Slik ble nyttårsforsettet til en livsstilsendring (Del 2)

Slik ble nyttårsforsettet til en livsstilsendring (Del 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 18.12.20 | Sist redigert: 10.11.22

Jeg har svært sjeldent nyttårsforsetter, men i 2020 gjorde jeg noen livsstilsendringer. Med langsiktige og overkommelige mål har det gått overraskende bra, og dette vil jeg også ta med meg inn i det nye året, for å nå nye mål.

PS! Har du ikke lest Del 1 kan du gjøre det her. 

Annonse

Vanligvis pleier mitt nyttårsforsett å være at jeg skal ha det bra og tilbringe mer tid med de som gjør meg glad. I fjor var jeg derimot fast bestemt på at nyttårsforsettet skulle innebære en del endringer, nettopp for å få det bedre med meg selv. Jeg skulle prioritere mat og fysisk aktivitet. Forhåpentligvis få bedre kontroll på blodsukkeret, og gå ned noen kilo i vekt.

Da Norge stengte i mars 2020 skulle jeg altså starte et nytt og bedre liv, som jeg naivt så for meg. Jeg startet smått med korte og rolige turer på tredemølle tre til fire dager i uken. Det var effektivt, men jeg slet mye med lave blodsukkerverdier. Normalt ville jeg stått over økten dersom blodsukkeret var lavt, men denne gangen hadde jeg bestemt at dersom det føltes forsvarlig skulle jeg trene uansett.

Da ble det inntak av både saft og brødmat før en økt, og selv om jeg ikke fikk forbrent noe særlig, fikk jeg i det minste trent. Dette ga en god følelse, og jeg ble motivert av å se at formen forbedret seg.

LES OGSÅ: 5 gode tips til hvordan senke langtidsblodsukkeret

Begynne i det små – gradvis øke på

Dette regimet holdt jeg på med i rundt to måneder før jeg turte å øke belastning på tredemøllen. Etterhvert som ukene gikk forsøkte jeg å jogge mer, og jeg holdt ut lenger. Da bestemte jeg også å øke antall økter til fem, og det er noe jeg har klart å følge. Det ble da til at jeg brukte den ene timen fem dager i uken jeg normalt bruker til og fra jobb, til å trene istedenfor. Hjemmekontor har derfor gitt meg en fysisk helsegevinst.

Annonse

Kroppen føles mye lettere, det er ikke tungt å gå opp bakker eller trapper lenger, og treningsøktene går greit.

Det tok en stund før resultatene begynte å komme, og det har vært mange runder med meg selv for å holde motivasjonen oppe. Spesielt vanskelig har det vært i de periodene jeg har merket at vekta har stagnert. Men det er da man ikke kan gi seg og bare må fortsette å «kjempe».

LES OGSÅ: Treningslegens «magiske medisin»!

Har blitt 30 cm mindre rundt magen

Jeg har ikke veid meg siden jeg begynte, og har ikke noen anelse om hvor mye jeg faktisk har redusert vekten med. Men jeg har mistet nesten 30 cm rundt magen – og det er en stor helsegevinst i seg selv!

Kroppen føles mye lettere, det er ikke tungt å gå opp bakker eller trapper lenger, og treningsøktene går greit. Det er fortsatt mange dager hvor motivasjonen er lav, men jeg prøver hele tiden å tenke langsiktig.

Langt der fremme i det fjerne er nemlig målet å få på meg bunaden min igjen. Sist gang jeg hadde på meg den var den så trang at jeg nesten sprakk, og det var fem år siden. Jeg har ikke turt å prøve den, men forhåpentligvis passer den igjen i mai 2021.

LES OGSÅ: Ny forskning: Slik endrer du livsstil etter å ha fått diabetes type 2

Tar de gode vanene med inn i 2021

Trening er og kommer alltid til å være utfordrende for meg, og mange andre med diabetes. Likevel er det viktig at vi ikke gir oss. Ja, det tar mye lenger tid for oss, men seieren er desto større når vi kommer i mål. Da har vi klart det nesten umulige!

Jeg håper at min vekt fortsatt vil reduseres de neste månedene, og planen er å gi alt for å klare det. Nå er planen å starte så smått med styrketrening i tillegg, og forhåpentligvis vil det gi gode resultater.

Håper dere heier på meg – for jeg heier på dere – og sammen er vi sterke! Jeg skal holde dere oppdatert videre i prosessen.

LES OGSÅ: 7 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg begynte å trene

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: