5 gode råd for den perfekte roadtrip!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 29.11.18 | Sist redigert: 11.06.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I nye situasjoner lærer jeg alltid noe nytt om sykdommen min, sånn som da jeg var på en tre ukers roadtrip i USA med mannen min. Her er 5 gode råd jeg plukket opp på turen.

Annonse

Her er mine tips og påminnelser til deg som har tenkt deg på en roadtrip. Disse har i alle fall har vært nyttig for meg på tur:

LES OGSÅ: Mil etter mil med diabetes i bil

1. Endret aktivitetsnivå

Hvis du, som oss, har tenkt til å kjøre langt og lenge, er det viktig å være obs på endret aktivitetsnivå. Mye av dagene vil gå til å sitte stille, noe som ikke er godt for kroppen. Men i mitt tilfelle har  det ført til et mer stabilt blodsukker.

Det kan derimot ha en negativ effekt på blodsukkeret dersom du er vant til et visst treningsregime, med insulindoser deretter.

LES OGSÅ: Tips til deg som skal ut på reise

Annonse

2. Andre matvarer

Her i USA inneholder nesten alt av matvarer ekstra sukker. Det er viktig å sjekke innholdsfortegnelsen på det du kjøper, da lignende produkter i Norge kan ha annerledes karbohydratinnhold.

I tillegg er ikke USA stor på frokost. Det vi har fått servert på hotell og motell har som regel bestått av vafler, pannekaker og bakevarer.

På et motell vi var på, var ingenting merket med innholdsfortegnelse. Drikken var klargjort i blanke kanner uten merking, så det var umulig å vite sukkerinnholdet. Det er viktig å spørre de ansatte på hotellet dersom denne infoen ikke er tilgjengelig.

Dette har heldigvis ikke skjedd så ofte på turen vår.

LES OGSÅ: Matnerd på tur til Tyrkia

3. Oppbevaring av insulin

Dette er veldig viktig å sjekke før du drar ut på reise. Jeg var usikker her, spesielt ettersom statene vi skulle reise til har varierende temperaturer. Jeg ringte apoteket før vi dro og spurte om hvor høy og lav temperatur insulin kan tåle.

Jeg spurte om jeg burde ha en elektrisk kjølebag med i bilen, eller om det holdt med fryseelementer og en vanlig kjølebag.

Apotekeren jeg snakket med sa at insulinen jeg bruker holder seg i romtemperatur i maks fire uker, og kan ikke fryses. Den må heller ikke oppbevares i temperatur høyere enn 30C.

LES OGSÅ: Med diabetes i bagasjen

Fire uker i romtemperatur var perfekt for reisen min. Utfordringen har vært å holde den i en temperatur på under 30C. Et sted vi var i USA lå temperaturen på 41C. AC i bilen er redningen i slike tilfeller, og jeg har aldri latt insulinet ligge i bilen over natta.

4. Endret måltidsmønster

På ferier blir som regel måltidsmønsteret endret. Man har ikke de samme rutinene som hjemme, og dette må man huske på ved blodsukkerreguleringen. Jeg har måttet endre basaldosen min om natten fordi jeg ikke småspiser om kveldene, slik jeg ofte gjør i Norge.

I tillegg spiser jeg færre, men større måltider her. Det gjør at jeg setter helt andre insulindoser enn jeg er vant med. Dette med måltidsmønster varierer selvfølgelig fra person til person, men det er verdt å ha i bakhodet.

LES OGSÅ: Gode reiseråd

5. Pakk mer enn nok

Og til slutt; alltid pakk mer enn nok av insulin og utstyr! Ta forhåndsregler om at ting kan bli ødelagt. Og oppbevar det slik at du har det lett tilgjengelig, men fordelt på flere steder.

Ha det du trenger både i håndbagasjen og hovedbaggasjen, og oppbevar skjørt utstyr i en sikker container.

Det går veldig fint å reise med sykdommen så lenge man planlegger godt i forkant. Jeg er i alle fall sikker på at dette ikke blir min siste roadtrip!

LES OGSÅ: Alene på havet med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: