Lyst til å lese bøker om diabetes? Her er mine bokanbefalinger

Lyst til å lese bøker om diabetes? Her er mine bokanbefalinger

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 19.12.23

Det er aldri dumt å lære noe nytt, spesielt når det gjelder en sykdom som man må leve med hver eneste dag. Jeg vil derfor dele noen av mine tips til gode bøker om diabetes; noen av disse har jeg lest, andre har jeg på leselista.

Et raskt google-søk viser at det finnes mange bøker som omhandler diabetes. Dette er både faglitteratur, men også selvhjelpsbøker og personlige beretninger om diabetes.

Annonse

Hvorvidt man ønsker å lese om diabetes når man selv har det, er det nok delte tanker om. Jeg selv har vært skeptisk til bøker om diabetes og tenkt at dette bidrar til å «dyrke» sykdommen, og at jeg da bruker enda mer tid og fokus på den enn jeg allerede gjør.

Men, etter å ha lagt skepsisen litt til side og lest et par bøker som omhandler diabetes, har jeg endret mening. Diabetes er en så stor del av meg. Selv om jeg ikke er min diabetes, er den jo en del av hvem jeg er. Å lese om andres erfaringer eller få tips og råd til hvordan leve godt med sykdommen har i hvert fall bare gitt meg positivt utbytte.

Her er noen av mine bokanbefalinger:

Diabetes for livet- aldri fred å få? av Yngvar Christophersen

I forordet beskriver forfatteren diabetes slik:
«En livstidssykdom. Ikke en livsstilssykdom. Og ikke en livstidsdom, selv om det kanskje kan føles slik. Men altså en sykdom på livstid. Diabetes er det. Aldri en pause, ikke en eneste dag, ingen ferie. Diabetes er en sykdom uten lukkevedtekter, uten noen arbeidsmiljølov. Livet er fullt av viktigere ting. Som forelskelse, som å få barn, ta eksamener eller være sammen med gode venner. Men selv da er den der, sykdommen. Kanskje noen timers pause, men så er det igjen på tide med en ny dose, eller en blodprøve fra fingeren. Du har diabetes. På livstid. Styr selv, eller bli styrt- du må selv velge. For lykke kommer ikke an på hvordan du har det, men på hvordan du tar det.»

Forfatteren Yngvar Christophersen har selv hatt diabetes siden 1968 og skriver humoristisk, men også med et alvor og stor innsikt og kunnskap, om sin egen diabetes, helsevesenet, pårørende, kosthold og mye mer. Boken inneholder flere personlige erfaringer fra forfatteren selv, men på samme tid gir den også mye faglig kunnskap om diabetes som du kanskje ikke kjente til fra før. Boken er bygd opp på en slik måte at den kan benyttes som et oppslagsverk, og må ikke nødvendigvis leses fra perm til perm.

Annonse

Skal du lese én bok om diabetes, så gir denne deg mye for pengene.

Yngvar Christophersen har skrevet flere bøker om diabetes, blant annet Frisk nok og Mestring av livet med diabetes type 1. Disse har jeg enda til gode å lese.

LES OGSÅ: Revolver og termometer

bøker om diabetes
Illustrasjonsfoto: Designed by Freepik

Føling av Ragnhild Eskeland

Ragnhild Eskeland fikk diabetes som 4-åring i 1990. Hun skriver treffende godt og gjenkjennelig om tiden før hun fikk diabetesdiagnosen. Om følelser, mat, kropp, det å aldri være flink nok, masete foreldre, leger som ikke forstår og senkomplikasjoner. Rett og slett hele pakka.

Denne slukte jeg på en kveld, og jeg må si forfatteren er forfriskende ærlig. Hun legger ikke skjul på noe, pakker det ikke inn og sier det akkurat som det er. Hun har gitt blaffen i diabetesen sin og det får konsekvenser. Hun prøver igjen og igjen å ta seg sammen, men det er så vanskelig. Og helsevesenet, de er ikke alltid så greie å ha med å gjøre de heller. Jeg lo og gråt om hverandre når jeg leste denne.

Ragnhild Eskeland skriver godt og har en evne til å se det komiske i sin egen situasjon som man bare må beundre.

Det er alltid mye snakk på å legge seg til gode vaner og rutiner når man har diabetes, og her har forfatteren noen ganske treffende kommentarer. For eksempel skriver hun «det er forskjell på å ikke ha et valg og å ha en vane» og «jeg holder kroppen ved like som jeg holder hagen ved like- jeg hater å luke». Dette er bare to av mange sitater jeg har notert meg fra denne boken. For flere anbefaler jeg deg sterkt å lese boken. Den er for øvrig min favoritt så langt.

LES OGSÅ: Velkommen til ekstraordinært styremøte innerst i den mørkeste delen av hjernen min

Aaseboka om diabetes av Novo Nordisk

Dette er vel strengt talt ikke en bok, men jeg tar den med likevel. Å forklare hva diabetes er på en enkel måte, er ikke alltid like lett. Likevel gjør dette lille heftet fra Novo Nordisk nettopp det. Her får man en kort innføring i hvordan maten virker i kroppen vår; karbohydrater, insulin, føling, høyt blodsukker, fysisk aktivitet med mer.

Hva som skjer i kroppen når man har diabetes og spiser mat er kanskje det jeg synes er mest komplisert å forklare. I Aaseboka gjør de dette på en veldig enkel måte.
«Maticelle våkner, og han blir så glad når han ser Frøken Insulin utenfor døra si og at maten er på vei. For Maticelle er sulten! Frøken Insulin er den eneste som kan åpne døra så maten kommer inn, slik at Maticelle kan sette i gang den fabrikken som gjør at vi vokser og blir glade og sterke.

Heftet er på rundt 20 sider og inneholder illustrasjoner og delkapitler. Jeg er usikker på om dette er å få tak i lenger, da den jeg har er fra 2004. Link til en digital utgave finner du uansett her. 

bøker om diabetes
Illustrasjonsfoto: Pexels.

Kommende leseprosjekt: Diabetespsykologi av Jon Haug.

Jon Haug kan vel regnes som en pioner innenfor diabetes, og i hvert fall når det er snakk om det psykologiske aspektet ved sykdommen. Av det jeg har lest av Haugs uttalelser tidligere, samt hans bidrag i podkasten Diapodden, tror jeg dette er en bok verdt å lese. (Pst… Jon Haug har for eksempel snakket med Lev med diabetes om skamfølelse rundt diabetes type 2).

Dette skriver forlaget:
«Fram til nå har behandlingsfokuset omhandlet de medisinske sidene ved diabetes. Hensikten med denne boken er å vise at det er en særegen psykologi knyttet til sykdommen og gi leseren nyttige verktøy for stabilisering av blodsukkerverdiene.»

LES OGSÅ: Et historisk blikk på diabetes (Del 1/2)

Flere bøker om diabetes?

Søker du på diabetes på de ulike bokhandlerne på nett, vil du få opp mange bøker som omhandler diabetes. Noen norske titler jeg har merket meg er blant annet;

  • Type 1 diabetes hos barn, ungdom og unge voksne av Ragnar Hanås
  • Den praktiske diabetesboka av Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda

God lesning!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: