Nytt år, nye muligheter!

Nytt år, nye muligheter!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 18.12.16 | Sist redigert: 12.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er alltid muligheter for en ny start – hele året.

Annonse

Likevel er det for mange en ekstra motivasjon å se det nye året blinke foran seg. Nyttårsforsetter kan være bra for å gjøre endringer i livet.

Man kjenner seg selv best og vet selv hvor flink man er til å nå målene man har satt seg. Mange setter seg for urealistiske mål, særlig ved nyttår.

Nå skal man «begynne på nytt» og legge alle dårlige vaner bak seg. Det er større mulighet for å gå på en smell dersom forsettene er veldig høye eller mange. Sett deg realistiske mål.

Jeg ønsker å få en lavere Hba1c. Det må jeg jobbe med hele året!

Mine mål med diabetes

Jeg prøver å sette meg nye mål hele året, men jeg har noen ønsker for neste år som jeg håper jeg greier å innfri. Jeg ønsker å få en lavere Hba1c. Det må jeg jobbe med hele året.

Den har vært for høy denne høsten og jeg har ikke prøvd å gjøre noe særlig med det. Jeg har heller prioritert andre ting. Nå må jeg ta grep og få den ned!

Annonse

LES OGSÅ: Slik setter du realistiske nyttårsforsetter

Ta mer hensyn til seg selv

Jeg vil også bli flinkere til å ta hensyn til diabetes med tanke på hvilke aktiviteter jeg blir med på. Ofte presser jeg meg for mye og tar ikke hensyn til sykdommen.

Det går stort sett fint, men jeg blir ofte stresset og nervøs både i forkant og underveis. Det har jeg bestemt meg for å stoppe med og heller bli med der jeg føler meg komfortabel.

LES OGSÅ: Den beste drivkraften er deg selv

Jeg har også lyst til å bli flinkere til å trene jevnt. Mest fordi jeg liker det, men også for å få et jevnere og mer stabilt blodsukker.

Jo flinkere jeg er med treningen, jo enklere er det å regulere blodsukkeret.

Jeg trenger også mindre insulin. Det krever disiplin, men det er ikke alt for mye som skal til. Alt fra en halvtime til en time per dag. Det har jeg absolutt tid til, så det skal være mulig å få til.

Ikke døm deg selv for hardt

Uansett mål så er muligheten der for at de ikke nås. Ikke døm deg selv for hardt hvis det skjer. Prøv heller å rette oppmerksomhet mot det du faktisk har fått til, ikke det du ikke har fått til.

Litt er bedre enn ingenting. Ros deg selv for det du har fått til.

Rett oppmerksomheten mot det du har fått til!

Prøv på nytt

Ikke gå i kjelleren dersom du ikke når målene du satte deg ved nyttår. Ta noen dager fri og tenk over hva som gikk galt. Hva kan du gjøre annerledes? Var målet jeg satt meg urealistisk? Må jeg justere målsettingen?

Deretter er du klar for å starte på ny. Og ikke vent til mandag med å starte på nytt. Begynn når du er klar. Om det så er en tirsdag eller torsdag. Alle dager er en ny mulighet!

LES OGSÅ: Se på den lyse siden av livet og lev lenger!

God nyttår og lykke til med målene du setter deg for det nye året!

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: