Finnes det diabetesvennlig mat på hotell?

Finnes det diabetesvennlig mat på hotell?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 08.03.16 | Sist redigert: 09.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er mye god mat å få på hotell, men det er ikke alltid like lett å vite innholdet i maten. Oftes merkes mat med innhold av gluten og laktose, men ikke sukker eller karbohydrater. Så jeg spør; burde ikke dette også vært merket?

Annonse

Det blir noen hotelldøgn i løpet av et år, både privat og i forbindelse med jobb. Jeg har aldri noe problem med å finne noe å spise når jeg bor på hotell. Tvert i mot – det er mye å velge i. I alle fall av rene matvarer som jeg bare ved å se på, vet hva inneholder. Dette er maten jeg holder meg til på hotell, fordi jeg gjerne vil vite hva jeg spiser, slik at jeg kan sette riktig dose insulin.

Dette er ekstra viktig når jeg deltar eller holder kurs og konferanser. Jeg har ikke lyst på et plutselig blodsukkerfall når jeg står og prater foran mange mennesker.

LES OGSÅ: Mer stabilt blodsukker med riktig valg av blodsukker

Burde det vært merking?

De fleste hoteller merker nå mat som inneholder gluten eller laktose, til og med økologisk mat blir merket. Små lapper som gjør det enkelt å velge for de med cøliaki og laktoseintoleranse. Og hurra for denne merkingen! Men jeg skulle ønsket at dette også ble vanlig for mat som var tilsatt sukker.

For eksempel på frokostbuffeten; Her er det ofte ferdige grøter i små glass, pai, pannekaker, omeletter, salater og masse mer spennende. Noe av dette er helt sikkert tilsatt sukker, men hvorfor ikke merke dette?

Annonse
Finnes det diabetesvennlig mat på hotell

Allerede når du booker hotell kan du spørre om maten er merket med sukkerinnhold. Jeg har stor tro på at det er mulig få til, bare vi er mange som har en bevissthet og legger press på hotellkjedene. Foto: iStock

Vi er mange

Tall fra Diabetesforbundet forteller at 28.000 nordmenn har type 1 diabetes og hele 350.000 har type 2! Det er utrolig mange mennesker som hver dag må være bevisste på hva de spiser. Jeg vil tro at dette er langt flere enn de som har både cøliaki, intoleranse eller allergi for laktose. Og jeg vil tro at mange av disse bor på hotell i løpet av et år.

Men jeg har aldri vært på et hotell der mat er merket med ”sukker”. Heller ikke ”sukkerfri”. Til nød har det kanskje vært et syltetøy fri for sukker som vært merket. Med så mange med diabetes vil jeg tro det er ”vinn-vinn” både for oss og hotellkjedene at maten hadde vært merket enten ”inneholder sukker” og ”fri for sukker”.

LES OGSÅ: Jakten på info om karbohydrater

Er det sukker i møtematen mon tro?

Det samme gjelder møtemat og pausemat som settes frem. Jeg har selv bestilt dette mange ganger, men aldri opplevd at hotellkjeden tilbyr sukkerfrie bakevarer. Nøtter og frukt er stort sett det eneste sukkerfrie de kan tilby, mens softismaskin og wienerbrød ofte er inkludert i konferansepakka. Ja takk begge deler sier jeg.

Hvorfor kan de ikke tilby bakevarer som inneholder sukkererstatninger? I dag er dette lett tilgjengelig både i forhold til ferdige kakemikser eller enkle oppskrifter man finner på internett. Jeg vil tro et hotell kun ville fått positiv respons dersom de frontet at de hadde sukkerfri møtemat tilgjengelig.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret?

Dette kan vi gjøre for å øke bevisstheten

Hva kan vi gjøre? Jo, hver gang vi bestiller hotell i forbindelse med møter eller konferanser, spør om de har sukkerfrie alternativer til pausematen. Noe som ikke er nøtter eller frukt. Du får ganske sikkert et nei, men på sikt vil dette øke bevisstheten til hotellkjedene. Kanskje vi en dag får se en muffins bakt på mandelmel og stevia i pausen på jobbkonferansen.

Når du forsyner deg på buffeten, spør betjeningen om gryteretten og havregrøten inneholder sukker. Allerede når du booker hotell kan du spørre om maten er merket med sukkerinnhold. Jeg har stor tro på at det er mulig å få til, bare vi er mange som er bevisst dette og legger press på hotellkjedene.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: