Diabetes type 2 snek seg inn i livet mitt!

Diabetes type 2 snek seg inn i livet mitt!

Mads Vold
Mads Vold er 44 år gammel. Han er gift, har 2 barn og bor i Tønsberg. Han er daglig leder innen bemanning og rekruttering, og er glad i musikk og basketball. Han ble nylig diagnostisert med diabetes type 2.
Publisert første gang: 03.04.20 | Sist redigert: 08.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Ja, så ble det altså bekreftet det jeg hadde mistenkt i en måneds tid. Jeg har fått diagnosen diabetes type 2. Det har jeg valgt selv, kan man si. Nå som det er bekreftet raser det en masse tanker inn i hodet. Fra hvorfor i all verden jeg lot det skje, til hvordan jeg må endre kosthold og en rekke andre vaner for en ny hverdag?

Jeg har hørt litt fra ulike hold om diabetes type 2. I bunn og grunn så visste jeg at man kan utvikle det ved blant annet å spise mye sukker, fint brød, pasta og ris. Det er akkurat det jeg har gjort. Jeg elsker fint brød, fine rundstykker og pasta. Grønnsakene skyver jeg helst til siden. Jeg holder meg i ro og unnskylder det med at jeg ikke har klær til å ta en tur.

Annonse

Men jeg går gjerne til butikken og kjøper brus, kjeks, is eller sjokkis midt i uka. Kiloene har klamret seg fast og over mange år har jeg blitt mer enn litt overvektig.

Den gryende mistanken

Diabetes type 2 sniker seg inn i livet ditt uten at du merker det.

For en måneds tid siden begynte det. Jeg måtte på toalettet flere ganger i løpet av en film, og i ukene etter dukket det stadig opp nye situasjoner hvor et forstyrrende dobesøk måtte til. Etter noen uker med denne nye irriterende situasjonen kom mistanken. Det var noe som ikke stemte. Et lite legebesøk senere kunne bekrefte at jeg har utviklet insulinresistens, og altså: Diabetes type 2.

Jeg har senere fått vite at de fleste merker at de blir tørste hele tiden og derfor må på do stadig vekk. Jeg merket ikke noe til denne tørsten. Det kan jo være fordi jeg over tid hadde begynt å drikke mer enn normalt uten å merke noe til det. Et sted må jo all væsken komme fra. Diabetes type 2 sniker seg inn i livet ditt uten at du merker det.

LES OGSÅ: Diabetes type 2 – et sjokk å få diagnosen!

Tatt med buksa nede

Ja, for meg føltes det litt sånn. Jeg er smart nok til å vite at dårlig kosthold, lite trening og slapp livsstil kommer og biter deg i bakenden på ett eller annet tidspunkt. Da jeg var yngre tenkte jeg bare at det er masse tid til å gjøre noe med det. Tiden går fort med en sånn holdning og plutselig har man levd lenge nok til at alt er en vane.

Annonse

Det er helt naturlig for meg å gå i butikken hvilken som helst dag i uken for å kjøpe brus, sjokolade eller noe annet søtt, og på lørdagen skal jeg ha lørdagsgodt må vite! På det området er jeg som en fjortis å regne. Så det at jeg fikk diagnosen diabetes type 2 klasket i trynet, var egentlig på sin plass.

Jeg følte på en måte at jeg måtte stå skolerett for legen selv om hun egentlig var ganske mild og god med meg. Hun fortalte bare i korte trekk hvilke valg jeg har, langtidsvirkningen av diabetes type  2 og hva jeg måtte og burde gjøre.

LES OGSÅ: Har du symptomer på diabetes type 2?

Så hva nå?

Legens formaning var ganske enkel. Nulltoleranse på vanlig brus, godteri, kjeks, desserter og kaker i en periode, samt reduksjon på ris, potet, pasta og spesielt fint brød. Videre ville hun at jeg skulle kartlegge blodsukkernivået i en periode, for selv å finne ut av hvordan kroppen reagerer på ulike måltider.

Det beste med diabetes type 2 er jo at den kan kontrolleres hvis man tar de rette grepene og holder seg til dem.

Det innebærer å måle blodsukkeret før hvert måltid og igjen 2 timer etter hvert måltid. Da finner man ut av både hvordan kroppen reagerer på ulike tider på døgnet og ikke minst så lærer man hvilke matretter som slår dårlig ut på blodsukkeret. Baksiden er jo å måtte stikke seg i fingern en del ganger om dagen. Det føles ganske ubehagelig etter en stund.

Jeg fikk valget mellom  å begynne på insulintabletter for å hjelpe å redusere blodsukkeret, eller forsøke å endre kostholdet for å få bedre kontroll. Jeg valgte det siste. Det beste med diabetes type 2 er jo at den kan kontrolleres hvis man tar de rette grepene og holder seg til dem.

LES OGSÅ: Hard intervalltrening er bra for de med diabetes type 2

Klekk ut en plan du kan leve med

I denne kontrollperioden har jeg gjort som legen sa, og allerede 14 dager senere måler jeg et vesentlig lavere blodsukkernivå. Men det er fortsatt alt for høyt for å kunne si at jeg har fått bukt med diagnosen. Jeg viste at jeg var i stand til å endre kosthold og fikk umiddelbare resultater av dette. Derfor er det nå viktig for meg å legge en plan frem mot neste legebesøk om 3 måneder.

På grunn av bare de første 14 dagene med det som egentlig er normal selvdisiplin, så fikk jeg lov til å ta meg lørdagsgodteri i begrensede mengder, forutsatt at jeg holdt meg til planen de andre 6 dagene i uka. Det finnes flere typer sjokolade for eksempel som ikke er like sukkerholdig som vanlig melkesjokolade. Dette mangfoldet gleder jeg meg til å utforske.

LES OGSÅ: Ny forskning: Slik lykkes du med å endre livsstil etter å ha fått diabetes type 2

Kort om planen

I bunn og grunn skal jeg spise det jeg har spist til vanlige måltider. Men jeg skal bytte ut fint brød og kneip med grovere typer brød. Jeg skal ta litt mindre ris, potet og pasta og ha mer grønnsaker ved siden av til middagene. Jeg skal holde meg fri for kjeks, sjokolade, godteri, potetgull, is og kaker i hverdagen, men jeg kan kose meg litt mer på lørdagen. Sukkerfri brus kan jeg i prinsippet drikke når jeg vil…. I hvert fall frem til noen sier noe annet.

Til slutt vil jeg si at dette er min individuelle plan og den er gjennomgått med min lege. Jeg kjenner andre med samme diagnose som i større grad har blitt «filleristet» av sin lege med mye strengere regime på kosthold. Så det er opplagt at dette er en individuell sak. Snakk derfor med legen om din plan og få innspill og endringer inn. Også de du ikke vil ha med ?

LES OGSÅ: I faresonen for å få diabetes type 2?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: