Treningslegens «magiske medisin»!

Treningslegens «magiske medisin»!

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 08.11.19 | Sist redigert: 08.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Antallet som får diabetes type 2 øker, og helsepolitikere legger stadig nye tiltak på bordet for å bedre folkehelsa. Men i Åsgårdstrand finnes en lege som bare tok saken i egne hender og fikk med seg pasientene sine ut på trening i parken!

Ole Petter Hjelle er fastlege og hjerneforsker og primus motor for tiltaket som har bedret helsen til pasientene hans betraktelig! Lev med diabetes tok turen for å ta en nærmere kikk på «vidunderkuren.»

Annonse

Klokken er 8 en torsdag morgen og jeg møter en gjeng blide og opplagte mennesker utenfor Åsgårdstrand legekontor. Alle er kledd i treningsutstyr. Stemningen er lystig og med fastlege Ole Petter Hjelle i spissen, går de mot parken.

– Vi har et mosjonsprosjekt hvor vi legene trener sammen med pasientene våre flere ganger i uken. Disse pasientene har endret livet sitt ganske radikalt. De fleste som begynte her hadde ikke vært aktive på mange år. Nå trener de tre ganger i uken, sier Hjelle, som i tillegg til å være lege, også er hjerneforsker, bestselgende forfatter og profesjonell foredragsholder. Han er tidligere toppidrettsutøver med NM-gull i maraton og har over 7500 fallskjermhopp bak seg. Hjelle har vunnet flere priser for sin formidling. Han er kjent som «treningslegen» etter at han startet mosjonsgruppen hvor han trener med pasientene sine.

LES OGSÅ: Dropp pulsklokka – finn treningsgleden!

Treningsglede

Noen går i raskt tempo opp bakken, andre løper. Latteren sitter løst og noen slår av en prat med legen sin på vei opp bakken. Det sosiale er en viktig faktor for treningsgleden.

«Er ikke dette Norges fineste treningsstudio?» Spør Ole Petter gruppen, som etter oppvarming i bakken gjør seg klare for en runde med styrketrening. De står i ring øverst i parken og ser utover sjøen. «Vi setter i gang med knebøy, 25 stykk. Vær rett i ryggen og gå dypt ned!» Alle er med. «Så kjører vi litt balanse. Stå på et bein. Blir det for vanskelig så hold fast i et bord eller en søppelbøtte. Dere skal merke at den foten som står i bakken jobber ordentlig for å holde balansen.» sier fastlegen.

Annonse

LES OGSÅ: Den største motivasjonen er deg selv!

Nytt liv med enkle tiltak!

– Det vi ser er at de har fått vesentlig bedre helse. Mange har fått lavere blodtrykk, redusert kolesterol, bedre blodsukkerregulering og de har gått ned i vekt. Men kanskje aller viktigst er at det påvirker den mentale helsen. De har rett og slett fått bedre livskvalitet, sier han.

Hovedgrunnen til at prosjektet ble startet opp for 5 år siden, var at Ole Petter og kollegaene var lei av å sitte bak en pult og fortelle pasientene hvordan de bør leve livet sitt.

– Pasientene visste godt fra før at det er viktig for helsa å bevege seg. Problemet for folk flest er jo ikke mangel på kunnskap, men rett og slett å komme seg ut når dørstokkmila blir veldig lang. Så vi tenkte vi skulle hjelpe pasientene med å komme over den berømte tunge dørstokkmila ved å trene sammen med dem.

Ole Petter og kollegaen fant ut at de skulle være med pasientene sine for å motivere og inspirere til egeninnsats.

Legene hang opp en plakat på venteværelset legekontoret med treningstilbud til pasienter med diabetes, høyt blodtrykk og hjerte -og kar lidelser. 50-60 pasienter meldte seg og vipps så var starten på en treningssuksess i gang. Legene gikk grundig til verks,  og valgte parametre som kunne påvirkes av trening. De satte igang med måling av blodtrykk, måling av kolesterol og blodsukker. Slik kunne de måle effekten av treningen.

I podcasten under kan du høre Mette og Julie snakke mer om treningslegens prosjekt ved Åsgårdstrand, og diskutere hvordan landets mange kommuner kan ta lærdom av dette prosjektet.

Halverte medisinbruken!

– Etter en stund hadde nesten halvparten av pasientene kuttet ned på eller sluttet helt med medikamenter som blodtrykksmedisin og tabletter/insulin mot diabetes type 2. I tillegg gikk bruken av smertestillende og betennelsesdempende ned, og alle begynte å sove bedre. Vi fjernet endel unødvendige medisiner hos disse pasientene og erstattet de med en annen medisin, nemlig trening. Det gjelder først og fremst kolesterolsenkende medisiner og blodtrykkssenkende medisiner, sier han.

Hos en gruppe pasienter med diabetes type 2, var endringene radikale.

– Noen har gått helt av medisiner og har nå et fint langtidsblodsukker under 7. Takket være trening. Hos en del diabetes type 2 pasienter så har vi fjernet insulin og gått over til tabletter med mindre risiko for føling og vektøkning, sier Hjelle.

LES OGSÅ: Slik får jeg motivasjon til å trene

Mye bedre livskvalitet

En av pasientene som har deltatt på treningene fra starten av er Sofia Ingebrigtsen (72). Hun har hatt diabetes type 2 i 14 år og kan ikke få rost treningsopplegget nok. Etter at hun fikk diagnosen diabetes type 2 har hun måtte lære seg mer om mat og kosthold. Og livskvaliteten har blitt betraktelig bedre etter at hun begynte å trene.

– Denne treningen har vært alfa omega. Jeg er ikke kvitt diabetesen, men jeg har redusert på bruken av medisiner og jeg er mye sprekere. Disse bakkene har tidligere vært et ork. Men nå kan jeg gå opp de samme bakkene og til og med prate med andre. Det klarte jeg aldri før! sier Sofia.

Ole Winterstad (70) er enig. Han har hatt diabetes type 2 i mange år, og har har nesten sluttet med medisiner etter at han begynte å trene.

– I starten var jeg helt sprengt da jeg kom på toppen. Nå er jeg i mye bedre form. Dette har hjulpet masse. Jeg har brukt endel medisiner tidligere, men nå har jeg omtrent ikke en medisin igjen i skapet. Det kan jeg takke denne treningen for, sier han.

Et gladere menneske

– Å trene med den herlige gjengen er bare livsbetont. Man blir et gladere menneske av å bli med denne gjengen her. Og legene er med og inspirerer oss, sier Sofia.

Og hvis noen tror at vi legger inn årene på vinteren, så gjør vi ikke det. Da kler vi på oss og så går vi lange bakker opp og ned og har et rom inne hvor vi gjør litt styrketrening. Det betyr mye at legene er med og er like aktive. De er et godt forbilde. Vi var ikke så spreke i starten, men de har motivert oss til å ta i og løpe opp. Slik har vi blitt både sprekere og friskere, legger Ole til.

treningslegens magiske medisin er fysisk aktivtet
Ole og Sofia er enige om at livskvaliteten har økt!

– Vi betaler bare en egenandel, akkurat som ved konsultasjon. Men de fleste av oss har frikort, så da går det gratis. Å starte dagen sånn i Munch-parken er fantastisk! Sier Sofia.

LES OGSÅ: Ny forskning: Slik endrer du livsstil etter å ha fått diabetes type 2

 Tar tid å etablere en god vane

Ole Petter Hjelle mener det er altfor mange overarbeidende fastleger som velger medisinering som enkleste utvei.

– Nå har vi holdt på i fem år. Det tar litt tid fra man begynner med en ny vane som å trene, før dette blir en fast rutine i livet ditt. Og det er først da pasienten blir selvdrevne og ikke trenger noe dytt for å komme seg ut. Det tok nesten 6 måneder. I dag er nesten alle fysisk aktive hver dag, forteller han.

Disse pasientene har endret livet sitt ganske radikalt. Ole Petter Hjelle

– Vi fastleger jobber jo mye med livsstilsendring hos pasientene, men jeg tror ikke vi bruker helt optimal fremgangsmåte. Det handler litt om hvordan fastlegeordningen er konstruert. Vi har korte konsultasjoner med pasientene hvor vi stort sett sitter og forteller dem hvordan de skal leve livene sine. Og jeg tror ikke vi klarer å endre noe bare ved snakk. Vi må følge opp pasientene tettere, være med dem og veilede.

LES OGSÅ: Gode hverdagsvaner er det viktigste for diabetesen

Hvis jeg skulle gitt noe tips til andre fastlegekontor så er det jo å gjøre som vi har gjort her: Å trene sammen med pasientene. Det har en helt annen effekt. Sammenlignet hvis vi bare forteller dem at de må trene selv. Det handler nok om at det er litt mer forpliktende og så er det noe med at pasientene føler en tilknytning til legekontoret og stoler på legene og syns det er en trygghet å trene med oss også. Og så er det jo veldig gøy for oss. Dette er jo den morsomste arbeidsdagen min, når jeg kan starte dagen med en treningsøkt.

Eksempel til etterfølgelse

Hjelle anbefaler andre legekontorer å gjøre det samme.

– Det er et utrolig enkelt konsept. Det er lavterskel, og du behøver ikke å være spesielt treningskyndig for å få det til. Dette er enkle verktøy som alle leger kan få til å bruke. Dette har vært et supert prosjekt. Disse mosjonsdagene er det vi gleder oss til aller mest hver uke, sier Hjelle entusiastisk.

– Legene her er pionerer. Det er her det startet. Det er et flott tiltak og veldig bra at det spres, så flere legekontor kan starte med det. Bare det at legene selv er med å trener, er jo helt unikt! Leger fra andre legekontorer har vært med for å se hva vi gjør og det sprer seg, heldigvis. Det er veldig bra. Man får til mer enn man tror. Det var moro å oppleve at helsa ble så mye bedre. Dette er noe helt annet enn å sitte på kontor dagen lang. Blodsukkeret mitt er mye mer stabilt, og jeg skal gå enda mer ned på medisiner nå, sier Sofia.

Mennesker trener utendørs, treningslegens magiske medisin er fysisk aktivtet
Sprek start på dagen! Foto: Julie C. Knarvik

– Det er et lavterskeltilbud som legges opp etter den enkeltes forutsetninger. Det viktigste er å bli litt svette og andpustne. Den aller største helsegevinsten kommer fra å gjøre ingenting til litt. Og det kan alle, avslutter Hjelle.

LES OGSÅ: Slik kan du trene helt gratis

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: