Planlegging av et bedre vinterhalvår

Planlegging av et bedre vinterhalvår

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 30.10.22

Både den fysiske og psykiske helsen min takler kulde og mørketid dårlig, plutselig sitter jeg der i vintermørket og føler at livet er håpløst igjen. Derfor tenker jeg at det er desto viktigere å legge planer for et bedre vinterhalvår.

Hvert eneste år gleder jeg meg ekstremt mye til sommerferie, på lik linje som de fleste andre av Norges befolkning. Vinteren pleier å være lang i det kalde landet vårt, og de som har lest tidligere innlegg vet at jeg ikke takler vinteren så godt. Både den fysiske og psykiske helsen min takler kulde og mørketid dårlig, og jeg føler meg derfor alltid som et nytt og bedre menneske om sommeren når det er varmt og lyst ute.

Annonse

Iblant har jeg vurdert om jeg egentlig burde flytte til utlandet, men det er ikke så lett å få til med min type utdannelse. Dessuten er jeg altfor knyttet til familie og venner, og hadde derfor slitt mye med savn. Dette er naturligvis i-lands problemer, men det er ikke til å legge skjul på at vinteren i Norge er lang og hard, og derfor er vi nok mange som trives bedre om sommeren.

Dårligere helse under pandemien

Det har nok vært ekstra tøft for mange under pandemien, da det ikke var mulig å reise til varmere strøk om vinteren. Mange eldre og mennesker med revmatiske sykdommer har behov for utenlandsreiser for å holde sykdommen sin i sjakk i vinterhalvåret, og de var nok meget glade da grensene åpnet i vinter.

Jeg har kun vært i varmere strøk en gang på vinterstid, og jeg merket at kroppen min hadde ekstremt godt av det. Både det psykiske, men også det fysiske fungerte bedre den gangen. Jeg var mindre stiv, hadde masse energi og lyst til å gjøre ting på ferie. Hverdagen min vinterstid består ofte i å jobbe lange dager, spise middag og kollapse foran TV, før sengetid. Det er ikke et godt liv, og heller ikke godt for diabetesen. Det er nødvendig å holde seg i form og være i fysisk aktivitet, og det har jeg store planer om å få til utover høsten.

LES OGSÅ: Er ferie eller hverdag best for diabetesen?

D-vitaminmangel har faktisk noe å si

For flere år siden fikk jeg påvist mangel på d-vitamin, og det ga en form for forklaring på lavt energinivå om vinteren. Jeg tar derfor tilskudd av d-vitamin, og føler at det hjelper mye, men det er dessverre ikke tilstrekkelig til å få meg fullstendig ut av vinterdvalen jeg ofte faller inn under.

Annonse

Det kan nok være andre årsaker til min manglende energi om vinteren, men jeg har aldri klart å finne ut av det. Derfor har jeg i år tenkt til at jeg må være påpasselig på å legge planer for hyggelig samvær med venner og familie, planer for fysisk aktivitet og rett og slett prioritere meg selv og helsen min. Det er nok lett å si det når solen varmer på utsiden, og minusgradene er mange flere måneder unna, men tiden går fort og plutselig sitter jeg der i vintermørket og føler at livet er håpløst igjen. Det er jeg ikke interessert i, og håper derfor at vinteren 2022/2023 kan bli mer lystbetont.

LES OGSÅ: Mitt første møte med diabetes type 1

Ingen restriksjoner i år (håper vi)

Først og fremst er vi ferdig med lockdown, og forhåpentligvis slipper vi å oppleve at landet stenger ned igjen. Det i seg selv får meg i et bedre humør, og betyr at det faktisk er mulig å planlegge hyggelige ting fremover.

Jeg skal en tur til Oslo for mat og show med venninner; på stand-up, på en stor konsert i Oslo Spektrum, på hytteturer med familien og ta over ny bolig i oktober. Jeg elsker jul, og i min familie starter vi med pynting til julefeiring allerede i midten av november. Når det er pyntet til jul er det bare å la roen senke seg, og glede seg til julefeiring på hytta på fjellet. Innimellom alt dette er det mange timer med jobb, og helt sikkert en del overtid, og plutselig er vi da over i januar.

Januar er ensbetydende med kulde og mørketid for min del, og da er det viktig å prøve å samle energi og holde seg positiv. Både for psyken sin del, og for diabetesen sin del. Min diabetes har det aldri bra dersom jeg ikke har det bra psykisk, og derfor kan vinteren være ekstra tøff.

LES OGSÅ: Endelig over grensa igjen

Hyggelige planer gir noe å se frem imot

Dette betyr at det er viktig for meg å legge videre planer for hyggelige sosiale ting, og fysisk aktivitet. I boligen jeg har kjøpt har jeg planer om å lage et lite treningsrom i boden, og der får jeg forhåpentligvis på plass noen få apparater som kan gi en positiv helsegevinst. Da har jeg ikke lenger noen unnskyldning til å ikke trene, og jeg håper at det kan bidra positivt.

Det er mye lettere å holde kontroll på diabetesen når det er varmere ute, og i sommermånedene. Det er nok mange grunner til det, men de viktigste er jo at varme gir en kjent positiv effekt på diabetes, det er mindre stress i hverdagen, det skjer mange hyggelige ting, det er lettere å være sosial med venner og familie, maten jeg spiser er lettere og det spises mindre godteri om sommeren. Jeg spiser en del iskrem, men sjeldent noe utover det, og det hjelper naturligvis også på vekten.

LES OGSÅ: Hvordan virker depresjon inn på blodsukkeret?

Prioriter deg selv

Jeg gruer meg foreløpig til vinteren, men jeg håper den blir lettere i år enn tidligere år. Den eneste som kan gjøre noe med det, er meg selv og derfor håper jeg at god planlegging på forhånd kan gjøre månedene med kulde og mørke litt lettere.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: