Tema jul med diabetes type 2: O jul med din glede

Tema jul med diabetes type 2: O jul med din glede

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 26.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Nå nærmer jula seg. Handelsstanden er allerede i gang med å henge opp julepynten både inne og ute. Det begynner vel også å nærme seg at de ivrigste har begynt å planlegge julebaksten.

Mange restauranter er allerede fullbooket for årets julebordsesong. I år vil nok mange forsøke å ta igjen det de gikk glipp av i fjor. Siden jeg er pensjonist er det ikke så mange julebord lenger. Men vi er invitert i både gullbryllup og et bursdagsselskap før jul, så litt selskapelighet blir det.

Annonse

God mat og drikke i jula

Enten det er julebord eller andre selskaper, så kommer det jo gjerne god mat og drikke på bordet. Selv om man har diabetes er det selvfølgelig lov å kose seg litt, men det må ikke bli hver dag og ikke for mye. Det kan det være greit å ha i bakhodet at 1 gram alkohol inneholder dobbelt så mye energi som 1 gram sukker.

LES OGSÅ: En guide til sukkererstatninger

For de som tar en tur innom Vinmonopolet kan det være kjekt å vite at sukkermengden på vin står på prislappen på hylla i butikkene, og du finner samme opplysning på nettsiden deres.

Mange foretrekker øl og da er det Lite-øl er det ølet som inneholder minst sukker, altså ikke alkoholfritt øl. Denne forskjellen har med bryggeprosessen å gjøre. 

LES OGSÅ: En god jul med diabetes

Annonse

Julekaker uten sukker

Jeg har alltid vært glad i kaker, spesielt julekaker, men de inneholder dessverre ofte mye sukker. Nå er jeg så heldig at jeg har en datter som elsker å bake, og hun har funnet frem til mange gode oppskrifter på julekaker uten sukker. Så jeg kose meg med god samvittighet.

Et annet alternativ er jo å forsøke å erstatte søte kaker med frisk frukt (ikke tørket frukt, den inneholder ofte mye sukker).  Nøtter er også både godt og sunt.

Gløgg er også noe som hører førjulstiden til, og jeg sier ikke nei takk til et lite glass gløgg, men ikke blandet med vin. Da blir det fort alt for mye sukker.

LES OGSÅ: Tips til en blodsukkervennlig jul

Viktig å mosjonere

I tillegg til å kose meg litt ekstra i jula med familie og venner, så har jeg jo heldigvis min firbente turkamerat, labradoren Pepsi. Hun sier aldri nei takk til en tur. Det kan fort bli mye stillesitting, og enten det er jul eller ikke, så er den vanlig mosjonen avgjørende for å holde seg i form.

Diabetesforbundet anbefaler for øvrig at man skal spise «5 om dagen» selv om man har diabetes. Og i tillegg sier de at man, både i jula og til daglig, helst bør spise litt fiberholdig mat sammen med frukt, som f.eks. grovt brød og nøtter.  Blant det som inneholder lite sukker kan man jo også se på bringebær, honningmelon, jordbær og blåbær. 

Ha en riktig fin førjulstid!

LES OGSÅ: Å reise med diabetes type 2

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: