Med diabetes i bagasjen

Med diabetes i bagasjen

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 12.04.16 | Sist redigert: 02.07.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I løpet av årene har vi reist en hel del, jeg og diabetesen min. Det har gitt meg masse verdifull erfaring som kanskje du også kan dra nytte av.

Annonse

Vi har kjørt mye og langt på biltur i hele Europa. Vi har flydd over kontinenter og verdenshav – til USA, Thailand, Egypt, Sør- Korea og Spania. Og vi har møtt på mange utfordringer underveis. Med alle disse turene bak meg har jeg lært meg endel ting som jeg tenkte jeg skulle dele med dere.

PS! Disse rådene gjelder hovedsakelig for de med insulinavhengig diabetes.

LES OGSÅ: På langseilas med diabetes type 1

Pakking av medisiner til flyreisen

Mitt første tips er at man burde pakke medisiner i håndbagasjen, og ikke i kofferten. Om du reiser med noen kan dere gjerne fordele medisinene på de reisende. På denne måten er du trygg hvis du mister håndbagasjen eller om noe skulle skje. Man har også bedre kontroll på håndbagasjen. Innsjekket bagasje kan i visse tilfeller ende opp helt andre steder enn deg.

Annonse

Temperaturen synker på fly

Når du reiser med insulin på fly er det én ting du bør være obs på. Jeg har fått opplyst av flyselskaper at temperaturen i bagasjerommet på flyet blir svært lav under flyturen. Hvis turen er på mer enn halvannen time kan dette føre til at medisiner ikke fungerer som de skal. Insulin er spesielt sårbart for frost ettersom det krystalliserer seg, og dermed mister kan miste hele virkningen. Det vil du helst unngå.

LES OGSÅ: Med diabetes på jobbreise – en utfordring

Kontroll på varme og kulde i bil

Også når du skal kjøre på langtur er det noen forholdsregler som er lurt å ta. Ha helst insulin foran i bilen (ikke i bagasjerommet) når du reiser, da har du kontroll på varme og kulde. Ha gjerne med en liten kjølebag om du reiser på sommeren. Det kan også være lurt å ha med mye mer insulin enn hva du vanligvis regner med å bruke hjemme. Dette gjelder uansett hvordan du reiser. Det kan alltid skje uforutsette ting.

Ta hensyn til tidssoner

Har du insulinpumpe er dette med å krysse tidssoner relativt enkelt å fikse insulinmessing. Jeg stiller alltid klokken til ankomststedets tidssone når jeg er halvveis på flyturen.

Ved bruk av flere injeksjoner eller penn fikk jeg dette rådet av legen: Sett langtidsdose til vanlig tid morgenen den dagen du drar. Hvis du bare bruker insulin om kvelden, setter du kvelden før du drar og etterregulerer med hurtigvirkende hele veien. I tillegg må du sette vanlig langtidsdose om kvelden igjen når du har kommet dit du skal. Kroppen bruker dessverre lang tid på å venne seg til en ny tidssone. Dette gjelder om man har diabetes eller ei. Jetlag, varme, annerledes mat og andre søvnrutiner er faktorer om kan påvirke blodsukkeret.

par på ferie med diabetes i bagasjen

Ikke glem at du har ferie. Det er viktig å slappe av. Illustrasjonsfoto: Getty images.

LES OGSÅ: Smarte tips på reisen med diabetes

Andre mat og hygienetradisjoner

Når du er i utlandet kan det være lurt å sjekke karbohydratinnhold og sukkerinnhold mer nøye enn du gjør hjemme. Dette har jeg erfaring med at gjelder spesielt for USA. Lett-varianter som ofte omtales som ”light” er ikke nødvendigvis synonymt med sunt og bra for blodsukkeret, men kan derimot inneholde store mengder karbohydrater.

Ris uten ros

I østen kan det være greit å tenke på at svært mange retter serveres med ris. Kanskje mer enn du er vant med hjemme. Test ut i forkant hvordan dette påvirker blodsukkeret ditt. Noen får store blodsukker-stigninger av hvit ris. Ha også i bakhodet at ikke alle land har like godt tilbud av brus med kunstig søtstoff som vi har i Norge, men de aller fleste steder får du flaskevann.

LES OGSÅ: Med denne i lomma er jeg alltid reddet fra føling

Oppbevaring av insulin i varmen 

Før du legger insulinet i kjøleskapet, sjekk om det er for kaldt. Ikke oppbevar insulinet for langt inn mot veggen i kjøleskapet da det er større fare for at insulinet fryser. Bor du på hotell er det ikke alltid du har mulighet til å bruke minibaren, men jeg har selv aldri hatt problemer med å få låne et kjøleskap ekstra til medisiner. Kjølebag kan også funke for å holde varmen ute i kortere perioder.

Enkelte apotek og bandasjister selger kjølere for insulinampuller og penner. Jeg har god erfaring med disse. De holder på temperaturen så lenge de ikke ligger rett i sola, og behøver bare «påfyll» av krankaldt vann med jevne mellomrom. Romtemperatur er ikke det verste for insulinet, men jeg har blitt fortalt at langvarig varme/direkte sol vil skade enzymene i insulinet. Uåpnet insulin kan fint oppbevares i romtemperatur en uke uten at det tar skade av dette.

Husk at du er på ferie også da

Slapp av og ta det med ro, det er tross alt derfor vi reiser på ferie. Også er det lov til å skeie litt ut med jevne mellomrom. Lag gode minner selv med diabetesen i bagasjen.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 (0 Reviews)
Del: