Vinterdepresjonen var bare D-vitaminmangel (Del 2)

Vinterdepresjonen var bare D-vitaminmangel (Del 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 24.07.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Du skal ikke kimse av hvor viktig sola er for vår fysiske og mentale helse. Den sørger blant annet for at kroppen produserer D-vitamin, og det skulle vise seg å være den avgjørende faktoren for meg. Vinterdepresjonen var rett og slett D-vitaminmangel.

Annonse

Som jeg skrev i forrige innlegg; hvert eneste år når gradestokken stiger og solen titter frem føler jeg en stor glede innvendig. Ikke en normal glede som man føler hvis man har en god dag eller har opplevd en hyggelig ting. Gleden jeg føler hvert eneste år når vinter går til vår og gradestokken kryper oppover – den gleden – den er helt magisk. Nesten euforisk glede. Det høres kanskje voldsomt ut, men det er faktisk helt sant.

Noe så enkelt som bedre vær kan altså bety så mye for meg. Dette har derimot en helt naturlig forklaring. Og den skal jeg dele meg deg nå, for hvem vet; kanskje kan dette hjelpe også deg til å takle vinteren litt bedre.

LES OGSÅ: Slik påvirker årstidene diabetesen min

D-vitaminmangel gjør vinteren tyngre

For et par år siden fikk jeg en a-ha opplevelse da jeg var hos legen med min årlige runde med lungebetennelse.

«Marte, du har diabetes og astma, så det er ikke rart at du sliter med luftveisinfeksjoner hvert eneste år. Likevel syns jeg det er rart at du alltid blir så innmari dårlig, og at det aldri går over. Jeg vil derfor ta noen prøver av deg».

Annonse

Min CRP var naturligvis høy, men det var også fullt utslag på D-vitaminmangel. Jeg fikk en resept på en kort og hurtigvirkende kur, og deretter resept på tabletter som skulle tas hver dag resten av vinteren.

«Du må ta disse til solen dukker opp igjen, og du føler du har mer energi».

Vel-vel… tenkte jeg en smule pessimistisk. Men overraskende nok virket det!

LES OGSÅ: Den viktige D-vitaminen

Hjalp med vitamintilskudd hele vinteren

Denne vinteren har jeg tatt vitamintilskuddet hver eneste dag, og jeg har ikke hatt det fullt så tungt som tidligere år. Det er selvfølgelig ikke magi i tablettene, så livet har vært kjipt til tider, men den tunge, svarte sekken har ikke vært fullt så tung og ikke fullt så svart i år. Den har kun vært middels-pluss tung og mørkegrå. For andre høres det kanskje ikke så godt ut, men for meg har det faktisk betydd endel.

Jeg har hatt mer energi, og jeg slapp unna med «kun» influensa i starten av mars. Jeg hadde derimot en runde med ørebetennelse, halsbetennelse og lungebetennelse i fjor høst som varte i nærmere ti uker, men da jeg startet på vitaminene var jeg allerede blitt syk.

Om det er tilfeldig eller ei vet jeg ikke, men så lenge jeg kan være positivt innstilt til at noe hjelper – da fortsetter jeg som anbefalt!

Konklusjonen er derfor som følgende: dersom du sliter med tretthet, lite energi og litt dystrere tanker på vinterstid, men føler deg helt fint om sommeren; be legen ta en test for mangel på D-vitamin!

Vi bor i et land med lite sol om vinteren, og det er kjent at nordmenn sliter med denne mangelen. Legen vil mest sannsynlig støtte forslaget ditt!

LES OGSÅ: Er vintermånedene ekstra ille for blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: