Hvordan påvirker dårlig søvn blodsukkeret?

Hvordan påvirker dårlig søvn blodsukkeret?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 15.10.20 | Sist redigert: 18.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Etter en natt med lite eller dårlig søvn merker jeg tydelig innvirkning på blodsukkerverdiene mine. Det kommer også frem av forskning at søvn påvirker insulinsensitiviteten og dermed kontrollen av blodsukkerverdier.

Jeg har tidvis søvnproblemer og vil her skrive om innvirkningene dette har både på min diabetes kontroll og hverdagen generelt.

Annonse

LES OGSÅ: 7 tips til bedre søvn

05:00

«Jeg bråvåkner og gnir søvnen ut av øynene. Det føles som om jeg akkurat lukket dem. Ute begynner det å bli lyst. Klokken viser 05:00, men jeg er lys våken. Jeg vrir meg en stund i sengen før jeg bestemmer meg for å starte dagen. Enda en natt med lite søvn. Slike morgener har det vært flere og flere av i det siste.

Jeg får ikke sove før klokken er mellom 23-01 og våkner i 05-06 tiden. 5-6 timers søvn går helt fint i ett par dager, men etter flere dager med lite søvn begynner det å påvirke både humør, produktivitet, blodsukker og energi.»

Dette skrev jeg sommeren 2018 da jeg begynte på, og hadde tenkt til å skrive, dette innlegget. På grunn av lavt energinivå, mye jobb og et hektisk sosialt liv ble det til at jeg la det til side. Det endte med at jeg gikk til lege for å sjekke opp i søvnproblemene, men kom aldri frem til en konkret årsak for min søvnproblematikk.

LES OGSÅ: Akkurat nå skulle jeg ønske jeg ikke hadde diabetes

Annonse

Jeg mistenker at det er stress som har gjort at jeg ikke fikk sove. Jeg hadde ikke tankekjør eller bekymringer som gjorde at jeg lå våken og tenkte på kveldene, men hadde nok et underliggende stress som gjorde at kroppen ikke klarte å slappe ordentlig av. Jeg har fortsatt til tider denne typen netter, men det er færre en før.

LES OGSÅ: Kan godt sengetøy ha noe å si for nattesøvnen?

Søvn
Foto: Hanne Klingenberg

Høyt blodsukker

Forskning har vist at å utsette personer med diabetes for netter med 4 timer søvn, reduserer insulinsensitiviteten med cirka 20 prosent. Det er akkurat denne effekten jeg merker etter noen dager med lite søvn.

Jeg trenger mer insulin til måltider. Det er vanskeligere å holde verdiene under 10 mmol/l, og har de først gått over denne verdien så skal det svært mye insulin til for å få det ned igjen. Det samme skjer hvis jeg har netter hvor jeg sover dårlig og våkner flere ganger i løpet av natten.

I tillegg til dette er jeg mer bekymret for blodsukkeret når jeg legger meg på kvelder hvor jeg er helt utslitt og har sovet lite natten før. Dette er fordi jeg ofte har satt større mengder insulin enn normalt i løpet av dagen, og til måltidet jeg spiser på kvelden.

Denne bekymringen kan lett gå over i en ond sirkel, hvor bekymringen for lavt blodsukker på nettene resulterer i høyere blodsukker (eller at man blir liggende våken).

LES OGSÅ: Høyt blodsukker om natten

Høyt blodsukker gjør at nyrene vil kvitte seg med det som er til overs gjennom å urinere, noe som igjen kan resultere i et dårlig søvnmønster. Det dårlige søvnmønsteret på sin side gjør at kroppen kommer i ubalanse og blodsukkeret blir vanskelig å kontrollere.

Kosthold ved søvnproblemer

Det er viktig å holde et sundt og godt kosthold, spesielt i tider hvor man opplever søvnproblematikk. En vanlig respons fra kroppen er å prøve å hente inn energi fra kalorier. Den økte måltidsmengden kan fort resultere i at blodsukkeret blir mer ukontrollert enn det vanligvis ville vært, spesielt hvis man får i seg mye karbohydrater.

Jeg prøver derfor alltid å være ekstra påpasselig med hva jeg spiser på dager hvor jeg har sovet dårlig.

Kilder:

www.healthline.com
www.webmd.com
www.alaskasleep.com
diabetes.diabetesjournals.org

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: