Lettere å håndtere diabetesen på sommeren

Lettere å håndtere diabetesen på sommeren

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 29.06.16 | Sist redigert: 01.06.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sommeren betyr lange varme dager med høyere aktivitetsnivå, det betyr hvilepuls og flere uker fri fra jobb. Stressnivået synker, og kroppen får ro. Alt dette påvirker naturligvis blodsukkeret. Her skal dere få lese litt om mine positive erfaringer med diabetes i sommermånedene.

Med diabetes er man på jobb året rundt, hele døgnet, så derfor er det viktig å se at det også finnes positive sider ved å være kronisk syk. Sol og fint vær gir meg bedre humør, stressnivået senker seg, og jeg har det bedre med meg selv, noe som er alfa omega for blodsukkeret.

Annonse

Det er en rekke ting som gjør sommeren til min absolutt favorittårstid. Jeg føler meg generelt friskere, og diabetesen er ikke til like stor belastning som resten av året. Her er noen av mine positive erfaringer med diabetes i sommermånedene:

Mindre klær

Når gradestokken stiger og solen varmer betyr det mindre klær. Det er en befrielse etter lang tid med flere lag med klær. Dette medfører ofte at man velger å sette insulin på toalettet for å ikke forstyrre andre. Sommeren gjør det veldig mye enklere å sette insulin ubemerket, ved å løfte opp kjolen eller shortsen noen få centimeter, kan sprøyten settes raskt under spisebordet.

LES OGSÅ: Å være sosial er bra for helsa

Bedre humør

Mannen i gata blir generelt blidere, mer fornøyd og hjelpsom når solen titter frem. Det er flere mennesker i gatene eller på gåtur i fjellet, derfor er det lettere å be om hjelp dersom føling titter frem, eller andre problemer dukker opp. Det synes jeg er fint og betryggende.

hjemmelaget sukkerfri is som forfriskning er en av fordelene med sommer
Hjemmelaget is av sukkerfri saft er en god forfriskning. Illustrasjonsfoto: Getty images.

Tilgjengelig følingsmat

De fleste har is tilgjengelig i fryseren om sommeren. Dersom vi får lavt blodsukker (eller lysten blir for stor), er det kun et lite spørsmål unna. Det er alltid kjekt med en unnskyldning, ikke sant?

Annonse

LES OGSÅ: Trygg trening i varmen

Powernap i hengekøyen

Ingen klager på at du er for sliten til å bli med på sosiale sammenkomster dersom du har ustabilt blodsukker, de fleste blir trøtte av mange timer i solen hver dag. Det er alltid hyggelig å sove en liten time i hengekøyen på verandaen når behovet er der.

Solskille

Dersom du er en av de heldige med pumpe eller sensor ser du godt at du har fått sol på kroppen. Det er alltid motiverende å se beviset på en brunere kropp. Men husk høy solfaktor!

Mer hverdagsaktivitet

Vi er generelt mer i aktivitet om sommeren – vi er ute, vi går til butikken, går til stranden, svømmer litt og sykler til venner. Det er rett og slett enklere å få mer aktivitet inn i hverdagen på sommeren, for når det er sol og varmegrader og man har fri fra jobb føles alt lettere!

LES OGSÅ: Den første sommeren i et nytt og bedre liv

gjeng på båt som hopper i vannet, diabetesen på sommeren
Vi er langt mer aktive på sommeren, og det er bra for blodsukkeret og helsa. Illustrasjonsfoto: Getty images.

Større insulinfølsomhet og mindre matlyst

Mindre matlyst i varmen gjør det lettere for meg å regne ut insulindoser til måltider. Jeg halverer alt av insulintilførsel i varmere omgivelser, dette er selvfølgelig individuelt.

Kroppen min tar lettere til seg insulin i varmen enn i vinterkulden, men det finnes også de som må øke insulintilførselen i varmen, fordi kroppen har behov for mer. Dersom du sliter med lavt blodsukker om sommeren er dette noe du bør se nærmere på.

Frukt og grønt

Grønnsaker og frisk frukt frister mer enn sjokolade – noe som blodsukkeret selvfølgelig blir glad for. Dessuten finnes det utallige varianter med gode light safter vi kan lage sukkerfri is av, noe som ikke påvirker blodsukker i det hele tatt. Det er optimalt for alle, diabetes eller ei.

Hvilke positive effekter har sommeren på deg og din diabetes?

LES OGSÅ: Små og store gleder i sommervarmen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: