Har treningsrutinen sklidd ut? Fortvil ikke!

Har treningsrutinen sklidd ut? Fortvil ikke!

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 24.04.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi har nå gjort unna årets første måneder, og mange har kommet inn i nye gode rutiner i løpet av denne tiden. Vi er alle godt kjent med ulike nyttårsforsetter. Og hvordan vi kan ta med oss boosten av et nytt år inn i bedre vaner og ønsker om å bli sprekere og sunnere versjoner av oss selv.

For mange kan det hele imidlertid bli overveldende og man faller av lasset før det i det hele tatt har begynt. Ofte skjer dette som en kombinasjon av for høye og urealistiske målsettinger. Samtidig som man kanskje ikke var så motivert som man trodde i utgangspunktet. Er du en av de som har falt ut av de gode treningsrutinene du startet årets første dager og uker med? I dette innlegget vil jeg forsøke å hjelpe deg tilbake på sporet.

Annonse

Ingen grunn til å gi opp

Å ha en grunnleggende motivasjon i bunn er viktig for at rutinene skal kunne holdes ved like. Motivasjon opptrer i alle mulige fasonger og variasjoner. Men felles for dem alle er at de ikke er statiske. Motivasjonen vil komme og gå. Vi vil alle kjenne på dager som er tyngre enn andre. Dette gjelder både på trening, med diabetes-håndteringen og i livet generelt. Selv den sprekeste treningspersonen du måtte se opp til opplever perioder hvor motivasjonen stagnerer. Perioder hvor man mest av alt bare har lyst til å bli liggende på sofaen for resten av livet.

På slike dager eller under slike perioder er det viktig å minne seg selv på hvorfor man begynte. Hva ønsket du med å komme inn i gode treningsrutiner? Hvordan skal du få tilbake den gode følelsen? Hvordan tror du at du vil føle deg når du har klart å komme igang med mer trening og bevegelse igjen? Er du villig til å ofre en ny periode hvor det blir litt tungt i starten? Før det løsner igjen og du endelig kommer skikkelig inn i en rutine med gode vaner? En liten svikt i motivasjonen fra tid til annen er ingen grunn til å gi opp.

Lytt til kroppen

Du ser kanskje ikke de resultatene du ønsker fra dag til dag. Men jeg kan love deg at de resultatene du ønsker deg kommer. Du må bare opprettholde kontinuiteten og fortsette i det gode sporet du var i ferd med å komme inn i. En annen grunn til at du ikke skal gi opp er at vi er på jakt etter varige endringer som er mulig å opprettholde over tid.

Jeg har i tidligere innlegg nevnt dette med at treningen din ikke trenger å være perfekt. Men at du heller burde se på all form for bevegelse som bedre enn det du gjorde før. I tillegg til dette er det viktig å stole på seg selv og lytte til sin egen kropp. Fremfor å følge hvert eneste “gode” råd du kan lese fra en influenser eller en annen profil i et sosialt medie.

LES OGSÅ: Slik overvinner du frykten for treningssenteret

Annonse

Jeg trener mindre i januar enn ellers

Selv trener jeg langt mer enn gjennomsnittet i løpet av et år. Men jeg trives med å ta meg god tid til å komme igang igjen når vi trer inn i et nytt år. Jeg synes det blir så utrolig masete med alle som skal begynne å trene hver dag, gå ned X antall kilo i vekt og oppnå de ekstremt ambisiøse målene de har satt seg. Dette er gjerne de som detter av like fort som de begynte. Noe som gjør at jeg heller foretrekker å sette inn støtet når resten er ferdig.

Det er altså ingen grunn til å gi opp det å etablere gode treningsvaner. For eksempel går du ikke hjem fra jobb selv om de første to timene av arbeidsdagen har vært skikkelig dårlige og alt har gått imot deg. Du forsøker å fullføre dagen på best mulig måte. Det er en tilnærming du kan ta med deg inn i treningshverdagen.

LES OGSÅ: Så viktig er daglig trening for diabetesen min

Ta gode valg

Ting går ikke alltid etter planen. Men ved å gjøre tilpasninger hele veien, legger du et langt stødigere grunnlag for å oppnå det du ønsker på sikt. Det er heller ikke slik at du skulle begynne å trene i 2022 fordi akkurat dette året skulle bli så aktivt og sunt. Forhåpentligvis ønsket du å komme igang med gode treningsrutiner fordi du vil opprettholde dem resten av livet. Med andre ord har det ingenting å si om man begynner å trene i januar, februar eller august for den saks skyld. Alt handler om å ta gode valg, små som store, hver eneste dag.

Året startet kanskje med en masse treningsøkter, overskudd og energi. Og så kom en periode hvor du har følt på manglende motivasjon. Muligens fordi du trodde resultatene skulle komme raskere enn hva som var realiteten… Så må du vite at det skjer en rekke positive resultater inne i kroppen din når du trener. Disse resultatene er langt ifra like målbare som de visuelle. Nettopp fordi de ikke dreier seg om vekt eller utseende. Det handler om å bygge sterke muskler, organer, skjelett og et hjerte du skal ha med deg livet ut. Det handler om godfølelsen du får etter en treningsøkt. Noe som betyr at du har tilfredsstilt hjernen og dermed også trent et svært viktig organ som vil komme deg til gode på sikt.

Aldri for sent!

Om du har sklidd ut av treningsrutinen din, eller om du ikke har kommet igang riktig enda, så skal du vite at det går helt fint. Du trener ikke for å komme i form til et gitt tidspunkt. Men for å ha en bærekraftig kropp og helse du skal ha med deg livet ut. Det er aldri for sent å begynne med nye, gode rutiner. Det beste du kan gjøre er bare å snøre på deg skoene og begynne med å sette en fot foran den andre. Vipps, så er du inne i din mest aktive og sprekeste periode i livet før du vet ordet av det!

LES OGSÅ: Trening med høyt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: