Små utfordringer med diabetes: Påvirker blodsukkeret søvnen?

Små utfordringer med diabetes: Påvirker blodsukkeret søvnen?

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 27.02.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har jo tidligere skrevet om ting som behovet for ekstra fotpleie, og regelmessig sjekk av tennene. Dette er noe de fleste diabetikere er klar over.  Men jeg har også erfart at søvnen kan være noe varierende.

Av og til våkner jeg midt på natten og er lys våken, uten at det er noen spesiell grunn til det. Når jeg leser på diabetesforbundets sider så ser jeg at det ikke er så uvanlig, og at det kan være flere grunner til at man sover dårlig, blant annet blodsukkeret.

Annonse

Måler ikke alltid hver dag

En av grunnene kan være lavt blodsukker, og som jeg har nevnt i et tidligere blogg innlegg så er jeg ikke alltid like flink til å sjekke blodsukkeret. Akkurat dette kan vel kanskje skyldes at jeg nå i cirka 25 år har drevet med blodsukkermåling. I perioder hender det derfor at jeg hopper over noen dager.

Fastlegen min har imidlertid flere ganger sagt at man ikke nødvendigvis må måle hver dag. Hvis man har god kontroll på hva man spiser så vet man også omtrent hvor blodsukkernivået ligger. 

LES OGSÅ: Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Enkelt å måle blodsukkeret

Jeg har i flere år hatt en Accu-Chek Mobile blodsukkermåler, og den er jeg veldig fornøyd med. Jeg har slitt ut et par målere, men denne måleren liker jeg godt fordi alt er samlet i en enhet. Man slipper å finne fram noe å stikke med, + en lansett + en teststrimmel hver gang. Særlig hvis jeg skal et sted hjemmefra er det greit å slippe å finne fram flere ting for å måle.

LES OGSÅ: En skummel opplevelse i søvne

Annonse

Nattlige toalettbesøk

Andre årsaker til dårligere søvn kan også være flere nattlige toalettbesøk. Da blir man litt våken og det er ikke alltid like lett å få sove igjen. Om det er blodsukkeret eller andre årsaker vet jeg ikke. Hva man drikker de siste par timene har vel også noe å si, det er ikke sikkert at det er relatert til blodsukkeret.

Kanskje det er lurt å kutte ut den siste kaffekoppen?

LES OGSÅ: Hvordan påvirker dårlig søvn blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: