Ferie med diabetes på andre siden av «dammen» (Del 2/2)

Ferie med diabetes på andre siden av «dammen» (Del 2/2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 02.07.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

God planlegging er viktig når du skal på tur, men det meste ordner seg til slutt. Dette er historien om en ferietur til Amerika som startet med stress og kluss, men som skulle vise seg å bli en fantastisk opplevelse.

Annonse

PS! Dette er del to. Har du ikke lest del 1 kan du gjøre det her.

Vi kom oss av gårde til slutt, og fikk en helt fantastisk tur!

Det viste seg at Norge var det eneste landet som brydde seg om insulinet, og etter fire flyturer til og fra Jamaica og USA, må jeg berømme vaktene på flyplassene der. Alle visste var insulin og diabetes var, og det ble absolutt ingen spørsmål om noe. Jeg lot alt ligge i originalemballasjen, og det var helt i orden, selv i en noe større mengde.

Jamaica MÅ oppleves

USA har jeg besøkt tidligere, men Jamaica var en helt ny opplevelse. Vi hadde bestilt elleve netter på et kjempestort fem-stjerners resort. Det var så utrolig flott på selve hotellet, med ekstremt god mat, utrolig fine strender og basseng-områder. Det som derimot var det flotteste med hele turen var atmosfæren og menneskene vi møtte.

Som folk flest hadde vi på forhånd et inntrykk av hvordan Jamaica og menneskene der er, men så har jeg tenkt at det mulig er noe overdrevet. Det er det absolutt ikke.

Annonse

De var så imøtekommende, hyggelige, hjelpsomme, blide og energiske, akkurat som man ser på film. Ingenting var et problem, og de kunne fikse absolutt alt, uansett forespørsel.

LES OGSÅ: Endelig ferie – Hva må du huske på når du har diabetes?

Godt utvalg for oss med diabetes

Ettersom hotellet var såpass stort var det faktisk hele ni restauranter på området. Vi prøvde ut alle, og samtlige hadde alternativer til både diabetes og ulike allergier. Det stod ingredienser og forklaringer på alle menyene. Og på de ulike dessert-buffetene var det egne bord med alternativer for oss med diabetes. Jeg ble så imponert!

Det er selvfølgelig et stort hotell som tar imot gjester fra hele verden, og må derfor tilpasses deretter. Likevel – de hadde bedre utvalg for personer med diabetes enn noe annet sted jeg har besøkt i hele verden. Selv ikke USA hadde bedre utvalg.

Det er sånt som imponerer meg, selv om jeg spiser normalt, og tar lite hensyn til mat når jeg er på ferie.

Til og med barene hadde ulike diabetesvarianter av lokale drinker. De smakte ikke spesielt godt, men det gjorde egentlig ingen av drinkene der, ettersom befolkningen er ekstremt glad i rom. Rom fra Jamaica naturligvis.

LES OGSÅ: Den første sommeren i et nytt og bedre liv 

strand på jamaica, ferie med diabetes

Strand og palmetrær på Jamaica. Illustrasjonsfoto: Getty images.

Andre med diabetes på resortet

En av kveldene snakket jeg med ei jevnaldrende jente fra USA, hun hadde Dexcom-sensor på armen, og jeg klarte ikke dy meg med å spørre litt om hvordan hun opplevde det å være på ferie med diabetes. Hun fortalte at hotellet på Jamaica var det beste hotellet hun hadde besøkt i Karibien, både med tilrettelegging for diabetes, og hjelp ved behov.

Hun fortalte at hun hadde våknet med føling en natt, og hadde ingenting i back-up på rommet. Hun hadde derfor gått til resepsjonen, hvor en person hadde fulgt henne til et kjøkken som tilhørte en av buffetene. Der fikk hun spise akkurat det hun ville, selv om hun på det tidspunktet ikke hadde all-inclusive opphold. Det vil jeg kalle god service.

Hun hadde samme holdninger som meg – livet må leves til det fulle, men med noen små forbehold. Det er interessant å møte andre mennesker i lignende situasjoner og høre deres opplevelser av det å ha en kronisk sykdom på ferie.

Spesialbehandling

På rommet hadde vi fri-minibar som ble fylt opp hver dag. Der var det ulike varianter av vann, brus og øl. Det var kun ved et par anledninger Cola-light, og ved en tilfeldighet kom vi tilbake til rommet mens mini-baren ble fylt opp. Da vi spurte om det var mulighet for å bytte ut noe av den sukkerholdige brusen med en light-variant, ble de veldig lei seg for at de ikke hadde gitt oss det tidligere.

Dagen etter var nesten all brusen byttet ut, og det stod flere flasker med lightbrus på hyllen over mini-baren, som et «plaster på såret». Det er sånt som gjør «diabetiker-hjertet» mitt veldig glad!

LES OGSÅ: Matnerd på tur til Tyrkia

Gi barna rom for opplevelser

Turen til Jamaica må sies å være en av de fineste turene jeg har hatt i hele mitt liv. Det er selvfølgelig deilig å reise på ferie i mange dager på et luksus-hotell, uansett hvor det ligger i verden. Men det var noe med tilretteleggingen, atmosfæren, menneskene og naturen i Jamaica som gjorde noe med meg. Jeg har innsett at det er lov å stresse ned, bekymre seg mindre og bare være. Det er noe jeg virkelig hadde godt av etter så mange år med stress, bekymringer og ustabilt blodsukker.

Ting har selvfølgelig ikke blitt perfekt i ettertid, men jeg har tatt med meg noen tips, og prøver å følge de i hverdagen.

Jeg er så takknemlig for at jeg har mulighet til å reise så mye som jeg gjør, og jeg er så takknemlig for at jeg fikk en slik tur av foreldrene mine i gave da jeg var ferdig utdannet. Det var absolutt den fineste gaven jeg kunne fått!

Jeg har hørt og lest om flere foreldre som er livredde for å sende barna av gårde på ferie alene, selv om de er voksne. La barna reise, prøve og feile på egenhånd. La de utforske på egenhånd og bli selvstendige, det er så viktig!

LES OGSÅ: Hverdag versus ferie – hva er best?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: