Kroppen min får mindre behov for insulin når jeg trener

Kroppen min får mindre behov for insulin når jeg trener

Lisa Salgberg Amundsen
Kommer fra Skedsmokorset, men er bosatt i Lillestrøm. Fikk diabetes type 1 i 2009 da jeg gikk i 9. klasse. Jeg driver for meg selv som frisør og har en stor kjærlighet for kosthold og trening.
Publisert første gang: 18.12.23

Da jeg fikk diabetes ble det stort fokus på inntak av karbohydrater, og jeg hadde en periode et forvrengt syn på mat og kropp. Jeg nektet meg selv karbohydrater, og gikk faktisk opp i vekt. Men ved hjelp av trening og en kostholdsendring har jeg over en periode på 2 år gått ned 20 kilo.

I skrivende stund sitter jeg ved frokostbordet. Klokken er 11:00, jeg har gått en time på mølla og nå sitter jeg og nyter hjemmelagde grove rundstykker av havregryn, cottage cheese og egg. Jeg er et skikkelig frokostmenneske, eller rettere sagt en matelsker. Jeg liker meg på kjøkkenet og finner ofte på egne oppskrifter sammensatt av forskjellige sunne ingredienser. Vennene mine ler av meg og sier at jeg «spiser så mye rart». Det er fullt forståelig!

Annonse

Legger ved oppskrift på rundstykkene jeg spiser under her.

Havrerundstykker:

2 dl malt havregryn
2 egg
1,5 dl cottage cheese
0,5 ts bakepulver
En klype salt

  1. Rør ingrediensene sammen, la svelle 10 minutter
  2. Form rundstykkene (ca 3stk) og stek på 180 grader i 15 min

Kunne gå flere dager før jeg målte blodsukkeret

Jeg har hele livet vært veldig glad i fysisk aktivitet. Da jeg var yngre sto jeg i 10 år aktivt på alpint, og det var nettopp i denne perioden jeg fikk diagnosen diabetes type 1.

Det å skulle følge med på blodsukkeret, kjenne tegnene og ikke minst sette insulin med fartsdress og fullt av utstyr, var ikke alltid så lett, men jeg holdt motet oppe.

Annonse

På den tiden stakk jeg meg i fingeren og satt sprøyter. Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes det var slitsomt til tider. I perioder kunne det gå flere dager uten at jeg målte. Jeg var ungdom, alt var flaut, og jeg så ikke konsekvensene ved å sluntre unna.

Nå vil jeg si hverdagen min er mye mer stabil. Jeg har lært å kjenne min egen kropp og jeg tar mer ansvar når det kommer til diabetesen. Fortsatt setter jeg fortsatt i form av penn, men sensoren i armen som måler blodsukkeret mitt, har virkelig endret livet mitt og gjort det mye enklere å følge med.

LES OGSÅ: Lisa sluttet å spise karbohydrater da hun fikk diabetes

Trening som medisin

Som nevnt er jeg veldig glad i trening, fysisk aktivitet og kosthold. Jeg tok en personlig trener-utdanning i 2015 og har tatt mye lærdom av det jeg lærte der.

Siden jeg har en sosial jobb og ofte finner på ting med venner, gjør at jeg til tider kan bli sliten. Da er trening min form for egentid. På trening kobler jeg helt ut fra hverdagen. Jeg hører på høy musikk på ørene og koser meg i min egen lille boble.

På trening har jeg fokus på fettforbrenning, noe som vil si at jeg kombinerer styrke med kondisjon. Jeg trener som regel 5-6 dager i uken, alt ettersom hva jeg orker og har tid til.

Treningen gjør at kroppen min trenger mye mindre insulin. Faktisk såpass lite at jeg til tider kan synes det er tiltak å kun skulle sette den ene enheten til et måltid – men den ene enheten har mye å si for blodsukkeret mitt. Jeg har også fått meg penn med halve enheter. I visse tilfeller kan 1 enhet bli for lite, men 2 bli for mye, da er denne helt perfekt, i hvert fall for meg.

LES OGSÅ: Har treningsrutinen sklidd ut? Fortvil ikke

Hadde et forvrengt syn på mat og kropp

Over en periode på 2 år har jeg gått ned 20 kilo ved hjelp av trening og kostholdsendring.

Da jeg fikk diabetes ble det stort fokus på inntak av karbohydrater. Jeg begynte i 2017 å legge på meg en del, noe som fikk meg til å ville teste ut lavkarbo. Dette holdt jeg på med i mange år fremover, men det skulle vise seg å gjøre det stikk motsatte av hva hensikten min var. Jeg la nemlig på meg enda mer da jeg trodde jeg kunne fråtse i kalorier, så lenge det ikke inneholdt karbohydrater.

Jeg fikk virkelig et forvrengt syn på mat og kropp, og nektet meg selv å spise mye sunn og god mat med karbo.

Jeg er glad jeg endelig har innsett at selv med diabetes er ikke karbohydrater farlig for meg. Så lenge jeg spiser normalt, tar insulin og ikke overstiger det daglige kaloriinntaket mitt, kan jeg kose meg med akkurat hva jeg vil.. også karbohydrater. Det føles befriende!

Jeg er aktiv på Instagram (@lisasalberg) der jeg poster ting fra hverdagen min. Følg meg gjerne videre der om dere ønsker et innblikk i livet mitt, med bilder fra trening og hverdagen min.

LES OGSÅ: Diabetes og spiseforstyrrelser – Insulinslanking har aldri vært aktuelt

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: