Diabetes type 2 kan starte 20 år før diagnosen stilles

Diabetes type 2 kan starte 20 år før diagnosen stilles

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 05.11.20 | Sist redigert: 09.11.23

VERDENS DIABETESDAG: Forskning tyder på at de første tegnene på diabetes mellitus type 2 kan identifiseres mer enn 20 år før diagnosen stilles.

De første tegnene på diabetes mellitus type 2 kan identifiseres mer enn 20 år før diagnose, ifølge en forskningsstudie presentert på årsmøtet i European Association for the Study of Diabetes (EASD) i Berlin i Tyskland, som ble publisert i 2018 av den japanske forskeren Hiroyuki Sagesaka.

Annonse

Studien fulgte mer enn 27 000 voksne personer som ikke hadde diabetes og som hadde en gjennomsnittsalder på 49 år, fra 2005 til 2016, og analyserte indekser for kroppsmasse, blodglukose og insulinsensitivitet. De fant ut at økt fastende blodglukose, høyere kroppsmasseindeks (BMI) og insulinsensitivitet ble oppdaget opptil 10 år før diabetes- eller prediabetesdiagnosen ble stilt.

LES OGSÅ: Måten personer med diabetes spiser kan forbedre helsen deres

Påviselig selv før prediabetes

– Da det store flertallet av personer med T2D (diabetes type 2) går gjennom et stadium med prediabetes, tyder våre funn på at økte metabolske markører for sykdommen er påviselige mer enn 20 år før diagnose, forklarer forskeren i studien.

Perioden kjent som prediabetes betyr at blodsukkeret ditt er høyere enn normalt, men ikke høyt nok til at du blir diagnostisert med diabetes type 2.

Endokrinolog Andressa Heimbecher er enig i studiens resultater, siden diabetes type 2 er en progressiv sykdom, det vil si at den starter med insulinresistens, en begynnende dysfunksjon i de insulinproduserende cellene som fører til økte fastende blodglukosenivåer og prediabetes, og til slutt til diabetes.

Annonse

Folk har sjelden symptomer ved prediabetes. De rapporterer vage klager om tretthet, ubehag og utmattelse.

LES OGSÅ: Historien bak Verdens diabetesdag

Betydningen av denne studien for deg og legen din

Helsepersonell må handle forebyggende, med en helhetlig tilnærming; der de forstår pasientens daglige vaner. Om pasienten drikker alkohol, røyker, er stillesittende eller spiser ultraprosesserte industrialiserte matvarer. Med denne informasjonen kan de hjelpe pasienten til å gjøre livsstilsendringer.

Å oppfordre til regelmessig fysisk aktivitet og foreslå innføring av et balansert kosthold bestående av fullkorn, grønnsaker, frukt, magert kjøtt og fisk som er rik på omega-3.

Diabetes type 2 kan starte 20 år før diagnosen stilles
Foto: Copyright© F. Hoffmann-La Roche Ltd

Legen skal også råde vedkommende til å unngå inntak av tomme karbohydrater, slik som hvite raffinerte matvarer, samt inntak av fet mat.

– Vi må ta med i betraktning at det ikke bare er livsvaner som utløser utviklingen av sykdommen, men den må også ha et fruktbart grunnlag for å utvikles, det vil si individets genetikk og mottakelighet; mennesker som stammer fra Østen har en sannsynlighet for å utvikle glykemiske endringer med mye mindre vektøkning enn personer med afrikansk og latinamerikansk avstamning. Familier med en diabetes type 2-historikk har en grunnleggende risikofaktor; med dette i tankene er endringer i vanene avgjørende, advarer Dr. Andressa.

LES OGSÅ: Visste du at mange med diabetes type 2 lider av søvnapné

Står du opp sent? Det kan forstyrre stoffskiftet ditt!

For å videre forklare det aktuelle temaet for leserne våre, ba endokrinologen oss om å legge til en forklarende tekst om hvordan vanen med å våkne sent kan øke risikoen for diabetes. Hver enkelt har sin egen søvnrytme. Noen liker å våkne tidlig, andre liker det ikke. Dette definerer det vi kaller en kronotype; en individuell egenskap knyttet til personens søvnatferd.

Forskning tyder på at personer som har en tendens til å ha ettermiddagskronotypen, det vil si at de sover til senere, har en tendens til å utvikle diabetes, metabolsk syndrom og muskelsvinn. Sammenlignet med de som står opp tidlig, er det mer sannsynlig at nattuglene går opp i vekt.

Forklaringen av dette er frigjøringen av hormonet kortisol. Det er kjent at det er tilgjengelig så snart vi våkner, og for de som våkner tidlig frigjøres dette hormonet mer jevnt i løpet av dagen, noe som bidrar til å kontrollere blodsukkernivået og regulere stoffskiftet.

For de som våkner senere finner produksjonen og frigjøringen av kortisol sted midt på dagen, noe som fører til at nivået er høyere over lengre tid. Denne hormonelle ubalansen, sammen med melatonin, kan forklare den økte risikoen for sykdommer som diabetes og metabolsk syndrom.

LES OGSÅ: Selv LITT aktivitet har en positiv effekt på diabetes type 2

Kilder: 
– Hiroyuki Sagesaka, Yuka Sato, Yuki Someya, Yoshifumi Tamura, Masanori Shimodaira, Takahiro Miyakoshi, Kazuko Hirabayashi, Hideo Koike, Koh Yamashita, Hirotaka Watada, Toru Aizawa; Type 2 Diabetes: When Does It Start?, Journal of the Endocrine Society, Volume 2, Issue 5, 1 May 2018, Pages 476–484, https://doi.org/10.1210/js.2018-00071
– Medscape.com, When Does Type 2 Diabetes Start? Changes Evident 20 Years Before
– Diabetes UK, Preventing type 2 – Prediabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: