Mange føler skam over å ha diabetes type 2

Mange føler skam over å ha diabetes type 2

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 31.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Negative følelser som skam og skyldfølelse er slett ikke uvanlig blant de med diabetes type 2. Men hva skyldes egentlig dette, og hva kan man gjøre for å lette på skamfølelsen?

Annonse

Snakker du svært sjeldent om diagnosen din med andre? Kanskje er det til og med veldig få som i det hele tatt vet at du har diabetes type 2?

Vit at du slett ikke er alene.

Rundt 200.000 nordmenn har diabetes type 2, som dermed gjør det til den vanligste diabetestypen i Norge – likevel er det ikke så ofte man ser noen med type 2 stå frem og snakke om det. For dessverre er det mange som føler skam.

– Skam, skyld og selvbebreidelse er temaer som ofte trekkes fram i diskusjoner rundt diabetes type 2. Jeg har ikke data som kan dokumentere hvor vanlig dette er for de som har fått diagnosen, men både helsepersonell og brukere snakker om dette, sier Jon Haug, spesialist i klinisk psykologi, til Lev med diabetes.

Han har arbeidet med diabetes siden 1979 og skrev i 2010 sin doktoravhandling om diabetes i kropp og sinn.

Annonse

LES OGSÅ: – Du har diabetes type 2, sa legen

Feil å kalle det en «livsstilssykdom»

Siden type 2 ofte knyttes til begrepet livsstil og levesett stilles pasienten til ansvar for sykdommen. Haug tror dette kan forsterke følelsen av skam og skyld.

– Det er dokumentert at det er en sammenheng mellom kroppsvekt og diabetes type 2. Vektnedgang og anbefalinger om kostholdsendring og fysisk aktivitet er vanligvis første skritt i behandlingen. Det bidrar antakelig til å forsterke oppfatningen om at sykdommen er selvpåført gjennom måten vedkommende har levd på, forteller han.

Selv om overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene, er det viktig å være klar over at man må være arvelig disponert for å utvikle diabetes type 2.

– I mine samtaler med mennesker med type 2, legger jeg vekt på at begrepet «livsstil» ikke er en sykdomsbetegnelse, og at det derfor blir upresist og direkte feil å karakterisere type 2 som en livsstilsykdom, sier Haug.

LES OGSÅ: Nei, diabetes type 1 og type 2 er ikke samme sykdom

føler skam

Foto: Shutterstock.

Det medisinske og psykologiske må behandles separat

Det er jo ikke vekten som er avgjørende for å sette diagnosen. Sykdommen skal diagnostiseres og karakteriseres med vanlige medisinske faktorer; som blant annet blodsukker, insulinsvekkelse og lipidparametere.

– Type 2 diabetes er en kroppslig sykdom, mens levesett og livsstil er knyttet til, og forankret i sosiale og psykologiske forhold. Både de medisinske og de psykologiske og sosiale aspektene ved type 2 diabetes må derfor både forstås og behandles separat – selv om de to områdene henger sammen, forklarer Haug.

Det betyr at det medisinske og psykologiske må møtes på ulike måter. Bedre insulinvirkning blir det medisinske behandlingsmålet som kan løses på ulike måter (medikamentelt). Mens endring av levesett skal forankres i intervensjoner som ofte betegnes som «endringsfokusert rådgivning».

– Et sunt levesett minsker risikoen for kroppslig sykdom, men de to områdene må studeres og behandles hver for seg, sier han.

LES OGSÅ: De siste 10 år har flere yngre kvinner fått type 2 diabetes

Gammeldagse holdninger må bekjempes med kunnskap

En bacheloroppgave av sykepleier Christine Onstad, som tok for seg erfaringer og mestring ved diabetes type 2, fant også at mange med type 2 opplever negative følelser som skyldfølelse, skam, frykt og usikkerhet.

Noen av deltakerne vegret seg for å ta insulin i det offentlige og noen ønsket at sykdommen ikke skulle bli kjent, av frykt for hva andre ville mene. De klandret seg selv for at de fikk sykdommen og ikke klarte å kontrollere den godt nok.

Flere opplevde også å bli sett ned på av familie, venner, kollegaer, helsepersonell og folk som knapt kjente dem.

Hvordan menneskene rundt oss forholder seg til diabetes type 2 har selvsagt en del å si for hvor åpen man tør å være med diagnosen. Og hvorvidt man føler skam. Sosial støtte var noe deltakerne opplevde som en viktig ressurs for å kunne oppnå god egenomsorg og mestring.

Derfor er diabetes type 2 kanskje noe man bør snakke mer om. For det å spre informasjon og kunnskap om type 2 kan hjelpe med å bryte ned gammeldagse holdninger, og dermed også lette litt på skamfølelsen. For du har tross alt ingenting å skamme deg over.

LES OGSÅ: Har type 2 diabetes – fikk skremmende føling!

_  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _

PS! Har du diabetes type 2 og ønsker å bidra til å spre kunnskap om hvordan det egentlig er å leve med diagnosen? Vi vil gjerne dele deres historier på Lev med diabetes; enten du vil skrive fast for oss eller du bare har én historie på hjertet.

Ta gjerne kontakt med stine@levmeddiabetes.no eller julie@levmeddiabetes.no.

Kilder: Norsk sykepleierforbund, BIBSYS Brage/NTNU, Diabetesforbundet.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: