Faste matrutiner har hatt overraskende god effekt (Del 3)

Faste matrutiner har hatt overraskende god effekt (Del 3)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 10.07.24

Hele livet har jeg hatt noen kilo for mye på kroppen, hovedsakelig fordi jeg har slitt mye med lavt blodsukker. Rundt nyttår i fjor bestemte jeg meg derfor for å endre mine matrutiner, og bli litt strengere med meg selv.

PS! Dette er del 3 i en serie på 4 deler. Har du ikke lest de forrige innleggene finner du del 1 her, og del 2 her.

Annonse

Som veldig mange andre har jeg hatt et noe anstrengt forhold til mat så lenge som jeg kan huske. Dette vet jeg veldig mange mennesker har, men jeg vet også at vi med diabetes er spesielt utsatt for å få problemer med mat, eller vanskelige følelser knyttet til det. Hver eneste dag må vi beregne og vurdere karbohydrater, kalorier inn og kalorier forbrukt. Og med et stort fokus på dette på hver eneste legetime er det ikke rart at vi utvikler vonde følelser rundt dette.

Fra vi blir diagnostisert blir vi veid og spurt om matinntak og insulin i forhold til matinntak. Vi blir derimot aldri spurt «hvorfor spiser du ikke?» eller «hva er grunnen til at du spiser mer enn kroppen har behov for?». Vi blir ikke spurt om det psykiske rundt matinntak.

LES OGSÅ: Diabetesen elsker rutiner

Jeg bestemte meg for at jeg i ukedagene skulle kutte ut alt som faller innenfor kategorien «kos»

Ingen «kosemat» i ukedagene

Hele livet har jeg vært kraftig, og hatt noen kilo for mye på kroppen. Det har ikke vært fordi jeg har spist for mye fet søppelmat eller lignende, men jeg har rett og slett hatt for mye trøbbel med lavt blodsukker. Det har igjen medført lite fysisk aktivitet og i perioder store inntak av karbohydrater. I tillegg er jeg kronisk stresset, noe som virkelig ikke bidrar positivt.

Derfor bestemte jeg meg på slutten av 2019 at nå skulle jeg gjøre en endring, og se om det kanskje kunne bidra til en noe lettere kropp. Jeg bestemte meg for at jeg i ukedagene skulle kutte ut alt som faller innenfor kategorien «kos», som godis, kaker, brus og lignende. Dette selv ved lavt blodsukker – nå skulle jeg kun drikke sukkerholdig saft eller spise ordentlig mat ved lavt blodsukker.

Annonse

I helgene ble jeg enig med dem rundt meg om at det var lov å kose seg, og da skulle ikke fokuset være på hva jeg ikke kunne spise, men heller se an mengdene noe.

LES OGSÅ: Slik ble nyttårsforsettet til en livsstilsendring

Faste matrutiner stabiliserer blodsukkeret

Fra og med første januar 2020 begynte jeg med dette, og holder på fortsatt. I dag spiser jeg heller ikke brød i ukedagene, da jeg får magetrøbbel av for mye bakst.

Nå spiser jeg mager kesam og en frukt til frokost. Salat eller knekkebrød med egg eller noe annet som inneholder proteiner til lunsj, og en helt normal middag. Til kveld spiser jeg ofte knekkebrød eller havregrøt.

Dette holder blodsukkeret mitt overraskende stabilt gjennom arbeidsdagen!

Har du noen spesielle matrutiner som fungerer for deg?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: