En guide til sukkererstatninger

En guide til sukkererstatninger

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 12.06.18 | Sist redigert: 13.09.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er mye man kan lure på når det kommer til sukkererstatninger. Her er en guide som vil gjøre det enklere å velge riktig.

Annonse

Å kutte ut sukker er langt enklere i dag enn før i tiden. Det finnes tross alt så mange gode alternative produkter som kan stilne søtsuget. Det gjelder bare å vite hvilke man burde velge.

Hvilke søtstoffer påvirker blodsukkeret, og hvilke gjør ikke det? Hvordan er søtningen i forhold til sukker? Og hva egner seg best til baking?

Vi har tatt en titt på de vanligste sukkererstatningene du finner i matbutikken, og laget en oversikt til deg, slik at du enkelt kan finne svar på disse spørsmålene.

Canderel sukkererstatning

Skal ikke gi blodsukkerstigning
Søtningsgrad: 70-400 ganger søtere enn sukker

Hva er det: Dette er en søtning som inneholder sukkeralkoholen Erythritol og steviolglykosider fra steviaplanten. Skal ikke påvirke blodsukkeret, og gir kun 2 kalorier per 100 gram, . Kan smake bittert i for store mengder.

Annonse

Egner seg til: Som søtning i te, kaffe, smoothie og annen drikke. Samt i enkelte desserter og kaker, men Stevia inneholder ikke energi og egner seg dermed ikke i gjærbakst uten tilsetning av sukker.

LES OGSÅ: Det kan koste deg dyrt med sukkerfrie alternativer

Sukrin

Skal ikke gi blodsukkerstigning
Søtningsgrad: Cirka 70 % av sukker

Hva er det: Sukrin er basert på sukkeralkoholen erythritol, som finnes i blant annet pærer og meloner. Dette er altså et naturlig produkt uten tilsetningsstoffer, som fremstilles i en fermenteringsprosess. Dette produktet skal ikke gi blodsukkerstigning, og har ingen kalorier. Konsistens og smak er ganske lik vanlig sukker.

Egner seg til: Kan brukes i alt som du vanligvis ville brukt strøsukker i, og i bakst som ikke har for stor sukkerandel (inntil 20 % av totalinnholdet). Kan fint brukes i kombinasjon med andre søtstoffer.

Godt å vite: I store mengder kan smaken oppleves kjølende eller metallisk, og kan gjøre bakverk tørt og hardt. Sukrin bør derfor ikke brukes i større andel enn 20 % av totalinnholdet i oppskriften.

Sukrin Gold

Kan gi noe blodsukkerstigning, GI 1
Søtningsgrad: Tilnærmet likt sukker

Hva er det: Sukrin Gold har 8 kalorier per 100 gram, og 1 gram netto karbohydrater per 100 gram, som gir det en GI på 1. En liten blodsukkerstigning må derfor kunne påberegnes. Sukrin Gold har en rund og fyldig smak, og mindre risiko for den «kjølende» sukrinsmaken. Inneholder erythritol, tagatose, glyserol, maltekstrakt (glutenfri), og steviolglykosider fra steviaplanten.

Egner seg til: Denne kan fint erstatte både hvitt og brunt sukker, og egner seg til desserter og baking. Sukrin bør likevel ikke utgjøre mer enn 20 % av den totale mengden ingredienser – hvis du trenger mer kan du kombinere det med for eksempel Tagatesse.

LES OGSÅ: Brus eller lettbrus? Det er ikke bare kaloriene kroppen reagerer på

SukrinMelis

Skal ikke gi blodsukkerstigning
Søtningsgrad: Tilnærmet likt sukker/melis

Hva er det: SukrinMelis er finmalt Sukrin tilsatt litt stevia, og har derfor lik konsistens som vanlig melis. Inneholder ingen kalorier og skal ikke gi blodsukkerstigning.

Egner seg til: Brukes som vanlig melis i kaker og desserter, glasur og pisket krem, men også i smoothies og annen kald drikke. Eller som dekorasjon på desserter. Heller ikke SukrinMelis bør utgjøre mer enn 20 % av den totale mengden ingredienser.

Godt å vite: Skal du lage en melisglasur er det nok med kun et par dråper vann til 50 gram SukrinMelis, for å få riktig konsistens .

LES OGSÅ: Mat og blodsukker: GI versus GB

Sukrin+

Skal ikke gi blodsukkerstigning
Søtningsgrad: Dobbelt så søtt som sukker

Hva er det: Sukrin+ er en blanding av Sukrin og Stevia, som begge er søtningsmidler fra naturen. Produktet inneholder ingen kalorier, og karbohydratene tas ikke opp som energi i kroppen, derfor skal Sukrin+ ikke gi blodsukkerstigning. Skal gi en rund, ren sukkersmak.

Egner seg til: Sukrin+ egner seg godt til ulike typer bakst, men siden produktet er dobbelt så søtt som sukker skal det brukes i halv mengde. For å beholde saftigheten og den gode smaken bør det ikke utgjøre mer enn 20 % av ingrediensene i oppskriften (det vil si der vanlig sukker utgjør 40 % i oppskriften).

Splenda sukkererstatning

Minimal påvirkning av blodsukkeret
Søtningsgrad: 1 teskje Splenda tilsvarer 1 teskje sukker

Hva er det: Splenda er et lavkalori sukkererstatnings-produkt som inneholder sukralose og maltodextrin. Sukralose er utvunnet fra sukker og omdannes i kroppen slik at kroppen ikke kjenner det igjen som et karbohydrat. Det går ufordøyd gjennom kroppen og gir dermed ingen kalorier, og har minimal påvirkning på blodsukkeret. Maltodextrin er 100 % karbohydrat, men siden egenvekten til malodextrin er så lav har det kun en minimal påvirkning på blodsukkeret.

Egner seg til: Tåler både varme og kulde, og kan derfor brukes til baking, matlaging og søtning i varme og kalde drikker.

LES OGSÅ: Matvarer som danker ut pasta

sukkererstatninger

Det er ikke sukker alt som er søtt. Men hva skal du velge? Foto: Stine Helén Tunstrøm.

Natreen Strø søtningsmiddel

Skal ikke gi blodsukkerstigning
Søtningsgrad: 1 teskje Natreen Strø tilsvarer 1 teskje sukker

Hva er det: Natreen Strø inneholder Maltodextrin og Aspartam, og har en tekstur og munnfølelse som minner om vanlig sukker. Den er kalorifattig med cirka 1,6 kalorier per teskje, og 0,4 gram karbohydrat per teskje, men disse tas ikke opp i kroppen. Skal derfor ikke påvirke blodsukkeret.

Egner seg til: Natreen strø passer best til å strø på kald mat som desserter eller frukt, eller til å sylte og bake.

Natreen flytende

Skal ikke gi blodsukkerstigning
Søtningsgrad: 8 dråper tilsvarer 1 teskje sukker

Hva er det: Natreen Flytende inneholder Sakkarin og Cyclamate, to kunstige søtstoffer som ikke påvirker blodsukkeret og ikke tilfører kalorier til kroppen. 1 ml (20 dråper) inneholder kun 0,01 kalori. Ifølge leverandøren skal alle Natreen-produkter være egnet for de med diabetes.

Egner seg til: Flytende natreen kan brukes både til matlaging og baking og setter også en ekstra spiss på sauser og dressinger. Fordi det er lettere å dosere flytende Natreen enn tabletter, er flytende natreen best egnet til søtning av kalde drikker.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret?

FiberSirup Gold

Kan gi litt blodsukkerstigning
Søtningsgrad: Tilnærmet lik sukker/sirup

Hva er det: Dette er en søt sirup som lages av et plantefiber kalt isomalto-oligosakkarid, og er tilsatt en liten mengde stevia og maltekstrakt. Produktet inneholder derfor 5 % sukkerarter, 69 % fiber og 166 kalorier per 100 gram.

Egner seg til: Kan brukes i stedet for honning og sirup, for eksempel over pannekaker, i yoghurt, grøt, og i desserter.

Godt å vite: Produsenten anbefaler alle med diabetes å prøve seg forsiktig frem ved bruken av FiberSirup, og forvente noe blodsukkerstigning. Kan ved større inntak gi midlertidig fordøyelsesubehag, som luft og løs mage. Anbefalt maksimalt daglig inntak: 45 g.

Urtekram Kokossukker

Gir blodsukkerstigning
Søtningsgrad: Tilnærmet likt sukker

Hva er det: Kokossukker lages av nektar fra kokosblomster, som tappes og kokes inn til sukker. Inneholder 400 kalorier og 97 gram karbohydrater per 100 gram, og gir derfor blodsukkerstigning selv om den glykemiske indeksen er litt lavere enn vanlig sukker.

Egner seg til: Smaken minner om mørkt rørsukker, men med en mer karamellaktig sødme. Kan brukes som vanlig sukker.

Agavesirup Jakobsens økologiske

Gir blodsukkerstigning
Søtningsgrad: 1,5 grad søtere enn sukker

Hva er det: Agavesirup er en nektar som utvinnes fra en kaktusplante. Den har et naturlig høyt innhold av fruktose, som gjør den søtere enn sukker. Det er et naturlig søtningsmiddel som påvirker blodsukkeret, men ikke like kraftig som vanlig sukker. Det har også det samme antall karbohydrater som sukker – cirka 4 gram per teskje.

Egner seg til: Kan brukes på samme måte som honning og lønnesirup, i desserter, varme drikker og baking. Kan også brukes i kalde retter og drikker, da den løser seg lett opp.

LES OGSÅ: Er vi allergiske mot sukker?

Tagatesse

Glykemisk indeks på 7, og kan påvirke blodsukkeret litt
Søthetsgrad: Dobbelt så søtt som sukker.

Hva er det: Et strøsukker som inneholder 39,9 % Tagatose, et naturlig stoff som blant annet finnes i epler, appelsiner og ananas, i tillegg til isomalt, kostfiber og sukralose. Har en smak som er svært lik vanlig sukker, men vær oppmersom på at du kun bør bruke halv mengde av vanlig sukker.

Egner seg til: Har gode bakeegenskaper, men bør ikke varmes opp til over 160 C, da det bruner veldig fort ved høyere temperatur. Denne karamelliserende effekten gjør den ypperlig å bruke i for eksempel en crème brulée.

Godt å vite: Bør oppbevares i en forseglet boks og unngå fuktighet, slik at det ikke blir hardt og klumpete.

Kilder: Funksjonellmat.no, diabetes.no, matintoleranse-allergi.no, Bramat.no, Urtekram.no.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: