Brev til 18 år gamle meg

Brev til 18 år gamle meg

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 14.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvis jeg kunne gått tilbake i tid til før jeg fikk diabetes, ville jeg kanskje gjort ting litt annerledes hvis jeg visste hva som lå i vente.

Annonse

Hvis jeg kunne sendt et brev fem år tilbake i tid, så er dette det jeg ville ha fortalt til 18 år gamle meg:

Hei Maria,

Du skal snart få vite at du har diabetes. Du kommer ikke til å ta det veldig seriøst, men det bør du.

Mamma kommer til å bli lei seg fordi hun ikke ønsket at denne uretten skulle falle på hennes yngste barn, men ikke la henne bære all sorgen. Du må faktisk bære den selv du også, selv om du vet mindre enn henne om livet med en slik diagnose. Snart så blir det omvendt…

LES OGSÅ: En ensom diagnose

Annonse

Overvinn frykt

Du kommer til å overvinne frykten for å stikke deg selv i magen. Det gjør faktisk ikke vondt, du må bare psyke deg opp nok til å utføre bevegelsen som må til selv. Det kommer du til å lære raskt, men husk å stå på ditt på dine diabetestimer.

Ikke la blygheten din komme på bekostning av behandlingspreferanser. Vil du ha pumpe, så må du bare mase til du får det, fordi du har faktisk rett på det.

Ikke vær redd for sykdommen. Lær deg heller å respektere den og mestre den på best mulig måte. Vær nøye med å sette insulin og telle karbohydrater.

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Se fremover

Ikke tenk at du ikke kan få senkomplikasjoner eller at det er uaktuelt å tenke på det nå siden det vil komme langt i fremtiden.

Det er faktisk aktuelt fra dagen du blir diagnostisert – du må gjøre alt i din makt for å forebygge senkomplikasjoner og holde blodsukkeret stabilt.

Maria, du blir gift og har lyst på barn i fremtiden.

Helsen betyr alt!

Ta sykdommen så seriøst som du bare makter. Ha den som førsteprioritet i ditt liv, fordi din helse betyr alt; ikke bare for deg selv, men for mange rundt deg. Ikke glem det.

Hilsen deg selv, 23 år gammel.

LES OGSÅ: Ti år med diabetes – 10 tips til et bedre liv

Å ikke ta vare på meg selv er som å ikke vise respekt for de jeg elsker

Det beste rådet til meg selv

For meg er dette det beste rådet jeg kan gi meg selv: Jeg må ikke behandle sykdommen bare for meg, men også for de som er glad i meg.

Å ikke ta vare på meg selv er som å ikke vise respekt for de jeg elsker. I en hverdag hvor diabetes bare er pyton, er dette definitivt en av mine største motivasjoner for å opprettholde et stabilt blodsukker.

Hva ville du fortalt deg selv før du fikk diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: