Hvordan påvirker sommervarmen hverdagen med diabetes?

Hvordan påvirker sommervarmen hverdagen med diabetes?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.08.22

Denne sommeren mange steder i Europa vært varmere enn normalt, men hvordan påvirker varmen hverdagen med diabetes?

Med nye varmerekorder i sommer i Europa har det vært hett og uvant for de av oss som har vært ute å reist. Vi, som normalt har utnyttet hver en solstråle med å sette oss i sola, har nå nesten gått litt lei. I alle fall har det blitt sånn for meg. Med flere dager med temperaturer rundt 30 grader, har det til tider vært utfordrende synes jeg. Det har vært vanskelig å håndtere blodsukkeret, særlig hvis man skulle opprettholdt vanlig hverdagsaktivitet i den varmen.

Annonse

Uforutsigbart

Varmen har påvirket blodsukkeret og gjort at det ofte har gått lavt selv med samme matinntak og insulindose. Og dette har ikke vært likt alle dager. Derfor har jeg satt samme doser og heller justert med ekstra mat dersom det har gått for lavt. Jeg spiser såpass strikt uansett. Og litt ekstra mat har jeg bare godt av. Selv om noe av det kjedeligste jeg vet er å spise når jeg ikke er sulten.

LES OGSÅ: Slik unngår jeg å få føling på reisen

Utmattet og slapp

Varmen har gjort meg mer slapp enn normalt, til tider nesten litt utmattet. Da har det vært vanskelig å skille mellom lavt blodsukker og slapphet. Heldigvis har jeg CGM som har «reddet» meg mange ganger. Det er en trygghet og mye enklere enn å måtte stikke seg hele tiden. Særlig om nettene har det vært mye opp og ned med blodsukkeret, siden det flere netter har vært vanskelig å sove.

Det har blitt en del spising på natta og morgener med for høyt blodsukker fordi jeg har spist for mye. Så kroppen har vært slapp både av varme og svingende blodsukker.

LES OGSÅ: Diabetes i varmen

Annonse

Dårlig søvn

Det verste med varmen har vært problemene med å sove. Det har igjen påvirket blodsukkeret.

Dårlig søvn påvirker blodsukkeret og har sammen med varmen ført til en del dårlig dager med lite energi og overskudd. Heldigvis har jeg hatt noe ferie denne perioden og holdt meg mest innendørs.

LES OGSÅ: Få bedre nattesøvn med godt sengetøy

Vil ha kulde

Vi nordmenn er ikke vant til varme over lange perioder. Nå ønsker jeg meg faktisk kjøligere dager slik at jeg kan leve som «normalt». Det har vært vanskeligere å trene i varmen og jeg liker å ha meg en økt hver dag.

Nå har jeg hatt kun noen få halvveis økter i løpet av uka og gleder meg til å få opp pulsen igjen! Ja takk til høsten med kjølige dager og hverdagsrutiner!

LES OGSÅ: Med diabetes i ekstremvarme

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: