Mye mer enn en fysisk sykdom

Mye mer enn en fysisk sykdom

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 15.08.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvordan gå fra «å ville» til «å gjøre»? Behandling av diabetes er så mye mer enn fysisk behandling.

Annonse

Jeg har skrevet litt om sammenhengen mellom diabetes og mentalitet tidligere, men siden det er et så viktig og bredt tema blir det etter min mening aldri for mye fokus på det.

Den fysiske behandlingsdelen er enkel – man injiserer insulin ved behov. Det er det å få en selv til å gjøre dette, til riktig tidspunkt og med riktig mengde, som er utfordrende.

LES OGSÅ: Viktig fokus på mental helse

Likevel er det nettopp det jeg og de aller fleste mennesker med diabetes ønsker å gjøre mest av alt.

For å klare dette har jeg funnet ut at det er tre nøkkelegenskaper man må ha; Man må være motivert, ha tid og implementere kunnskap i hverdagen.

Annonse

Psykisk behandling

Disse egenskapene er grunnlaget for den psykiske behandlingen av diabetes. Men hvordan benytter man disse i hverdagen? Dette syns jeg er utfordrende, men jeg har laget noen triks som funker for meg.

Diabetes er mye mer enn en fysisk sykdom.

LES OGSÅ: Psykt perfekt

Motivasjon

I forhold til motivasjon bruker jeg mentale hjelpemidler for å huske alvorligheten av sykdommen. Jeg må minne meg selv på fremtiden og hva slags konsekvenser høyt blodsukker kan gi meg.

Jeg kjenner en som døde av nyresvikt, og den tragedien er med på å motivere meg til å oppnå god blodsukkerkotroll.

LES OGSÅ: Den beste drivkraften er deg selv

Visuelle hjelpemidler

Jeg bruker visuelle hjelpemidler for å minne meg på viktigheten av å følge med på blodsukkeret. For eksempel så har jeg blodsukkermålere synlig på stua og soverommet for å huske å måle blodsukkeret ofte nok.

Det å ha det lett tilgjengelig gjør at jeg sparer tid i en travel hverdag.

Det å faktisk «se» sykdommen fysisk på bordet hjelper meg også til å huske at jeg er syk og derav bruke mer tid på den fysiske behandlingsbiten.

LES OGSÅ: Finn din energikilde – den hjelper på blodtrykket

Assosiasjoner

Jeg prøver også å lære meg assosiasjoner. Et eksempel er at jeg prøver å forbinde morgenstellet med insulinsetting. Når jeg da gjør begge deler samtidig, har jeg satt insulinet i god nok tid før frokosten.

Kunnskap om insulineffekt og timing er essensielt, og her må den mentale tilstedeværelsen være på plass før det vil gi en god fysisk effekt.

LES OGSÅ: Vanskelig å beregne riktig insulindose

Større fokus på mental behandling

Slike mentale triks for å takle en kronisk sykdom hjelper meg veldig til å gå fra ønsket mitt om å få et bra langtidsblodsukker til faktisk å gjennomføre det.

Jeg synes mentalitet generelt bør ha en større plass i behandlingen av diabetes, fordi jeg vet at vi er flere om å mene at diabetes er mye mer enn en fysisk sykdom.

LES OGSÅ: De skjulte komplikasjonene

Har du noen mentale hjelpemidler som hjelper deg i din behandling av diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
2.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: