Dette gjør aktivitet i hverdagen med min jobbtilværelse

Dette gjør aktivitet i hverdagen med min jobbtilværelse

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 09.05.16 | Sist redigert: 26.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Trening er viktig for alle, uansett form, alder og kronisk sykdom. Å sørge for litt aktivitet i hverdagen gjør også diabetesen mye enklere å håndtere.

Annonse

Det får vi daglige påminnelser om via alt fra sosiale medier, aviser, blader og de rundt oss. Selv har jeg erfart hvor viktig trening er, både med tanke på overskudd, humør, vekt, fysisk form og diabetesen min.

Hadde det ikke vært for at jeg fikk diabetes for snart 10 år siden, er jeg ikke sikker på om jeg ville vært like opptatt av trening som det jeg er i dag. Jeg tror jeg kan takke diabetes for at jeg er glad i trening og i god fysisk form.

LES OGSÅ: Hard intervalltrening er bra for de som har diabetes type 2

Stabilt blodsukker

Trening er viktig for å holde et stabilt blodsukker. Trener du, har du mindre behov for insulin, og blodsukkeret er enklere å regulere. Det er i alle fall min erfaring.

Slurver jeg med trening og i tillegg spiser usunt, skyter blodsukkeret i været og gjør meg dårlig både fysisk og psykisk. Rutiner er viktig for oss med diabetes selv om vi selvsagt av og til kan ta oss ”fri”.

Annonse

Jeg tenker det er en vinn-vinn situasjon både for arbeidsgiver og arbeidstaker at de ansatte er i god fysisk form. Derfor bør flere arbeidsplasser legge til rette for trening i arbeidstiden!

Anser trening som en «jobb»

Mange ser på diabetes som en jobb. Det tar mye tid, i perioder med store svingninger tar det veldig mye tid. Målinger, vurderinger og bekymringer. I tillegg til jobb og studier er det noe vi alltid må ta hensyn til. Aldri fri eller mulighet til å logge helt av.

Vi ønsker å ta de valgene som gjør at vi mestrer hverdagen på best mulig måte. For meg er trening en faktor som må til for å kunne utføre «jobben diabetes» på best mulig måte. Derfor sier jeg at jeg er på jobb når jeg trener! Ringer noen meg når jeg trener, sier jeg at jeg opptatt med jobbing. Trening er jobb.

Jeg trener som regel på dagtid, i arbeidstiden. Minimum en halvtime, maks en time. det er det som skal til for at blodsukkeret mitt holder seg stabilt og er forutsigbart. Jeg har mulighet til dette fordi jeg jobber frilans og legger opp arbeidsdagen selv. Et gode? Ja, men jeg får så utrolig mye igjen for det!

LES OGSÅ:

Mye kan gjøres med egen kroppsvekt. Hva med intervalltrening i trappene? Muligheten er mange hvis man virkelig vil få til en treningsøkt i løpet av arbeidsdagen og har mulighet til det! Foto: Privat

Mye kan gjøres med egen kroppsvekt. Hva med intervalltrening i trappene? Muligheten er mange hvis man virkelig vil få til en treningsøkt i løpet av arbeidsdagen og har mulighet til det! Foto: Privat

«Inkluderende arbeidsliv»

Til våren skal jeg tilbake i fast jobb, og jeg har allerede begynt å tenke på hvordan jeg skal få treningen inn arbeidsdagen når jeg er på kontoret. Jobben er en såkalt IA-bedrift (inkluderende arbeidsliv) og er positiv til trening i arbeidstiden.

Jeg tenker det er en vinn-vinn situasjon både for arbeidsgiver og arbeidstaker at de ansatte er i god fysisk form. Derfor bør flere arbeidsplasser legge til rette for trening i arbeidstiden!

Spør din egen arbeidsgiver

Mange tenker det er vanskelig å få til en treningsøkt i løpet av arbeidsdagen. For noen – eller mange – er det kanskje rett og slett ikke mulig. Men har du lyst og det er gunstig for en eventuell sykdom, synes jeg du kan ta det opp med arbeidsgiveren din. En halvtime to ganger i uka kan jo være tilstrekkelig?

LES OGSÅ: Hvordan legge opp løpetrening for å gå ned i vekt

Trening med egenvekt et godt alternativ

Jeg har planer om å ta med meg joggesko og ta en løpetur i Frognerparken i lunsjen. Hvis du ikke vil eller har mulighet til å gå ut, finnes det utallige enkle gratis treningsprogrammer på internett slik at du kan trene hjemme eller på kontoret. Det er bare å Google muskelgruppene du ønsker å trene, eller kondisjon.

Mye kan gjøres med egen kroppsvekt. Hva med intervalltrening i trappene? Mulighetene er mange hvis man virkelig vil få til en treningsøkt i løpet av arbeidsdagen, og har mulighet til det!

Får du trent i løpet av arbeidsdagen?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: