Er min diabetes 2 en del av arven fra mine foreldre?

Er min diabetes 2 en del av arven fra mine foreldre?

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 05.05.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg fikk diagnosen diabetes type 2 for cirka 25 år siden. Det ble oppdaget av en årvåken fastlege som straks tok grep. Jeg hadde overhodet ikke tenkt på muligheten, ettersom jeg ikke hadde hørt om andre i familien som hadde hatt sykdommen.

Begge mine foreldre er døde for mange år siden, men muligheten for at de kan ha vært syke uten at dette ble oppdaget er absolutt til stede. Den gangen var de nok ikke så flinke til å være oppmerksomme på slike ting. Jeg tror det var slik, for på den ene siden av familien er det flere som har vært, og er rammet av diabetes type 2.

Annonse

Jeg fortalte selvfølgelig mine to eldre brødre om diagnosen jeg hadde fått, og foreslo at de også kanskje burde sjekke seg. Som menn flest var de imidlertid skråsikre på at de i hvert fall ikke var syke.

LES OGSÅ: Diabetes type 2 snek seg inn i livet mitt

Begge brødrene rammet

Så har årene gått, og den første som fikk diagnosen diabetes 2 var min eldste bror. Han var i mange år en del overvektig, og har i tillegg hatt en stillesittende jobb. Dette som selvfølgelig heller ikke diabeteshemmende. En rutinekontroll hos fastlegen avslørte at han også hadde diabetes 2.

Dette var nok en ubehagelig beskjed å få. Han bodde alene og var mye på farten, i tillegg var han svært glad i mat. Men etter hvert forstod han alvoret i diagnosen og sakte med sikkert endret han kostholdet.

Bare for få år siden fikk også min mellomste bror beskjed om at han var rammet. Jeg har med andre ord stor grunn til å tro at dette er en del av arven vår. Jeg har også en fetter på samme siden som er berørt, så er det da kombinasjonen av gener fra våre foreldre som har vært utslagsgivende, eller hva skal vi tro?

Annonse

LES OGSÅ: I faresonen for å få diabetes type 2?

Kan jeg gi det i arv til mine barn?

Et annet spørsmål som dukker opp, er om dette er noe vi kan dele videre til våre barn? Det er ingen god tanke å se hva som eventuelt kan dukke opp senere. Det gjelder jo våre egne barn og nåværende og kommende barnebarn. Jeg vil tro at det er flere som tenker på de samme mulighetene.

Vi er imidlertid heldige som lever i en tid med bra medisiner og god oppfølging av helsevesenet, slik at eventuelle symptomer kan oppdages på et tidlig tidspunkt. Det er likevel viktig å ha med seg i bakhodet at diabetes 2 kan være en arvelig sykdom.

LES OGSÅ: Min firbente diabetesmedisin

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: