En «verden» full av hjelpemidler

En «verden» full av hjelpemidler

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 04.05.16 | Sist redigert: 18.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg er så heldig som bor i Norge. Her har jeg fått innvilget gode hjelpemidler som gjør hverdagen med diabetes så mye enklere for meg og mine. Og dette helt uten å betale en krone.

Annonse

Det skal sies at det finnes urettferdighet i Norge også, dessverre. Jeg forstår at vi ikke har uendelig med penger, men jeg tenker at hjelpemidlene vi kan få i dag er i en helt annen budsjettskala enn de kostnadene en eventuell senskade vil ha.

Hvorfor ser ikke politikere, leger og nemnder dette? Det er vondt å lese at for eksempel en liten jentes foreldre må velge mellom pumpe og kontinuerlig blodsukkermåler når begge deler ville vært det beste.

LES OGSÅ: 5 elektroniske hjelpemidler som forenkler hverdagen

Hva kan man unngå?

Ved god opplæring og riktig bruk av de gode hjelpemidlene som nå er på markedet vil man over tid kunne unngå de verste former for senskader, som nyre-, hjerte-, øye- og nerveskade. Selvfølgelig spiller mat og trening en betydelig del av det store bildet, men blodsukker og riktig medisinering er livsviktig.

Jeg håper det en gang blir slik at alle som trenger og ønsker, kan få disse gode hjelpemidlene. Det fører til en trygghet som ikke kan beskrives med ord.

Annonse

Da pumpen min streiket for litt siden følte jeg meg naken og rådvill. Men heldigvis tok jeg bare en telefon til riktig avdeling på sykehuset jeg hører til, og i løpet av én time hadde jeg en ny pumpe. Er ikke det fantastisk?

Jeg håper at noen snille damer og menn kan se på saken slik at disse gode hjelpemidlene blir mer tilgjengelig i fremtiden. I følge legen som behandlet meg da jeg var innlagt på sykehuset for snart 25 år siden, skulle diabetes type 1 være utryddet innen 5 år.

Selv om ikke profetien ble oppfylt har heldigvis forskningen gått fremover angående disse hjelpemidlene. Nevnte jeg at de var fantastiske?

LES OGSÅ: Stor forskjell på hjelpen du får i ulike deler av landet

Drømmer om kunstig bukspyttkjertel

Det er ikke sikkert vi klarer å utrydde diabetes i fremtiden. Men kanskje vi utvikler enda bedre hjelpemidler? En kunstig bukspyttkjertel for eksempel? I form av en kontinuerlig blodsukkermåler, insulinpumpe og en annen pumpe med glukagon. Man programmerer og ta-da!

Man kan da leve veldig normalt uten en stor operasjon og mye immundempende medisiner som ved en transplantasjon. Jeg håper på å få oppleve dette engang.

Jeg aner et lys i enden av tunnelen. Men alt avhenger av politikere, forskere, leger og deres avgjørelser. Pluss penger da selvfølgelig. Alt avhenger av penger, dessverre.

LES OGSÅ: Ett skritt nærmere i utviklingen av kunstig bukspyttkjertel

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: