Med diabetes på jobbreise – en utfordring

Med diabetes på jobbreise – en utfordring

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.09.15 | Sist redigert: 09.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vaner og rutiner gjør ofte at diabetesen er lettere å håndtere. Om hver eneste dag byr på nye situasjoner og ny og ukjent mat, så hadde vi knapt hatt tid til annet enn diabetesen! Og litt sånn er det å være på jobbreise.

Annonse

Jeg bestemte meg tidlig for at diabetesen ikke skulle ta styring over livet mitt, og at jeg skulle fortsette å gjøre det jeg har lyst til. Til tider har det vært vanskelig og noen ganger har diabetesen hindret meg i å gjøre det jeg har lyst til. Sånn er det bare og slik kommer det til å fortsette å være.

Jeg reiser litt i jobben min både i Norge og utlandet. Den siste tiden har jeg begynt å tenke på alt jeg planlegger i forbindelse med å reise til et ukjent sted. Som regel går det av seg selv, men når jeg summerer opp hvilke forberedelser jeg gjør før jeg drar et sted, er det faktisk en god del.

For det første er det selve reisen. Er den lang må jeg ha med meg mat og noe ekstra i veska. Jeg kan selvsagt kjøpe meg noe underveis, men jeg liker å vite hva jeg putter i meg. Spiser jeg noe jeg ikke vet helt hva inneholder, kan jeg feile på insulindosene. Og da kan jeg enten bli veldig lav eller veldig høy. Begge deler er like lite gøy dersom du for eksempel sitter på et fly. Derfor har jeg stort sett med meg mat på reisen.

Holder meg i form på jobbreise

Jeg pleier også å sjekke hvilke muligheter det er for trening på stedet jeg skal til. For å holde blodsukkeret stabilt er jeg avhengig av å trene litt hver dag. En halvtime holder dersom det er høyintensiv trening. Dersom det ikke er treningsmuligheter, vet jeg at jeg må løpe ute eller for eksempel kjøre intervall i hotelltrappene. Da pakker jeg treningstøy som passer til om jeg skal trene inne- eller utendørs.

LES OGSÅ: Kan straffe seg å ikke være åpen om diabetesen på jobb

Annonse
kvinne løper i trapp for å holde rutinene selv på jobbreise

Illustrasjonsfoto: iStock.

Jeg advarer arrangørene om mine behov

Jeg passer også si fra til de som arrangerer, at jeg ikke skal ha sukker i maten, og så lite karbohydrater som mulig. Det er det kostholdet som passer best for meg. Og jeg har mye å tape på å skeie ut når jeg er på jobbreise.

Jeg kan selvsagt spise litt annerledes enn hjemme, men passer meg veldig for karbohydrater. Det spiser jeg lite av, og både kroppen og blodsukkeret reagerer dersom jeg spiser for mye. Pausematen er ofte kaker og frukt, men jeg er ikke redd for å spørre om de har noe annet dersom jeg vil ha noe som ikke betinger at man må sette insulin.

LES OGSÅ: Gode reiseråd til deg med diabetes

Et rom med kjøleskap

Det er også en utfordring i forhold til at det ofte er få og store måltider på konferanser og seminarer. Og sene og store middager. Det passer meg veldig dårlig. Jeg pleier normalt å spise hver tredje-fjerde time, men mat serveres ikke så ofte ikke på jobbreiser! Derfor ber jeg alltid om rom med kjøleskap/minibar slik at jeg kan ha noe i bakhånd.

Jeg går innom en butikk og kjøper litt kesam, skyr, nøtter, tomater, proteinbarer og lignende, som jeg kan spise i løpet av dagen. Flere og flere hoteller har gått bort i fra minibar på rommene, derfor er det lurt å be om et rom med kjøleskap hvis man vil ha noe som trenger kjøling på rommet.

Når jeg skal holde foredrag

Dersom jeg selv er med på å arrangere reisen, eller skal holde innlegg, forbereder jeg meg ekstra. Jeg måler blodsukkeret ofte og har alltid sjokolade eller annet som raskt får opp blodsukkeret. Jeg passer på å si fra til noen av de andre deltagerne at jeg har diabetes, og det gir en ekstra trygghet.

LES OGSÅ: Finnes det diabetesvennlig mat på hotell?

Blodsukkeret mitt var skyhøyt!

Nylig var jeg på jobbreise over fire dager. Jeg hadde tatt alle forholdsregler som jeg pleier. Likevel hadde jeg et par ubehagelige opplevelser jeg helst skulle vært foruten. Den ene middagen var på et annet sted enn der vi bodde, og jeg hadde sagt ifra at jeg ikke skulle ha dessert med sukker. Jeg fikk egen dessert og var trygg på at den var sukkerfri. Jeg satt «vanlig» dose med insulin i forhold til det jeg hadde spist.

Morgenen etter følte jeg meg rar og målte blodsukkeret. Det var skyhøyt! Eneste forklaringen jeg kunne finne var at det var sukker i den desserten. Jeg ble veldig redd og turte knapt å spise frokost. Jeg fikk blodsukkeret ned i løpet av dagen, men kroppen hadde det ikke godt og jeg ble stresset.

Det krever forberedelser

Å ha diabetes krever faktisk en del forberedelser som vi bare gjør av vane og ikke tenker gjennom. Heldigvis sier jeg. Hadde alle situasjoner vært nye hver eneste gang de inntraff, hadde vi knapt hatt tid til annet enn diabetesen!

Har du hatt noen utfordringer med jobb og diabetes?

LES OGSÅ: Redd for at diabetesen gjør meg til en byrde på jobb

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: