Hadde aldri trodd jeg skulle gå fast til fotterapeut…

Hadde aldri trodd jeg skulle gå fast til fotterapeut…

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 17.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det var ikke mange år etter jeg fikk diabetes at jeg oppdaget hvor viktig det var å ta vare på føttene. Siden den gang har jeg gått fast til fotterapeut for å forebygge diabetiske fotsår.

Noen år etter at jeg hadde fått diagnosen diabetes 2 var flere i familien på ferie i Syd-Spania. Vi hadde leilighet med stor terrasse og været var godt og varmt. Plutselig fikk jeg se at det var blodflekker på gulvet. Jeg kunne følge blodsporene inn på badet, og det viste seg ganske raskt at det kom fra min venstre fot.  På lilletåa så jeg, etter å ha renset såret, at huden rett og slett hadde sprukket.

Annonse

LES OGSÅ: Fordi jeg har diabetes…

Jeg hadde ikke kjent noen ting, og hadde ikke merket at noe var vondt. Siden vi var i varmere strøk og muligheter for rask bakterievekst var til stede, sammen med sannsynlighet for ukjente bakterier, passet det bra at vi hadde returbilletter dagen etter.

Legen anbefalte å gå til fotterapeut

Da vi kom hjem ble det en rask tur til Volvat. Til forskjell fra dagen før, så hadde omtrent halve foten hovnet opp og var illrød. Legen var veldig nøye og satte meg umiddelbart i gang med en antibiotikakur. Og ga dessuten streng beskjed om å komme til kontroll annenhver dag den uka for å se hvordan såret utviklet seg. Jeg fikk klar beskjed om at dette like godt kunne ha utviklet seg til amputasjon, avhengig av hvor bra antibiotikaen fungerte på infeksjonen.

LES OGSÅ: Mange med diabetes har hjertesykdom

Han var også veldig tydelig på at jeg måtte foreta meg noe med huden på føttene, og ba meg finne en fotterapeut med fordypning i diabetes. Legen understreket at spesielt pasienter med diabetes 2 er utsatt for fotsår, årsaken er nedsatt sirkulasjon i føttene som gjør at man ikke oppdager sår før det har gått forlangt. Da kan behandlingen være vanskelig og i verste fall ende med amputasjon.

Annonse

Redusert følsomhet under føttene

Jeg har også redusert følsomhet under føttene. Sjekket sist hos fotterapeuten hvordan følsomheten var, og ettersom jeg bommet på alle testene hun gjorde så er vel ikke blodsirkulasjonen og følsomheten akkurat på topp. Jeg er helt sikker på at følsomheten i føttene var redusert lenge før jeg fikk konstatert diabetes 2. For jeg husker det begynte før 1996, ettersom jeg fra da fant ut at jeg måtte kjøpe bil med automatgear for å slippe ubehaget med den varierende følsomheten under særlig venstrefoten til å begynne med.

LES OGSÅ: Diabetes type 2 kan starte 20 år før diagnosen stilles

Nå går jeg fast en gang hver 6. uke hos fotterapeut som tar godt vare på føttene mine.  Hun fjerner hard hud som bygger opp særlig bak tærne, og som ellers kan bli litt smertefulle. Hun ser også generelt på tilstanden under føttene. Og så er det jo absolutt veldig behagelig å få stelt føttene, klippet negler og det andre fotterapeuten ordner med.

Jeg anbefaler alle med diabetes å oppsøke en fotterapeut med kompetanse på diabetes.

LES OGSÅ: Visste du at mange med diabetes type 2 har søvnapné?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: