Er ferie eller hverdag best for diabetesen?

Er ferie eller hverdag best for diabetesen?

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 02.10.22

Ja, visst er rutiner positivt for min diabetes, men det er ikke dermed sagt at hverdagen alltid er best. For min del kan ferie være akkurat det jeg trenger for å påvirke blodsukkeret mitt positivt.  

Gjentatte ganger har jeg lest at det er alfa omega med rutiner for oss med diabetes, og det er noe jeg naturligvis også selv har erfart. Likevel vil jeg skrive litt om hvordan ferietid påvirker blodsukkeret mitt i positiv retning, det er nemlig ikke slik at det alltid er best med hverdag og faste rutiner. Iblant kan det være nødvendig å senke skuldrene litt, la kontrollen ligge igjen hjemme og bare leve litt uten altfor store bekymringer.

Annonse

Alt med måte

Ferie kan være godt for både kroppen og hodet. Det er likevel viktig å huske på måtehold, og jeg anbefaler absolutt ikke å nedprioritere diabetesen og blodsukkeret. Det er minst like viktig å måle blodsukker, sette insulin og passe på som det er i hverdagen. Men det kan ha en positiv effekt på helsen å senke stressnivået i kroppen noe, og ikke være like bekymret som man er til vanlig.

LES OGSÅ: Slik ser min hverdag med diabetes ut

Sol og varme gir positiv effekt på diabetesen

For meg har alltid sol og varme hatt en positiv effekt på diabetesen. Selv om kroppen har behov for mindre insulin, som kan medføre flere følinger i en overgangsperiode, har jeg det likevel lettere. Blodsukkeret er mer stabilt, det er lettere å beregne insulindoser og det er enklere i forhold til matinntak. Jeg har rett og slett færre problemer med diabetesen om sommeren, noe som er veldig deilig.

Likevel tror jeg at dette er en kombinasjon av flere ting. Som allerede nevnt gir varme en positiv effekt på blodsukkeret da kroppen min har behov for mindre insulin, det er mindre stress, rom for mer søvn og avslapping, mer fysisk aktivitet, lettere måltider og færre fristelser i form av kaker og godterier.

LES OGSÅ: Smart tips når man reiser med diabetesutstyr

Annonse

Lettere med fysisk aktivitet i vann

Når jeg nå sitter og skriver disse innleggene har jeg hatt ferie i tre uker, og går inn i min siste og fjerde ferieuke. Jeg nyter sol, varme, god mat og bader nesten hver dag. Det spiller ingen rolle om det regner, for det er jo tross alt ganske god temperatur i vannet likevel. Dette er noe av det jeg nyter aller mest ved å bo i umiddelbar nærhet til sjøen – friheten det gir til å bade store deler av sommermånedene.

For meg er det lettere å være i fysisk aktivitet i vann, og det har det vært siden jeg var ei liten jente. I vannet har jeg alltid vært rask, og har alltid følt at jeg er minst like god som alle andre. I tillegg gir det en veldig deilig følelse å oppholde seg i vann.

Ferie eller hverdag, kvinne ligger i gresset og leser bok
Hvilepuls gir bedre blodsukkerregulering. Illustrasjonsfoto: Getty images.

Hvilepuls gir bedre blodsukker

For meg er det vanskelig å finne hvilepuls i en hektisk hverdag, og bruker alltid litt tid på å «lande» når jeg har ferie. Ofte kan det ta en uke før jeg klarer å legge bort jobben, og derfor forsøker jeg alltid å ta fire uker ferie om sommeren.

Som jeg har skrevet om flere ganger takler kroppen og diabetesen min stress dårlig, og det gir ofte lavt blodsukker. Spesielt i ukedagene hvor jeg ofte jobber lange dager, og har noen problemer med å planlegge måltider og hyppigheten av dem. Om sommeren når jeg har ferie over flere uker, stresser jeg naturligvis langt mindre, og blodsukkeret er aldri så stabilt som det er om sommeren.

Til vinteren drømmer jeg derfor om å reise en uke eller to til varmere strøk, og se om det kan gi en positiv helsegevinst.

LES OGSÅ: Sommerkjole og insulinpumpe

Ikke de samme rutinene

Når hvilepulsen inntreffer forsvinner derimot nesten alle rutiner, og spesielt de som forteller når jeg skal spise. Plutselig blir alle måltider forskjøvet med flere timer, og noen måltider forsvinner også. Normalt spiser jeg frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og iblant også et par mellommåltider. Om sommeren spiser jeg som regel kun tre måltider om dagen, og det kan gå mange timer mellom hvert måltid. Det er ikke alltid like heldig for blodsukkeret, noe som kan resultere i lavt blodsukker.

Tidligere i ferien var jeg noen netter i Oslo med familien, og da gikk det litt for lang tid mellom frokost og lunsj, noe som resulterte i at storebror måtte tåle noe stygge gloser fra en oppgitt lillesøster som ikke forstod at blodsukkeret var lavt. Heldigvis kjenner familien meg godt, og den dårlige stemningen forsvant i takt med økt blodsukker. Formen min var derimot noe nedjustert resten av dagen, men det er min egen skyld når jeg ikke kjente godt nok etter. 

LES OGSÅ: Hvor synlig er diabetes egentlig?

Ja takk, begge deler!

Konklusjonen er at både hverdag og ferie er viktig for oss med diabetes som for alle andre. Vi har kanskje enda større behov for rutiner og faste måltider enn andre, men kroppen og hodet vårt har like stort behov for ferie og avkobling som alle andre. Det betyr vel egentlig bare at vi er som folk flest, og godt er det.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: