5 tips til en varm sommerferie

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 11.08.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I år var det mange varme dager i ferien vår. Vi ferierte på Vestlandet med campingvogn, og hadde mange dager med sol og temperaturer mellom 25-30 grader. 30 grader er i varmeste laget for meg (og for insulinet). Derfor tenkte jeg å dele 5 tips som hjalp meg denne sommerferien!

1. Ha en strømdrevet kjøleboks i bilen

Det er perfekt for å oppbevare insulinet slik at det ikke blir utsatt for høye temperaturer og dermed blir ødelagt. En passiv kjølebag uten strømforsyning fungerer greit til kortere turer, men blir varm over tid. Vår ligger på ca. 18 grader under omgivelsestemperatur. Er det 25 grader i bilen vil man ha et fullverdig kjøleskap. Det er også herlig å kunne drikke noe kaldt på turen.

Annonse

2. Ha med nok vann på tur, og drikk ofte

Varmen kan gjøre at blodsukkeret oppfører seg annerledes enn vanlig. Jeg får også mer ustabilt blodsukker i ferien ettersom jeg tyr til litt mer «kosemat» enn vanlig, som derav medfører høyt blodsukker. Dette, sammen med varmt vær, er en oppskrift på å være tørst. Og da er det spesielt viktig å holde seg godt hydrert. På flere av turene vi gikk var også vanligvis vannførende bekker uttørket. Så pass på å ta med nok vann i sekken.

LES OGSÅ: Drikk mer vann i sommervarmen

3. Ha følingsmat som ikke smelter

Jeg har alltid müslibarer (uten sjokolade) i sekken, og ofte vingummi-type godteri og dextro energy (druesukker). Enda bedre er det jo med sukkerdrikke (jeg bruker små juicebokser eller sukkerholdig saft/brus), da det frister mer i varmen enn godteri.

4. Pakk mer utstyr enn det du trenger

Hvis du bruker insulinpumpe er det greit å ha i bakhodet at plasteret til sensoren og tilførselskanylen kan løsne raskere på grunn av svetten i varmen. Du kan da måtte trenge å bytte oftere enn vanlig. Ta heller med for mye utstyr enn for lite på tur.  

LES OGSÅ: 5 tips til en sunnere sommer

Annonse

5. Sjekk blodsukkeret ofte!

Blodsukkeret kan, som nevnt, oppføre seg annerledes i varmen. Jeg vet at på tur, spesielt når jeg er varm og sliten, kan jeg raskt blande det jeg opplever med følingssymptomer. Ting som utmattelse, sult, svette og skjelvinger er noe jeg kan kjenne på både under en krevende fjelltur og ved føling.

Også høyt blodsukker er noe jeg ikke kjenner like godt på kroppen når jeg er ute som når jeg er hjemme. Hjemme er tørste det første symptomet jeg får på hyperglykemi, mens på tur blir jeg raskt tørst fordi jeg er sliten og varm. Derfor er det viktig å heller måle blodsukkeret en gang for mye enn for lite.

Har du andre tips for å best mulig håndtere sommervarmen?

LES OGSÅ: Sommer, min venn diabetes og meg!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: