Diabetesen elsker rutiner

Diabetesen elsker rutiner

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 18.12.20 | Sist redigert: 24.06.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Er det en ting jeg har erfart gjennom mine år med diabetes, så er det at dette er en sykdom som krever rutiner, kontinuitet og forutsigbarhet. I en ideell verden skulle jeg spist, gjort og følt det samme hver eneste dag. Men slik er det jo ikke. Heldigvis for meg. Dessverre for diabetesen.

Jeg har også erfart at diabetes er en svært kompleks sykdom. Du kan spise det samme og ha de samme rutinene dag etter dag, men det er så mye mer enn det som påvirker blodsukkeret. Ingen dag er jo lik, og man kan faktisk ikke kontrollere alt.

Annonse

Når jeg er hjemme har jeg gode innarbeidede rutiner hva gjelder diabetesen. Jeg spiser stort sett det samme til frokost, lunsj og kvelds (middag varierer). Jeg har en måltidsfrekvens på ca hver 3-4 time og trener regelmessig. På tross av dette opplever jeg også trøblete dager og perioder med blodsukkeret. Det skal ikke mer til enn at jeg spiser et annet type brød enn jeg pleier til frokost før blodsukkeret går bananas

Derfor har jeg noen faste typer brød og knekkebrød jeg varierer mellom, som jeg vet blodsukkeret responderer bra på. Det høres kanskje kjedelig og ensformig ut, men jeg kan love deg at det er mer kjedelig med et trøblete blodsukker.

LES OGSÅ: Diabetes og mat – en vanskelig balansegang

Mister blodsukkerkontrollen på helgebesøk

For en tid tilbake var jeg på helgebesøk hos noen slektninger. Jeg har erfart flere ganger at blodsukkeret kan bli litt trøblete når jeg er borte på besøk kun en helg slik. Og det på tross av at jeg koser meg på besøk, og føler verken at jeg stresser eller at det er noe annet psykologisk som kan påvirke blodsukkeret. Kanskje ligger det noe der ubevisst?

Det jeg egentlig tror kan være den utløsende årsaken er mat og måltidsfrekvens. Det sklir gjerne litt ut når jeg er borte på besøk. For å holde et jevnt blodsukker liker jeg å spise hver 3-4 time. Da får jeg jevnlig tilførsel av insulin (utover basaldosen som går hele tiden) og jeg blir ikke så fysen.

Annonse

Det skal ikke mer til enn å spise et annet brød enn det jeg pleier for at blodsukkeret blir vanskelig å kontrollere.

Før var jeg mye mer vanskelig hva gjaldt mat. Skulle jeg på besøk, hadde jeg med mitt eget knekkebrød og spiste ikke brød, pasta, ris også videre. Jeg unngår fortsatt stort sett rundstykker, polarbrød, baguetter og lignende som ikke faller under kategorien «grov brødskive». Det gir meg i 9 av 10 tilfeller trøblete blodsukker.

LES OGSÅ: Blodsukkervennlige mellommåltider

Borte er bra for meg, hjemme er best for diabetesen

Her hjemme kjøper jeg stort sett det samme brødet. Eller i hvert fall det groveste alternativet de har i butikken. Det skal ikke mer til enn å spise et annet brød enn det jeg pleier for at blodsukkeret blir vanskelig å kontrollere. Når jeg er på besøk nå, spiser jeg stort sett det som er. Men er det lyse rundstykker som tilbys, pleier jeg ofte spørre om de har knekkebrød eller noe grovt brød. Eventuelt kjøper jeg det selv om de ikke har det i hus.

Jeg ønsker ikke å være «vanskelig», men har ikke noe problem med å bruke diabetesen som en forklaring på at jeg ikke ønsker spise visse matvarer og at jeg «krever» noe tilrettelegging.

For diabetesen sin del er det bra med de rutinene jeg har, og at jeg gjør mye av det samme. Diabetesen elsker rutiner. Da er hverdagen hjemme best. For min del tenker jeg at det er sunt å bryte litt opp i de rutinene av og til. At man ikke låser seg i et fast mønster og ikke kan reise på besøk for at man skal opprettholde rutinene sine. Det hadde vært begrensende. Rutinene kan følge meg selv om jeg er borte.

Så, borte er bra for meg, hjemme er best for diabetesen.

LES OGSÅ: 4 ting som har forandret seg i løpet av mine år med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: