Slankemedisin var løsningen på mitt vektproblem

Slankemedisin var løsningen på mitt vektproblem

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 11.04.24

Etter å ha slitt med vekten i mange år fikk jeg endelig hjelp. Det viste seg at slankemedisin var løsningen både for vekten og blodsukkeret. På tross av stiv pris og noen bivirkninger, så er det helt klart verdt det for min del.

Jeg har tidligere skrevet innlegg om hvor mye jeg har slitt med lavt blodsukker i stressende perioder, og hvordan dette har påvirket vekten min negativt. De siste årene har stressnivået i livet mitt roet seg endel, men vekten har dessverre ikke rikket seg. Det har vært tilnærmet umulig å gå ned i vekt, uansett hvor hardt jeg har forsøkt å gjøre noe med det.

Annonse

Dette har naturligvis vært ekstremt utfordrende og til tider altoppslukende, men til slutt klarte jeg å ta det store skrittet og be om hjelp.

Fastlegen ble en reddende engel

Etter mye tankevirksomhet og overveielse, bestemte jeg meg for å ta kontakt med lege, for hjelp til vektnedgang. Ettersom jeg har utfordringer med å forholde meg til helsevesenet, visste jeg at dette kom til å bli en stor psykisk belastning.

Møtet med diabeteslege og diabetessykepleier vedrørende dette ble ikke helt som ønsket, da de var skeptiske til at dette ville løse seg i kombinasjon med diabetesen. Nok en gang skulle derfor diabetesen bli en utfordring. Sykdommen som har stor skyld i overvekten, ville derfor også være grunnen til at jeg ikke kunne få den hjelpen jeg ønsket. Eller som jeg i det minste trodde ville være den beste hjelpen for meg. 

Fastlegen min har derimot vært enestående. Jeg var skjelven i stemmen og mildt sagt ganske langt nede da jeg møtte opp på time i mai måned, og fortalte hva jeg ønsket og hvilke utfordringer jeg hadde. Han møtte meg med varme og forståelse, og hadde tillit til at jeg visste hva jeg var villig til å stå i på egenhånd, og hvordan jeg ønsket å løse dette på den best mulige måten for meg selv. Det var en ny opplevelse og gjorde meg godt. 

LES OGSÅ: Min tillit til helsevesenet er svekket av tenåringstraumer

Annonse

Endelig fikk jeg resept på slankemedisin

Fastlegen skrev ut resept på en av de nye såkalte slanke-slankemedisinene på markedet, en av de som ikke gis på blåreseptordningen. Han ga en nøye instruks i hvordan medisinen skulle doseres, mulige bivirkninger og opptrappingsplan. Han ga meg i tillegg beskjed om å ta kontakt så fort jeg hadde spørsmål og vet eventuelle problemer med blodsukkeret. 

Jeg har nå brukt medisinene i litt over seks måneder, og har gått ned rundt 25 kilo og 27 cm rundt midjen. Blodsukkeret mitt har aldri vært bedre, og jeg har sjeldent lavt blodsukker. Det har nesten vært som en mirakelmedisin, spesielt med tanke på blodsukkeret.

Det er ekstremt deilig å ikke behøve å bekymre deg for lave blodsukkerverdier natt etter natt, eller overspising av søtsaker grunnet lavt blodsukker. Dersom det nærmer seg lavt nå, holder det ofte med en Kick lakrisstang eller et glass søt saft. Det har sjeldent vært tilstrekkelig tidligere. 

LES OGSÅ: En bærekraftig livsstilsendring

Alle medisiner kommer med ulike former for bivirkninger

Jeg har hatt endel bivirkninger i form av svimmelhet, hodepine, kvalme og slitenhet, men de har ikke vært såpass utfordrende at jeg har vært fristet til å slutte. 

Selvsagt har jeg full forståelse for at man skal være forsiktig med å gi slike medisiner til alle og enhver, men når jeg har hatt så godt effekt, syns jeg det er utrolig trist at mange leger er skeptiske til å gi det til personer med diabetes. Medisinen er i utgangspunktet utviklet til å være en diabetesmedisin, men den har blitt utviklet videre, og den jeg får gis vanligvis med slanking som formål.

Det er kostbart, men helt klart verdt det. 

Det er trist å tenke på at medisinen kun gis til de som har god råd, og har mulighet til å prioritere det dagens tøffe økonomi. Overvekt er et stort problem i hele verden, og endelig har det kommet en medisin som faktisk har god effekt for en stor prosentandel av de som bruker den. Burde det da ikke være mulig for alle å prøve den?

LES OGSÅ: Kroppen min får mindre behov for insulin når jeg trener

Dyr medisin, men lavere matbudsjett

Jeg har en lang vei igjen å gå, men livet føles lettere og jeg er på god vei til å nå målene jeg har satt meg. Medisinen er dyr, men det er det absolutt verdt! Når man i tillegg ser hvor lite man har lyst på og orker, vil jeg si at matbudsjettet har blitt redusert såpass at det nesten går i null. 

Jeg vil tro at mange andre også ville hatt like god effekt som meg, og det burde vært testet ut. Bedre blodsukker og lavere BMI, og dermed mye mer energi er en stor helsegevinst. Det burde virkelig helsepersonell sette pris på. 

NB! Innlegget er skrevet av en ekstern forfatter som er ansvarlig for sitt innhold, og gir uttrykk for egne meninger, holdninger og opplevelser.

LES OGSÅ: Diabetes og psykisk lidelse er en alvorlig kombinasjon

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: