Min venn blodsukkeret

Min venn blodsukkeret

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 02.06.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Før jeg fikk diabetes så tenkte jeg aldri på blodsukkeret mitt. Det var bare noe som var der og som fungerte. Men etter hvert så har jeg jo erfart at det er noe man må ta hensyn til, det er en viktig følgesvenn.

Like etter at jeg hadde fått diagnosen diabetes type 2, så opplevde jeg flere ganger at blodsukkeret var litt ute av kontroll. Jeg følte meg slapp, var helt skjelven, særlig på hendene, og hadde et desperat behov for noe å spise.

Annonse

Har med meg mat

Men så lærte jeg å tilpasse måltidene og ikke la det gå for lang tid mellom hver gang jeg spiste. Jeg pleier også å ha noe spisende tilgjengelig, enten i bilen eller i lomma, hvis jeg skal på lengre turer.
Nøtter er for eksempel et godt alternativ, det tåler å bli liggende i bilen, det metter og er sunt.

LES OGSÅ: Min firbente diabetesmedisin

Kan spise sukker

Mange har også spurt meg om jeg kan spise sukker. Om det eventuelt kan bidra til å dempe et lavt blodsukker? Joda jeg kan spise sukker, men det anbefales å begrense inntaket. Jeg må innrømme at hvis jeg er i selskap og det blir servert en fristende kake, så hender det at jeg tar en liten bit. Men i
det daglige så unngår jeg slike ting.

Fordi jeg ikke lager nok insulin, så er det insulinet som lages ikke helt bra. Derfor bør jeg være bevisst på sukkerinntaket. Før jeg fikk diabetes var jeg også svært glad i brus, der har jeg heldigvis funnet en god erstatter i Pepsi Max. Den har vært min favoritt i mange år.

LES OGSÅ: Er min diabetes 2 en del av arven fra mine foreldre?

Annonse

Sukker i flytende form

Men i situasjoner hvor blodsukkeret blir for lavt så går det an å drikke vanlig brus eller juice, siden sukker i flytende form tas ekstra raskt opp i kroppen. En teskje syltetøy eller honning kan også brukes. Etter mange år som diabetiker føler jeg i midlertid at jeg og blodsukkeret er gode venner, jeg vet hvilke situasjoner som kan gi utfordringer og tar hensyn til det.

LES OGSÅ: Hadde aldri trodd jeg skulle gå fast til fotterapeut…

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: