Diabetes i varmen: Thomas gir deg sommertipsene

Diabetes i varmen: Thomas gir deg sommertipsene

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 08.07.14 | Sist redigert: 29.06.22

Her får du noen råd og tips som kan gjøre at ubehagelige situasjoner blir unngått i sommer.

Sommeren er her med sol og varme. Personlig synes jeg det er en fornøyelse når sommervarmen kommer, solen titter frem, dagene er lysere og klærne litt lettere. Men varmen gjør også at det er flere ting man bør være oppmerksom på når man har diabetes.

Annonse

Ikke spar på vannet

For det første er det veldig viktig å drikke nok vann, eller annen koffeinfri væske. Dehydrering kan skje uansett om en har diabetes eller. Men man kan også bli dehydrert som en følge av at blodsukkeret ikke er under kontroll, siden høyt blodsukker kan gjør at man urinerer oftere. Ikke vent til du er tørst med å drikke vann, da dette allerede kan være ett tegn på at du begynner å bli dehydrert. Husk at alkohol virker dehydrerende. Studier viser at diabetikere har en nedsatt evne til å svette, noe som gjør at diabetikere har en større sjanse for å bli overopphetet. Det kan derfor være lurt å legge joggeturen, hagearbeidet eller andre fysisk anstrengende aktiviteter til de kjøligere timene av døgnet.

LES OGSÅ: 5 tips til en varm sommerferie

Mål deg når du føler deg trøtt

Varmen kan påvirke hvor mye insulin du vil trenge til måltidene du spiser, men dette er veldig individuelt. Forbrenningen kan være noe raskere i varmen, og dette kan øke risikoen for føling. Selv har jeg allerede merket at jeg trenger litt mindre hurtigvirkende insulin til måltidene mine i varmen. Jeg nøler heller ikke med å måle blodsukkeret hvis jeg skulle føle meg trøttere eller svette mer enn normalt. Det er lett å tenke at det kommer av varmen, men det mye bedre å være sikker enn å ta en sjanse.

LES OGSÅ: God sommer med diabetes!

Pass på utstyret

Sist og kanskje aller viktigst, er det viktig at du passer på hvordan du oppbevarer insulin, blodsukkermåler og målestrips. Direkte sollys og høy temperatur kan ha en ødeleggende effekt på insulin. Det kan også ha en effekt på hvor godt både blodsukkermåleren og strips virker. Pass alltid på å plassere dette på en plass der det unngår direkte sollys. Det er også viktig for deg som bruker blodsukkersenkende tabletter å være klar over at de samme faktorene kan ha en negativ effekt på disse medikamentene.

Annonse

Bruker du pumpe, kan det være lurt å dekke den til så du skjermer for direkte sollys over lengre tid. Når du er på stranden kan du bare legge et håndkle over pumpen. Ved økt svette og klam hud kan klisteret ved injeksjonsstedet for pumpesettet løsne, en løsning for noen har vært å bruke antiperspirant etter at man har vasket eller desinfiserer injeksjonsstedet.

Mange vil sikkert bade i sommermånedene, da er det mulig å koble fra pumpen i en periode. Det er da viktig å passe på at den ikke er frakoblet i for lang tid (En tommelfingerregel er en time) og eventuelt stille infusjonsraten til pumpen for å få nok insulin.

Les mer om bruk av insulinpumpe på sommeren her!

Skulle du ha videre spørsmål angående effektene av varme på diabetes anbefaler jeg å ta kontakt med din diabetessykepleier.

God sommer!

Kilder:
http://www.joslin.org
http://www.diabetescare.net/flash_article.asp?id=444840

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: