Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 31.10.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har slitt mye med søvnen siden jeg fikk påvist diabetes. Og det var først i sommer jeg forstod hvor viktig det er å ha et akseptabelt blodsukker gjennom hele natta for å sikre god søvn.

Vi som har diabetes og mennesker med ulike andre sykdommer har nok en ekstra interesse for hvordan vi best mulig skal ta vare på den generelle helsa vår. Hvilke helse-trender som til enhver tid gjelder går ofte litt i rykk og napp. Og fokuset på hva som er viktig å tenke på varierer i både sosiale medier, blant helseprofiler og i media generelt. De siste årene kan det virke som fokuset på søvn har fått et skikkelig oppsving. Og det har blitt svært anbefalt å gjøre en ekstra innsats for å prioritere god søvn. Stabil og tilstrekkelig hvile er avgjørende for at kroppens ulike prosesser skal fungere optimalt.

Annonse

Sikre god søvn

Søvnproblemer er noe vi alle kjenner på fra tid til annen. Det er heller ikke nevneverdig farlig. Når det er sagt skal det ikke mange nettene til med dårlig søvn før kroppens funksjoner begynner å fungere dårligere. Både hukommelse, konsentrasjon og fysisk form kan bli svekket av å sove dårlig over tid. Faktisk har man, ifølge NAF, en sinnstilstand som tilsvarer èn i promille etter 24 timer uten søvn. Derfor er det viktig å avdekke hva man selv kan gjøre for å sikre best mulig søvnkvalitet. Særlig med tanke på at man bruker omtrent en tredjedel av livet sitt på å sove. Når man bruker så mye tid på noe er det greit å sørge for å gjøre det ordentlig.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker dårlig søvn blodsukkeret?

En gyllen vei

For oss som har diabetes er det knyttet en rekke vonde følelser til svingninger i blodsukkeret. Det er i alle fall slik for meg. Både det å ha for høyt og for lavt blodsukker er veldig ubehagelig. Så det sier seg i grunn selv at det er vrient å få roet ned kroppen til å falle i dyp søvn, dersom blodsukkeret oppfører seg dårlig. Det jeg imidlertid har oppdaget, er at jeg må finne en gyllen balanse mellom for høyt og for lavt blodsukker når jeg skal sove. Men at grensa for “for lavt” er langt høyere enn hva jeg ville akseptert gjennom dagen i våken tilstand.

For eksempel kan jeg fint gå flere timer i strekk med rundt 6 mmol/l i blodsukker på dagtid, hvor målet mitt ofte er å ligge mellom 5 og 10 mmol/l. Dersom jeg ligger under 6 mmol/l på nattestid har jeg merket at jeg sliter med å sovne. Jeg får en følelse av å ligge helt på grensa til å få føling, selv om jeg egentlig har litt å gå på. Med andre ord er det avgjørende at jeg legger meg noe høyere for enklest mulig å falle i dyp søvn.

Ons sirkel

Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det er slik at jeg må akseptere et noe høyere blodsukker om natten enn på dagen. Men for meg som bruker insulinpenner tror jeg det kan ha noe å gjøre med at den langtidsvirkende insulinen vil gjøre at blodsukkeret synker i løpet av mange timer uten tilførsel av karbohydrater. Til tross for at jeg ligger helt i ro.

Annonse

Jeg passer bestandig på å spise noe før jeg legger meg. Men likevel sliter jeg med å ha et stabilt blodsukker gjennom en hel natt. Jeg har også forsøkt å kutte helt ut den langtidsvirkende insulinen. Men da sliter jeg med at blodsukkeret blir for høyt. Og jeg må i så fall opp flere ganger for å kontrollmåle og sette mer hurtigvirkende insulin. Dette går selvsagt også utover søvnkvaliteten og er sånn sett ikke veldig gunstig.

LES OGSÅ: Syv tips til bedre søvn

“Angst” over blodsukker

I bunn og grunn har jeg slitt en del med søvnkvaliteten helt siden jeg fikk påvist diabetes. Det er sjelden jeg sover mer enn fire timer sammenhengende før jeg våkner. Dersom blodsukkeret er dårlig, kan det ta lang tid før jeg sovner igjen. Men hvis jeg bare trenger å gjøre en kontrollmåling for å se at blodsukkeret er greit, sovner jeg igjen relativt raskt. Jeg tror likevel at jeg til tider kan slite med innsovningen fordi jeg ligger med en slags vag “angst” over blodsukker.

Jeg blir liggende mye å gruble over hva blodsukkeret er og hvordan det kommer til å utvikle seg utover nattetimene. Det hadde vært fantastisk med et hjelpemiddel hvor jeg bare kunne stille inn ønsket blodsukker, sette en gitt mengde insulin og så hadde kroppen fikset resten. Slik er det dessverre ikke. Alle som er avhengige av insulin vet at det er enklere sagt enn gjort – for ikke å si umulig – å forsøke å legge seg på et spesifikt blodsukker. Det vil alltid være variasjoner. Med tanke på at det er så mange flere faktorer enn antall enheter insulin, kontra antall gram karbohydrater spist, som spiller inn.

LES OGSÅ: Min venn blodsukkeret

Vil «knekke koden»

Med andre ord opplever jeg at det kan være vanskeligere for oss med diabetes å prioritere god søvnkvalitet. Jeg skulle ønske det var enklere, men jeg har ikke klart å knekke koden enda selv etter 9 år med diabetes. Dette gjør meg ofte ekstra sliten, trøtt og uopplagt i hverdagen.

Har du opplevd at diabetesen hindrer deg i å sove godt på generelt grunnlag (sett bort ifra netter med store blodsukkersvingninger, som selvsagt vil gå utover søvnen)? Har du kanskje noen spesielle ritualer du gjør for at det skal være enklest mulig å sove godt?

LES OGSÅ: Få bedre nattesøvn med bedre sengetøy

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: