Utskeielser: Vanene som forverret blodsukkeret

Utskeielser: Vanene som forverret blodsukkeret

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 03.02.16 | Sist redigert: 31.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ikke mulig å leve helt perfekt – noen utskeielser må man unne seg. Men husk at utskeielsene ikke går upåaktet hen – de viser seg raskt på blodsukkeret. Trikset er å finne en balanse, men er det alltid så lett?

Annonse

Da jeg fikk diabetes kom diagnosen på mange måter som ett sjokk, men den ble også en god ting. Det var et svar. Jeg hadde vært syk over lang tid og fikk nå endelig noe konkret å forholde meg til, noe å ta hånd om, slik at formen kunne bli bedre. Selv om dette var noe jeg måtte leve med resten av livet mitt, anstrengte jeg meg for å fokusere på de positive sidene. På tross av diabetesdiagnosen, følte jeg meg frisk etter dagene på sykehuset.

Med alle målingene som blir gjort, får man en helt annen kontroll på kroppen og et innblikk i hva som foregår bak fasaden. Jeg kuttet ut sukker og det meste av usunn mat, og drakk ikke noen sukkerholdig drikke. Ikke at kostholdet mitt var særlig dårlig i utgangspunktet, men det er alltid rom for forbedringer.

Stålkontroll de første årene

Det første året hadde jeg stålkontroll på blodsukkeret. Jeg fikk beskjed av diabetessykepleier at jeg for all del kunne tenke noe mindre over det, og at HbA1C’en burde være noe høyere grunnet faren for lave blodsukkerverdier. Denne kontrollen hadde jeg i stor grad de første tre årene, og jeg hadde nesten aldri blodsukker over 8-10 to timer etter måltidene mine. Selvfølgelig lot jeg det svinge noe mer innimellom – for det tar på å opprettholde slik kontroll over lang tid.

LES OGSÅ: Gode hverdagsvaner er det viktigste for diabetesen

Mer løssluppen med tiden

De siste to årene har jeg stort sett opprettholdt en god kontroll over blodsukkeret mitt og jeg måler meg regelmessig. Ettersom årene har gått har jeg latt grensene for hva jeg synes er ”akseptabelt” blodsukker stige noen hakk. Jeg spiser fortsatt sunt, drikker ikke sukkerholdig brus og holder meg stort sett unna juice.

Annonse

Men, jeg merker at jeg oftere lar meg selv unne meg noe. Jeg synes på ingen måte dette har gått for langt, da jeg fortsatt har en HbA1C som er innenfor rimelighetens grenser. Men ønsket er å gå tilbake til kontrollen jeg hadde de første årene etter jeg fikk påvist diagnosen. Derfor har jeg tatt grep for å se på innvirkningen av det jeg unner meg.

mann med laptop drikker kaffe. vaner og utskeielser

Illustrasjonsfoto: iStock

En karborik frokost kan påvirke hele dagen

De siste ukene har jeg latt være å spise mat som inneholder mye sukker. Jeg har merket at blodsukkeret av denne grunnen holder seg mye lavere og at jeg trenger vesentlig mindre insulin. Dette i seg selv er ganske åpenbart.

Når jeg skeier ut og spiser mat med store mengder raske karbohydrater tidlig på dagen, trenger jeg fortsatt en vesentlig større mengde insulin til måltidene på kvelden. Uansett om kveldsmaten jeg spiser inneholder få og langsomme karbohydrater og blodsukkeret er nede på sekstallet. Dette er jeg usikker på om gjelder for alle.

Dersom jeg spiser flere ”dårlige” måltider i løpet av dagen, eller flere dager etter hverandre, påvirker det insulinmengden jeg trenger i flere dager etterpå. Dette var på sett og vis ikke noe nytt, da jeg har sett sammenhengen av dette tidligere. Men forståelsen har vært at hvis blodsukkeret igjen har kommet ned til et godt nivå, vil ikke nødvendigvis det du spiste tidligere på dagen, eller i uken, ha noen innvirkning på insulinmengden du setter til måltidet nå.

Dette er kanskje litt ”ignorant” – jeg er fullstendig klar over at både aktivitet, dagsform og det meste mellom himmel og jord har innvirkning på både insulin og målinger, men det er mest sannsynlig informasjon som har trengt seg inn og blitt lagret som en ”sannhet”.

LES OGSÅ: Hvordan komme i gang med gode kostholdsvaner

Målet er god blodsukkerkontroll – og litt kos

Dette er bare mine personlige erfaringer med diabetes type 1, og trenger ikke å gjelde alle. Jeg har snakket med flere som også har diagnosen, og blant disse er meningene delte. Noen forteller at det de spiser tidligere på dagen har innvirkning på senere måltider og insulinmengden. Mens andre mener det ikke har noen innvirkning i det hele tatt. Hvis du har erfaringer med dette vil jeg gjerne at du legger igjen en kommentar, da jeg genuint synes det er interessant å se hvilke erfaringer andre med diabetes har gjort seg.

Mitt personlige mål er å gå tilbake til mentaliteten jeg hadde omkring mat og mål for blodsukkeret som jeg hadde før. Dette er med tanke på fremtidig helse, men også for å se hvilken innvirkning det har på blodsukkeret, humøret og energinivå. Hovedsakelig har jeg også fokus på at dette skal være en balansert livsstil. Det skal på ingen måte innebære at jeg ikke unner meg noe innimellom, for det har jeg all tro på at man trenger. Diabetesen ligger tross alt i bakhodet hele døgnet, og noen dager trenger i hvert fall jeg å tenke litt mindre over det en vanlig.

LES OGSÅ: Jeg kan spise et helt glass syltetøy ved føling

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: