4 ting som har forandret seg i løpet av mine år med diabetes

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 19.11.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har levd i flere år med diabetes enn uten, og jeg har for lengst glemt hvordan livet uten diabetesdiagnosen er. Men hva har egentlig forandret seg i løpet av mine år med diabetes?

Annonse

Gjennom mine 17 år med diabetes har det naturlig nok skjedd mye. Både hva gjelder behandlingsutstyr og kunnskap om diabetes, men også hvordan jeg tenker om og håndterer sykdommen min.

Jeg vil nå presentere 4 ting som har endret seg gjennom mine år med diabetes så langt:

1. Bedre behandlingsutstyr og flere valg

Da jeg fikk diabetes fikk jeg to sprøyter og et, i dagens målestokk, enormt blodsukkerapparat til å stikke i fingeren med. Det var det utstyret jeg hadde til å behandle min diabetes. I tillegg til diverse informasjonshefter og en loggbok.

Som jeg har skrevet om tidligere, slet jeg med sprøyteskrekk, og det gikk ikke mange årene før jeg heldigvis fikk tilgang på insulinpumpe. Om dette var vanlig å få på den tiden jeg fikk diabetes vet jeg ikke, men i dag står man fritt til å velge mellom pumpe eller penn, og det finnes i tillegg mange forskjellige alternativer av begge deler. Jeg hadde kun to insulintyper å velge mellom; hurtigvirkende, og langtidsvirkende. I dag finnes det mange forskjellige insulinpumper og insulintyper.

Å stikke seg i fingeren hver gang man skulle måle blodsukkeret blir også en vane når man har gjort det lenge nok. Likevel var det som om hele livet mitt endret seg til det bedre da jeg først fikk kontinuerlig glukosemåler og deretter sensor hvor jeg bare kan scanne for å sjekke blodsukkeret. At noe slikt var mulig var ikke noe jeg tenkte på tilbake tidlig på 2000-tallet da jeg fikk diabetes.

Annonse

LES OGSÅ: Et historisk blikk på diabetes (Del 1)

2. Hvordan man tenker om diabetes

Det jeg husker aller best fra den første tiden etter jeg fikk diabetes, var fokuset på sukker. Jeg måtte for all del ikke spise ting som var søtt, og huset vårt ble ryddet for alt som inneholdt sukker. Nå vet jeg ikke hva slags informasjon de som får diabetes i dag får, men jeg har selv hatt noen møter med ernæringsfysiologer, diabetessykepleiere og fagpersoner på diabetes opp igjennom årene. Og det de aller fleste anbefaler å følge kostholdsrådene og spise slik det er anbefalt til resten av befolkningen.

I tillegg har jeg sett en ny og positiv trend de siste årene: det er blitt mer fokus på det mentale aspektet ved å leve med diabetes og de utfordringene det kan medføre.

Emilie om 4 ting som har forandret seg i løpet av mine år med diabetes

Foto: Privat.

3. Utvalget av sukkerfrie produkter

Utvalget av sukkerfrie produkter som fantes da jeg var yngre, kan ikke sammenlignes med i dag. Det fantes et par typer sukkerfri saft, da kun Fun Light, og et par typer sukkerfri brus. Vi dro til Sverige for å handle sukkerfritt godteri, og jeg spiste så mye av det at jeg ble dårlig.

Det finnes nå langt mer å velge mellom siden jeg fikk diabetes. I dag finnes det utallige varianter av brus, godteri, saft også videre uten tilsatt sukker. Å finne erstatninger eller alternativer er ikke noe problem i dag. Og det er jeg veldig takknemlig for.

LES OGSÅ: Ny bukspyttkjertel gjorde Karianne frisk 

4. Mine egne tanker om kropp og mat

Hvordan jeg har tenkt om min egen kropp, diabetes og mat opp gjennom årene, kan sammenlignes med en berg og dalbane. Det har vært vondt, vanskelig og altoppslukende. Jeg har vært en kontrollfreak, og jeg har forsømt sykdommen min. Jeg har hatt min dose dårlige samvittighet.

Mitt forhold til mat, kropp og diabetes har vært en prosess som har krevd mye av min tankevirksomhet. I dag er jeg på et veldig godt sted, og er glad for at det i dag er større fokus på at mat og diabetes for mange kan være vanskelig.

LES OGSÅ: Ny forskning om Covid-19 og diabetes: Sørg for god blodsukkerkontroll!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: