Når tok du vare på føttene sist?

Når tok du vare på føttene sist?

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 01.02.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Se ned på føttene dine. Hvordan står det til med dem? Når tok du vare på dem sist? Spør ortopedtekniker Peter Hedström.

Annonse

Ifølge Hedström er det altfor lite fokus på viktigheten av god fothelse til de med diabetes.

– Man bør prate mer om bruk av riktige sko og såler. Da kan vi forebygge unødige skader, sier han.

LES OGSÅ: Sunne føtter er glade føtter

Lang erfaring

Peter Hedström har jobbet som ortopedtekniker i over 30 år og har jobbet tett med noen av verdens fremste toppidrettsutøvere innen foball, tennis, ishockey og golf, med forebygging og behandling av skader.

Hedström var med å starte Löplabbet i Sverige og etter det startet han egne klinikker som heter Gå & Löpklinikken.

Annonse

God støtdemping med ortopediske såler

Peter Hedström har selv hatt diabetes type 1 siden han var 15 år og er svært opptatt av å korte ned helsekøer og forbedre livskvaliteten til mennesker med god fothelse.

Et økende antall mennesker lider av belastningsskader på grunn av feil fottøy eller skjevstilling i foten. Derfor har Hedström lansert, sammen med sine kollegaer i Active Brands Group, tekniske scannere og ortopediske såler i samarbeid med det anerkjente amerikanske merket Aetrex.

Ortopedtekniker: Peter Hedström. Foto: Buzzpr

– Stadig flere kunder kommer til oss på grunn av problemer med føtter, knær, hofter og rygg. Med Aetrex unike scanningsystem og ortopediske innleggssåler kan vi hjelpe flere med å lindre smerter og forebygge skader, sier Mette Yttervik, Kategori-og Innkjøpsdirektør i Apotek 1.

– Noen diabetikere trenger mer hjelp enn andre, mens andre klarer seg med gode sko uten søm. Vi som har diabetes har mindre underhudsfett under føttene. Derfor trenger vi god støtdemping og avlastende materiale med mer memoryfoam kapasitet, sier han.

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på når du skal kjøpe nye vintersko

Ifølge Hedström er det viktig at man tenker støtdemping både til hverdags og i trening.

– Vi som har diabetes har lettere for å få betennelser, inflammasjoner og belastningsskader. Vi kan være litt mer følsomme. Godt skotøy og gode såler er derfor veldig viktig både til barn og voksne som har diabetes, sier han.

LES OGSÅ: Har du diabetes type 1? Dette skjer i kroppen din

Sokker er undervurdert

Hedstrom anbefaler å bruke gode sokker som ikke gir gnagsår, gode sko og gode innlegg.

– Vær proaktiv og ta tak i dette før man får problemer. Mange kommer til meg etter at de har fått problemer.

Det er viktig at føttene får riktig stabilitet. Nå kan man gå på Apotek 1, scanne føttene gratis og kjøpe prefabrikerte ortopediske såler for dine føtter og eventuelle utfordringer, sier han.

Ifølge Hedström er skoen aller viktigst.

– Den er basen vår. En dårlig sko og bra såle vil ødelegge for hverandre. En bra sko med et ortopedisk innlegg er det aller beste. Det er proaktivt og bra både for å forebygge sår, betennelser og belastningsskader, sier han.

Oppsøk hjelp og ekspertise

En annen viktig ting, ifølge Hedström, er at når man får en skade så skal man ikke vente med å oppsøke hjelp.

– Mange venter for lenge og da blir det fort en kronisk tilstand og ofte inflammasjon. Da tar det alltid mye lenger tid å bli bra igjen, sier han.

Ortopediske såler: Aetrex såler gjør godt for bena dine! Foto: Buzzpr

Mosjoner

Å mosjonere er viktig for en med diabetes. Sluntrer du unna med dårlige sko får du ofte betennelser og da er det lett å bli sittende stille.

– Har man diabetes og mosjonerer regelmessig, så reagerer man bedre på insulin og kan trenge mindre insulin.

Når jeg trener 3-4 ganger i uken, så minsker jeg insulindosen og har det generelt mye bedre. Jeg prøver samtidig og spise bedre for å få ennå bedre effekt, sier Hedström.

Mange sliter med overvekt og da er det veldig bra å gå.

– Men husk å begynne forsiktig. Når du løper har du en belastning på bena som er 3-5 ganger din egen kroppsvekt, og når du går så dobler du kroppsvekten.

Å gå er skånsomt. Men tilpass aktivitetene utifra forutsetningene dine. Rådfør deg med legen din. Man må ikke starte for heftig.

I Sverige ser vi at dersom noen bråbestemmer seg og trener 4-6 ganger i uken, så kommer første skade og så slutter man. Begynn for eksempel annen hver dag med å gå og hvile.

LES OGSÅ: Veien til et sunnere liv

Sko er ferskvare

Tenk støtdemping uansett sko!

Hedströms råd er å bytte sko minst hvert 3. år. Dette fordi gummien tørker og støtdemperne forsvinner.

– Det hjelper ikke å la skoene ligge ubrukt i tre år. Det oppstår en materialtretthet som gjør at støtdemperne ikke er like gode.

Mange bruker skoene sine altfor lenge. Tenk støtdemping uansett sko! Vi lever på harde underlag. Skaff deg gode såler som stabiliserer foten. Det kan du flytte over til andre sko. Slik blir alle sko rette, sier han.

LES OGSÅ: Kjøpe nye sko? Her er noen nyttige tips

Unngå sår!

Et godt råd for å unngå sår er å bruke dobbeltsokker som rører seg mot hverandre.

– Da er det er ingen friksjon mot hverandre. Tåsokker er og bra, det gir ingen friksjon mellom tærne. Sats på sokker som er gode og som puster, sier Hedström og gjentar huskeregelen:

Ta en titt ned på føttene dine og spør deg selv: Nå tok du vare på dem sist?

Foto: Buzzpr

LES OGSÅ: Ta vare på føttene! Her er symptomene du skal være obs på

Kilde: lhl.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: