvfølgelig mye bedre enn det, men da fikk jeg meg en ordentlig lærepenge.

Uansett hvor gøy man har det, er det viktig å ta vare på helsen sin! Heldigvis har jeg lært av mine feil, og jeg tror og håper at jeg har blitt litt mer fornuftig med årene.

Har du hatt lignede opplevelser?

LES OGSÅ: En skremmende utskeielse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: