Endelig over grensa igjen

Endelig over grensa igjen

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 03.07.22

Kostholdet som passer for min diabetes, har de siste ti årene vært basert på matvarer fra Sverige. Og etter to år med korona, kan vi endelig dra over grensa igjen uten koronapass og lange køer.

I Sverige er utvalget bedre enn her hjemme. Og de har en del matvarer som har vært vanskelig å få tak i i Norge. Under pandemien har det vært begrenset med turer over grensen, men nå er jeg i gang med mine månedlige turer. Et etterlengtet gjensyn.

Annonse

Frokost

Jeg spiser grøt til frokost hver dag. Og til lunsj og ofte på kvelden. Jeg elsker grøt. Havregryn er billig mat også her i Norge. Jeg har pleid å kjøpe havregryn som er beriket med kli. Den har mindre karbohydrater og inneholder enda mer fiber. Denne har jeg kjøpt i Sverige til en svært rimelig penge. Nå i år kom faktisk en produsent med nesten samme produkt her i Norge. Den funker den, men prisen er fire ganger så høy som den jeg kjøper i Sverige.

Når jeg spiser grøt tre ganger om dagen, blir det noen kroner i løpet av en måned. Jeg tilsetter eggehvite i grøten, og de siste ti årene har jeg kjøpt dette i Sverige. Produktet er blitt tilgjengelig her, men selvfølgelig til en mye høyere pris. Derfor kjøper jeg fem liter hver gang jeg er over grensa. Det holder i rundt to måneder.

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Brus

Jeg er glad i brus. Dette har alltid vært mye billigere i Sverige. Jeg kjøper både bokser og flasker. Jeg sparer på boksene og flaskene og tar de med tilbake og panter dem. Jeg drakk mye mindre brus under pandemien, men nå som jeg kan dra til Sverige igjen blir det mye mer. Jeg vet lettbrus ikke er sunt, men det er en av de tingene jeg unner meg i et ellers sunt kosthold. Alt er snakk om balanse.

Te, kaffe og saft

Alt av drikkevarer er billigere, samt at det er et mye bedre utvalg i Sverige. Jeg kjøper kaffebønner som er billig, og to store flasker saft koster 20 kroner per stykk. Jeg kjøper nok til at det holder et par måneder, selv om jeg nå har mulighet til å dra oftere. Barna er glad i te og plukker seg flere ulike typer.

Annonse

LES OGSÅ: Hvordan finne riktig kosthold for deg?

Kalorifrie nudler og pasta

Jeg spiser en del kalorifrie nudler når jeg skal ha noe kjapt og enkelt. Disse er mye billigere enn i butikk her hjemme. De selges i helsekostbutikker i Norge og koster nærmere 50 kroner. I Sverige betaler jeg under 20 kroner. Det er MYE å spare. Store poser pasta er også mye billigere og jeg kjøper gjerne flere kilo hver gang.

Meieriprodukter

Heldigvis har utvalget av meieriprodukter her hjemme blitt bedre de siste årene. Men mye er dyrt og i Sverige er det billigere. Jeg kjøper store bokser med kesam og sukkerfri yoghurt med smak. De har også mange ulike typer cottage cheese, men jeg foretrekker den vi har i Norge. Ost er også mye billigere og et bedre utvalg. Det gjelder alle typer. Ofte er det halve prisen av det som er i Norge. Jeg kjøper også melk og smør selv om det ikke er mye å spare på.

Handler du i Sverige?

LES OGSÅ: Smart kosthold for en sunn og sterk kropp

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: